Ένταξη του Δήμου Ξηρομέρου στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ) - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

17 Μαΐου 2022

Ένταξη του Δήμου Ξηρομέρου στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ)


Ημερομηνία 17.5.2022

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με σχετικό ΦΕΚ (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/46758/1060) που εκδόθηκε την Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 και υπογράφεται από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαο Ταγαρά, ο Δήμος Ξηρομέρου και με τις τρεις του Δημοτικές Ενότητες, Αστακού, Αλυζίας και Φυτειών, εντάσσεται στο Γ' κύκλο των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Τ.Π.Σ).

Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση, μιας και τα Τ.Π.Σ είναι εκείνα τα εργαλεία που θα καθορίσουν με σαφήνεια τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις των περιοχών εντός των ορίων του Δήμου μας, με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου Ξηρομέρου και των τοπικών κοινωνιών.

Η δημοτική αρχή Ξηρομέρου, με αίσθημα ευθύνης και κατανοώντας την σοβαρότητα αυτής της υπόθεσης για το μέλλον του Δήμου μας, συμμετείχε εξ αρχής σε αυτή την διαδικασία.
Τον Ιούνιο του 2020 βγήκε η πρόσκληση, τον Ιούνιο του 2020 πήρε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για συμμετοχή στα Τ.Π.Σ και τον Ιούνιο του 2020 έστειλε και τη σχετική αίτηση του.

Τι προβλέπουν τα νέα ΤΠΣ

Τα ΤΠΣ καθορίζουν χρήσεις γης, ορίζουν όρους δόμησης, οριοθετούν οικισμούς, οριοθετούν σχέδια πόλης, περιοχές προς πολεοδόμηση, προστατευόμενες περιοχές, οριοθετούν ρέματα.

Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προβλέπει τα ΤΠΣ να ολοκληρωθούν σε τέσσερις κύκλους και κάθε μελέτη ΤΠΣ θα περιλαμβάνει τις εξής τέσσερις μελέτες: Την κύρια μελέτη, τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη μελέτη εκτίμησης γεωλογικών κινδύνων, αλλά και γεωλογικής καταλληλότητας και την οριοθέτηση των ρεμάτων.

Επιπλέον, περιλαμβάνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, συνέπειες από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικές καταστροφές. Ένα πλήθος αναφορών, σχεδίων, που είναι η βάση για το χώρο, ενώ όλα αυτά στο τέλος εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα, περνώντας από το ΣτΕ.

Αναλυτικότερα: 

Στόχος των προδιαγραφών για κάθε μελέτη είναι:
 • Να εναρμονιστεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, με έννοιες όπως η κλιματική αλλαγή και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
 • Να είναι όλες οι μελέτες του προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων (ΤΠΣ, ΕΠΣ, ΖΥΣ, οριοθετήσεις οικισμών, χαρακτηρισμός κοινοχρήστων οδών) συμβατές μεταξύ τους.
 • Να δημιουργηθούν γεωχωρικές βάσεις δεδομένων με ψηφιακές προδιαγραφές.
 • Να επιτευχθεί ψηφιακή ομοιογένεια ώστε οι μελέτες μετά την ολοκλήρωση τους να αποτελέσουν τμήμα του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη (μεγάλη λεπτομέρεια και ψηφιακές προδιαγραφές).

Τα ΤΠΣ που αποτελούν την πρώτη δράση και θα θεσμοθετήσουν: 
 • χρήσεις γης.
 • όρους δόμησης.
 • κανονισμούς και περιορισμούς.
 • οικιστικές και προς πολεοδόμηση περιοχές.
 • περιοχές προστασίας.
 • περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων.
 • σημαντικές παρεμβάσεις πολεοδομικού σχεδιασμού.
 • περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων.
 • οδικό δίκτυο, μεταφορές, κατασκευές και περιβαλλοντικά δίκτυα.
 • μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
 • μέτρα για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.
 • προϋποθέσεις ή περιορισμούς που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής μελέτης.

Κάθε ανάθεση ΤΠΣ θα περιλαμβάνει:
α) Την κύρια μελέτη.
β) Τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
γ) Τη Μελέτη Εκτίμησης Γεωλογικών Κινδύνων και Γεωλογικής Καταλληλόλητας και
δ) Τη Μελέτη Οριοθέτησης των Υδατορεμάτων.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι στόχος του ΥΠΕΝ είναι η ολοκλήρωση μελετών με έκδοση βεβαίωσης ολοκλήρωσης και αξιολόγηση (ορόσημο RRF) για το 100% των αναθέσεων έως Δεκέμβριο 2025.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συνεργάτες μου που δούλεψαν, ώστε σήμερα να έρθει αυτό το θετικό αποτέλεσμα για τον Δήμο Ξηρομέρου και τους δημότες του.
Συνεχίζουμε με πολύ δουλειά και κάθε μέρα αλλάζουμε τον Δήμο Ξηρομέρου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΦΕΚ 2406 16052022.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad