Άρθρο του Νίκου Παπαναστάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

21 Μαΐου 2022

Άρθρο του Νίκου Παπαναστάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΡΘΡΟ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Του Νίκου Παπαναστάση*

Ο κύριος Μητσοτάκης αφίχθη στην Ουάσινγκτον, έχοντας στις αποσκευές του την κατάπτυστη νέα Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, που κυρώθηκε πριν λίγες μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτή η Συμφωνία προβλέπει διάρκεια για 5 χρόνια και μετά την επ’ αόριστον επέκτασή της και την ένταξη και νέων στρατιωτικών υποδομών, το Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο, το Πεδίο Βολής Λιτόχωρου, το Στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, όπως και τη Ναυτική Βάση Σούδας.

Με αυτή τη βάση ο κύριος Μητσοτάκης «λανσάρει» στις ΗΠΑ το ρόλο του ελληνικού κράτους ως «καλού παιδιού» στο ΝΑΤΟ, αλλά και ως «μεσάζοντα» για τις ενεργειακές μπίζνες που προωθούνται -με κυρίαρχο το ρόλο των ΗΠΑ- στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία και της σχεδιαζόμενης απεξάρτησης απ’ το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όλα αυτά, διαδραματίζονται σε μία περίοδο που μυρίζει μπαρούτι για τον λαό μας και τους λαούς όλου του κόσμου.

Ωστόσο, πέρα απ’ τις γελοιότητες για τις γραβάτες, τις μουσικές επιλογές της δεξίωσης και το μενού που είχε μέχρι και παϊδάκια (βροντώδης ένδειξη φιλελληνισμού !!!), αναντίρρητα αναδείχθηκε ότι η «καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», είναι στοιχείο μιας «συναλλαγής» που θα κληθεί τελικά να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Το τίμημα θα είναι η βαθύτερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια, η μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, μια νέα κούρσα ΝΑΤΟϊκών εξοπλισμών και νέοι μεγάλοι κίνδυνοι για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Απ’ την άλλη, κερδισμένοι θα είναι οι λεγόμενοι επενδυτές, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη μια και την άλλη πλευρά, που θα ωφεληθούν από αυτά τα επικίνδυνα σχέδια σε βάρος των λαών.

Το «δόλωμα» της δήθεν προστασίας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Αρκεί να δει κανείς μόνο το παζάρι που διεξάγεται αυτή την περίοδο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Τουρκία, με αφορμή την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Η διασφάλιση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής, που διαπερνά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι ο παράγοντας εκείνος που σπρώχνει σε υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και λύσεις «συνεκμετάλλευσης».

Η, δε, ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ήταν το αποκορύφωμα της απόλυτης προσήλωσης στα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια, που εδώ και χρόνια πληρώνουν οι λαοί. Κι αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις κορόνες του «φιλελληνισμού» ή από τους ανιστόρητους παραλληλισμούς μεταξύ ανόμοιων ιστορικών περιόδων.

Απ’ την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει με ζήλο και υπογραμμίζει ότι «η στήριξη στην ελληνοαμερικάνικη συνεργασία είναι διαπαραταξιακή στην Ελλάδα» και ο ίδιος όταν χρειάστηκε άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων βάσεων και την προώθηση δύσκολων διευθετήσεων, όπως η ΝΑΤΟϊκή συμφωνία των Πρεσπών. Αποτελεί όντως γεγονός ότι τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, είναι βουτηγμένοι ως τον λαιμό στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στα δρομολογούμενα εγκλήματα.

Άλλωστε αυτήν την εκτίμηση την επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ που μέσω διαρροών διευκρινίζει ότι «δεν μπορεί να κρίνει από τώρα το αποτέλεσμα της συνάντησης», καλλιεργώντας σκόπιμα ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να προκύψει και κάτι καλό για τον ελληνικό λαό. Με βάση όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί είναι δεδομένο ότι συζητήθηκαν:

• Η περαιτέρω εμπλοκή με το στρατόπεδο του ευρωατλαντισμού στον πόλεμο της Ουκρανίας.

• Η αλλαγή του ενεργειακού χάρτη, με αλλαγή του ισοζυγίου στην αγορά φυσικού αερίου, υπέρ του ακριβότερου αμερικάνικου LNG και η νέα εξάρτηση που θα αντικαταστήσει την σημερινή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

• Η «νέα αγορά του αιώνα» με ένα σμήνος F 35, που θα επιδιώξει να αγοράσει η Ελλάδα μετά το 2028, τη στιγμή που τώρα οι λαϊκές οικογένειες είναι «πανί με πανί» και η κυβέρνηση χλευάζει κι από πάνω τον κόσμο που ζητάει μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια!

Την ίδια ώρα, τα αστικά ενημερωτικά επιτελεία της Ελλάδας μπορεί να είναι ενδελεχώς πληροφορημένα για τη γνώμη των Φιλανδών σε σχέση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ από τις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται εκεί, αλλά με τις εδώ δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, «δεν είδαν και δεν άκουσαν». Ούτε βέβαια είδαν ή άκουσαν τους δεκάδες χιλιάδες που διαδήλωσαν ενάντια στην Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις βάσεις και προετοιμάζουν τώρα το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο πανελλαδικής δράσης της ΕΕΔΥΕ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σήμερα, που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κλιμακώνεται και αυξάνεται ο κίνδυνος επέκτασής του, είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου» να διαμορφωθεί και να δυναμώσει ένα παλλαϊκό μέτωπο, με στόχο να καταργηθούν αυτές οι επαίσχυντες επιθετικές Συμφωνίες και «συναλλαγές», να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από πολεμικά σχέδια και σενάρια, αλλά κι από τις δολοφονικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τον ίδιο το λαό στην εξουσία. Αυτή είναι και η πραγματικά μοναδική «σωστή πλευρά της ιστορίας».

*Ο Νίκος Παπαναστάσης είναι αντισυνταγματάρχης ε.α. και βουλευτής του ΚΚΕ (αναδημοσίευση από το «ieidiseis.gr»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad