Επισκέπτες φυσιολάτρες και περιηγητές γνωρίζουν από κοντά το σπάνιο βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

24 Μαΐου 2022

Επισκέπτες φυσιολάτρες και περιηγητές γνωρίζουν από κοντά το σπάνιο βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου


Ημερομηνία 23-05-2022

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή τη διοργάνωση της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής εκδήλωσης της Ευρώπης #EUGreenWeek που λαμβάνει χώρα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας με επίκεντρο τον ποταμό Αχελώο, ο Δήμος Ξηρομέρου υποδέχεται τους επισκέπτες φυσιολάτρες και περιηγητές που ήρθαν από την Αθήνα για να γνωρίσουν το σπάνιο βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου και τις βελανιδιές που στην αρχαιότητα αποτελούσαν το ιερό δέντρο του Δία.

Μετά την πορεία στο δάσος, συζητήσαμε μαζί τους για τα οφέλη που έδινε ο Αχελώος από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας καθώς και την ανάγκη προστασίας περιβάλλοντος χώρου του υδάτινου ορίζοντα, για την αγροτοδιατροφή η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με στόχο να καταστήσει τα συστήματα τροφίμων που παράγονται στον τόπο μας, βιολογικά, υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον, έτσι ώστε να υπάρχει βιώσιμη ευημερία για όλους μας αλλά και την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου ευρωπαϊκού μονοπατιού που θα συνδέεται με το Ξηρομερο, συνδυάζοντας το φυσικό περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά.

Τους περιηγητές συνόδεψαν η κ. Χαρίτου Παρθενία Πρόεδρος της ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ και εκ μέρους του Δήμου Ξηρομέρου η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Χριστίνα Πέττα-Τάπραντζη και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σκουρτούς κ. Στάμος Τζογάνης και κάτοικοι της Σκουρτούς. Μάλιστα άνοιξε ο κ. Παύλος Τζογάνης την βιβλιοθήκη του χωριού, για να την επισκεφτούν οι φιλοξενούμενοι, να ξεκουραστούν και να τους προσφερθεί νερό.

Στόχος του Δήμου Ξηρομέρου είναι:

• η προστασία του Βελανιδοδάσους με την ανάδειξη του ως προστατευόμενου τοπίου βάσει του Νόμου 1650/1986, με απαραίτητη κατόπιν της εκπόνησης μιας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης,

• η αξιοποίηση του μέσα από πολυποίκιλες δράσεις και δημιουργία υποδομών, όπως μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας, παρατηρητήρια, πυροφυλάκια, περίπτερα πληροφόρησης κ.α,

• η επισκεψιμότητα του ώστε ο Δήμος Ξηρομέρου να καταστεί προορισμός και το μοναδικό αυτό δάσος που διαθέτουμε να μπορεί να καταστεί μοχλός κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή, με απαραίτητη προϋπόθεση την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, καθώς δάσος και άνθρωπος πρέπει να επιβιώσουν μαζί.

Ευχαριστούμε την δραστήρια φίλη μας Πρόεδρο της ΕΠΠ-ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΚΕ Παρθενία Χαρίτου, και το σωματείο Terra Friends για την επίσκεψη καθώς και τους συνοδούς.

Εκ του Δήμου Ξηρομέρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad