Ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος στην υπηρεσία των γυπών της Αιτωλοακαρνανίας για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

01 Δεκεμβρίου 2021

Ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος στην υπηρεσία των γυπών της Αιτωλοακαρνανίας για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων


Ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος στην υπηρεσία των γυπών της Αιτωλοακαρνανίας για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων

Η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων Κεντρικής Ελλάδας της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Ελλάδα προκειμένου να πραγματοποιήσει προληπτικές περιπολίες στα τελευταία προπύργια του Όρνιου στην ηπειρωτική χώρα.

Οι περιπολίες οργανώθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA και επικεντρώθηκαν σε περιοχές που είτε υπάρχουν πληροφορίες για πιθανή τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων, είτε χρησιμοποιούνται συχνά από τα Όρνια αλλά και σε θέσεις όπου έχουν συμβεί στο παρελθόν περιστατικά δηλητηρίασης.

Μέσα σε δύο ημέρες, ο «Κούκι», ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος (διασταύρωση Γερμανικού Ποιμενικού και Μαλινουά) κι ο χειριστής του, Δημήτρης Βαβύλης, «σάρωσαν» το Όρος Αράκυνθος και την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, σε συνεργασία με τον Φορέα Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων και το Δασαρχείο Μεσολογγίου.

Πέρα από τον καθαρισμό των περιοχών από πιθανά δολώματα, στόχος της δράσης ήταν και η ενημέρωση των τοπικών χρηστών γης και η αποτροπή περιστατικών δηλητηρίασης, όπως εκείνο που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

Από τις έρευνες, ευτυχώς δεν είχαμε αυτή τη φορά ύποπτα ευρήματα. Οι περιπολίες θα επαναλαμβάνονται ανά τακτά διαστήματα στο μέλλον.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι μία από τις μόλις τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα με ενεργές αποικίες Όρνιων, ένα από τα τέσσερα είδη γύπα της χώρας και είδος κρισίμως απειλούμενο με εξαφάνιση, και φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πληθυσμό του είδους, μετά από αυτόν της Κρήτης.

Σε περίπτωση εντοπισμού δηλητηριασμένων ζώων ή δολωμάτων στην ύπαιθρο, παρακαλούμε ενημερώστε άμεσα:

- Το Δασαρχείο Μεσολογγίου στο τηλ. 26310 28878
- Τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων στο τηλ. 26320 55094
- Την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στα τηλ. 210 8228704 & 210 8227937 (καθημερινά 9:00-18:00)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad