Ανεμογεννήτριες: Ο Δήμος Ξηρομέρου θα υπερασπιστεί νομικά τα συμφέροντα των δημοτών του; - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

21 Οκτωβρίου 2022

Ανεμογεννήτριες: Ο Δήμος Ξηρομέρου θα υπερασπιστεί νομικά τα συμφέροντα των δημοτών του;


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 17-10-2022, στο πρόγραμμα Διαύγεια, η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 13,80MW με τέσσερις (4) ανεμογεννήτριες, στη θέση ‘ΓΕΩΡΓΙΤΣΙ_Α1’ του Δήμου Ξηρομέρου, Δ.Ε. Αστακού, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας», ιδιοκτησίας της εταιρείας ENERGYCOM ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: https://diavgeia.gov.gr/decision/view/9%CE%A1%CE%A15%CE%9F%CE%A11%CE%A6-%CE%9B%CE%A3%CE%9C

Κατά της ανωτέρω απόφασης, επιτρέπεται, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2, του άρθρου 1 του Νόμου 2503/1997, προσφυγή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών, δηλ. έως τις 16-11-2022.

Για το υπόψη έργο είχε διεξαχθεί δημόσια διαβούλευση μέσω του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου έως τις 30-6-2022, στην οποία συμμετείχαν δημόσιες υπηρεσίες και ενδιαφερόμενο κοινό.

Μέσω δελτίου τύπου της Κίνησης Πολιτών (https://docs.google.com/document/d/1yPbHIovSk5kKgPQfOPd_PKiouoqzPHdHVmL2arVf5UM/edit?usp=sharing) είχαν επισημανθεί ουσιώδεις παραλήψεις στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, όπως μεταξύ άλλων η παράλειψη υποβολής Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης από την εταιρεία.

Ακολούθησε η 39/20-06-2022 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ξηρομέρου με έκφραση ομόφωνης αρνητικής γνωμοδότησης επί της ΜΠΕ του έργου καθώς και η 42/25-07-2022 Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση.

Συγκεκριμένα στην σχετική απόφαση του δήμου Ξηρομέρου (https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A8%CE%9B%CE%93%CE%99%CE%A9%CE%9A%CE%96-%CE%A7%CE%9D%CE%94) αναφέρεται, μεταξύ των άλλων, ότι η έκταση στην οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο αιολικός σταθμός χαρακτηρίζεται ως βοσκήσιμη και ανήκει στην κυριότητα και τη νομή του δήμου. Επίσης, η διαδικασία αδειοδότησης θεωρείται λανθασμένη και διάτρητη και σε περίπτωση χορήγησης άδειας για το έργο, ο δήμος θα υπερασπιστεί δικαστικά άμεσα τα συμφέροντά του και τα συμφέροντα των δημοτών.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, παρόλο αυτά, εξέδωσε ΑΕΠΟ για την κατασκευή του έργου ΧΩΡΙΣ να ζητήσει ΕΟΑ από την εταιρεία, όπως ήταν υποχρεωμένη να πράξει από τον Νόμο 4014/2011, Άρθρο 10, Παράγραφος 5 και ΧΩΡΙΣ να λάβει σοβαρά υπόψη τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του δήμου Ξηρομέρου και της Περιφέρειας.

Δημιουργούνται λοιπόν τα εξής εύλογα ερωτήματα:

Ο δήμος Ξηρομέρου θα υπερασπιστεί άμεσα σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τα συμφέροντά του και τα συμφέροντα των δημοτών; Θα πράξει ανάλογα εάν απαιτηθεί και σε άλλες περιπτώσεις αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του; Γιατί δεν τηρούνται από τις αδειοδοτούσες αρχές όσα προβλέπονται από την νομοθεσία για τις διαδικασίες αδειοδότησης τέτοιων έργων;

Πότε θα τηρηθούν τα αυτονόητα και πότε θα πάψει να μην λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η τοπική κοινωνία σε τέτοια ζητήματα; Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γεμίσει η Αιτωλοακαρνανία (και Ελλάδα...) αιολικούς, φωτοβολταϊκούς και μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς τους οποίους εμείς οι ίδιοι επιδοτούμε μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος; Δεν νομίζετε ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι πολίτες μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, και όχι οι απρόσωπες υπηρεσίες; Αυτό λέγεται Δημοκρατία; Αυτό λέγεται διαφάνεια;

Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad