Παρεμβάσεις για τα πλημμυρικά φαινόμενα και μέτρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής προωθεί ο Δήμος Ξηρομέρου - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad


02 Οκτωβρίου 2022

Παρεμβάσεις για τα πλημμυρικά φαινόμενα και μέτρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής προωθεί ο Δήμος Ξηρομέρου


Ο Δήμος Ξηρομέρου είναι από αυτούς που έχει «χτυπηθεί» ιδιαίτερα από πλημμυρικά φαινόμενα και γι’ αυτό εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει τις παρεμβάσεις και τη συντήρηση των παλιών αντιπλημμυρικών, ενώ για την περεταίρω θωράκιση των πολιτών και των περιουσιών τους γίνονται καινούργιοι αγωγοί ομβρίων και σχάρες υδροσυλλογής ομβρίων, καθαρίζονται οι τάφροι σε Αστακό, Μύτικα, Καραϊσκάκη και Βασιλόπουλο, περιοχές δηλαδή που σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη διαθέτουν αυξημένη ευαλωτότητα και τρωτότητα βάσει των στοιχείων που διαθέτει ο Δήμος.

«Γίνονται αντιπλημμυρικά έργα σε Καραϊσκάκη και Βασιλόπουλο, ενώ οι παρεμβάσεις αυτές είναι εστιακές. Έχουμε υποβάλει ήδη πρόταση στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης για μια σειρά μελετών που έχουν ως στόχο συνολικά το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης, με οριοθετήσεις ρεμάτων που θα καλύψει αυτό και τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, τα αντίστοιχα έργα διευθετήσεων και ουσιαστικά την διευθέτηση των οβριών σε Μύτικα, Αστακό, Βασιλόπουλο, Καραϊσκάκη, Χρυυσοβίτσα και Κανδήλα» σημείωσε ο κ. Τριανταφυλλάκης και πρόσθεσε: «περιλαμβάνει αρκετές κοινότητες ο στόχος μας αυτός, η πρόταση που καταθέσαμε, αλλά κυρίως εστιάζουμε σε κοινότητες που επλήγησαν περισσότερο. Επιδιώκουμε συνολική παρέμβαση, η οποία θα έχει και ουσιαστικό και μακροχρόνιο αποτέλεσμα».

Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν καθαρισμοί ρεμάτων στα οποία πέρυσι σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα του Βάρνακα και σύντομα ο ανάδοχος θα μπει και στο ρέμα της Κανδήλας, έργα που εκτελεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Δήμο Ξηρομέρου.

Επιπλέον, εκτελούνται ασφαλτοστρώσεις για την αποκατάσταση ζημιών από παλιά πλημμυρικά φαινόμενα που άφησαν πληγές στον Δήμο Ξηρομέρου, όπως στο Μύτικα, στον Αστακό, τα Βλυζιανά και στην Παπαδάτου.

Άλλα έργα και προτάσεις από τον Δήμο Ξηρομέρου

«Έχουμε καταθέσει αίτημα στο υπουργείο Υποδομών και εγκρίθηκε ποσό της τάξεως των 250.000 ευρώ για επιπλέον ασφαλτοστρώσεις σε άλλες κοινότητες, όπως λ.χ. Φυτείες, Ρίβιο, Κουβαρά, Παπαδάτου, Βασιλόπουλο, Καραϊσκάκη, Κανδήλα όπου το οδόστρωμα είναι σε κακή κατάσταση και εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, αλλά όχι μόνο. Εντάξαμε δύο έργα αγροτικής οδοποιίας στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων συνολικού ποσού 1,5 εκατ. ευρώ, και αφορά το κομμάτι Χρυσοβίτσα – Βαλόστρατο και το κομμάτι Πηγάδια – Αγράμπελο – Πρόδρομο» ανέφερε ο Δήμαρχος Ξηρομέρου, σύμφωνα με τον οποίο στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε η ανάπλαση της πλατείας του Αστακού και των παρακείμενων δρόμων, όπου θα γίνουν ήπιας κυκλοφορίας, ενώ ο Δήμος ετοιμάζεται να ξεκινήσει την ανάπλαση της εισόδου του Αστακού.

Το έργο δημοπρατήθηκε, αλλά αναμένει την ΔΕΗ για να πραγματοποιήσει κάποιες εργασίες και να ξεκινήσει η ανάπλαση, η οποία είναι η δεύτερη φάση της ανάπλασης της εισόδου του Αστακού.

«Κατά 80% ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της πλατείας του Μύτικα, έργο που χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο» και το υπόλοιπο ποσοστό από πόρους του Δήμου Ξηρομέρου, ενταχθήκαμε και στο «Φιλόδημος ΙΙ» για την δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων με όλο τον συνοδό εξοπλισμό, όχημα περισυλλογής, ιατρείο για μικρά ζώα κλπ. Εκτελείται στον Δήμο το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, βλέπουμε δηλαδή τον Δήμο με προοπτική μέλλοντος και δίνουν στις προτάσεις του Δήμου μπόνους για τις χρηματοδοτήσεις, ενταχθήκαμε στο ΕΣΚ που βγήκε από το Πράσινο Ταμείο, στα Σχέδια Αστικής Προσβασιμότητας και προετοιμάζουμε την πρόταση για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό στον Δήμο, ο οποίος έχει επιχορηγηθεί με 330 χιλ. ευρώ από τοπ υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης και προετοιμάζουμε την πρόταση για να επιχορηγηθούμε για την ψηφιακή μετάβαση όπου σ αυτό θα «χτίσουμε» τις υπηρεσίες του Δήμου που θα απολαμβάνουν οι δημότες μας. Εντάξαμε το έργο της ύδρευσης, τροποποιήθηκε ο προϋπολογισμός του έργου, ύψους 6.085 χιλ ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ενισχύθηκε ο κωδικός για τα έργα της αρχαιολογίας και έχουμε και πάλι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» την ψηφιακή ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων της περιοχής και του τουριστικού προϊόντος της περιοχής» ανέφερε τέλος ο κ. Τριανταφυλλάκης.

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση


1 σχόλιο:

 1. Οι παρεμβάσεις των υπηρεσίών του δήμου μας με αντιπλημμυρικά τεχνικά έργα,
  θα πρέπει να είναι κατανεμημένα στα σημεία παρέμβασης, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας και προστασίας
  και όχι να είναι τα τεχνικά αντιπλημμυρικά έργα κατανεμημένα ανα κοινότητα ή
  δημοτική ενότητα, αφού ο δήμος μας είναι ενιαία δημοτική οντότητα.
  Ως προοδευτική δημοτική παράταξη η 《 Συμπολιτεία Ξηρομεριτών 》 του δήμου μας, ανέκαθεν είναι υπέρ της κοινωνικής προόδου για τον τόπο μας και κατά λαθεμένων ακραίων τοπικιστικών αντιλήψεων.
  Σπύρος Ν. Γιαννέλης
  απλός υποστηρικτής της ανεξάρτητης και προοδευτικής δημοτικής
  παράταξης του δήμου μας: 《 Συμπολιτεία Ξηρομεριτών 》

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad