Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας: Η τρέλα και η παραφροσύνη έγιναν νόμος του κράτους! - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad


27 Ιανουαρίου 2023

Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας: Η τρέλα και η παραφροσύνη έγιναν νόμος του κράτους!


*Του Βασίλη Σούλα

Η τρέλα και η παραφροσύνη του συγκεκριμένου σχεδιασμού της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ), έγιναν νόμος του κράτους, με επιλογή, εκτέλεση και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη σημερινή Κυβέρνηση (Ν.Δ) και την ένοχη σιωπή και συνενοχή της μείζονος (ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία) και ελλάσονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ), που και αυτοί στο πρόσφατο παρελθόν έχουν καταγράψει λαθεμένους χειρισμούς στο θέμα. Ίσως είναι το μοναδικό θέμα στο οποίο και τα τρία αυτά κόμματα σήμερα συμφωνούν!

Επίσης μεγάλη και καθοριστική ευθύνη έχει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή του κ. Κατσιφάρα, που έδωσε την θετική της γνώμη και μέρος ευθύνης έχει και η νυν Περιφερειακή Αρχή, που θα έπρεπε, εκτός από την διατύπωση της αρνητικής της θέσης, να την ντύσει αυτή την άρνηση της και με έμπρακτες ενέργειες (ακύρωση της λαθεμένης απόφασης Κατσιφάρα, πολιτική πίεση για απόσυρση της Π.Ο.Α.Υ), κάτι που δεν το έκανε ποτέ. Αναμένουμε πλέον την υπόσχεση του κ. Φαρμάκη εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου, να σταθεί στο ΣτΕ δίπλα στο Δήμο Ξηρομέρου, στους φορείς και στους κατοίκους, που ετοιμάζονται να προσφύγουν ομαδικά.

Τεράστιες οι ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής του κ. Γαλούνη και των συνοδοιπόρων δημοτικών του συμβούλων, που για εμάς είναι οι πιο βαριές, γιατί μιλάμε για ανθρώπους με καταγωγή από το Ξηρόμερο που ζουν εδώ, που το 2015 - 2019, επί 5 συναπτά έτη(!!!), που το 2015 παρουσιάστηκε η σχετική μελέτη των ιχθυοκαλλιεργητών, που έτρεχε η δημιουργία της Π.Ο.Α.Υ. και ήταν σε εξέλιξη η διαβούλευση στις υπηρεσίες και στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν έφεραν καν το θέμα στα συλλογικά όργανα του Δήμου Ξηρομέρου, το εξαφάνισαν, δεν ενημέρωσαν για το θέμα ποτέ, δεν έκαναν ποτέ μία παρέμβαση, με αποτέλεσμα να θεωρείται η γνώμη του Δήμου Ξηρομέρου de facto θετική και να βρεθούμε με μία Π.Ο.Α.Υ τελειωμένη. To 2019 όλες οι γνωμοδοτήσεις είχαν τελειώσει και η Π.Ο.Α.Υ ήταν έτοιμη για Π.Δ.

Το δυστύχημα είναι, ότι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι που χειρίστηκαν με τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα όταν κρινόταν το 2015-2019, αμετανόητοι όλα αυτά τα χρόνια που γίνεται μία προσπάθεια να αποφύγουμε αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη, ήταν φανερά αμέτοχοι και απέναντι, στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνο τρικλοποδιές όποτε ερχόνταν θέμα σχετικό με την Π.Ο.Α.Υ, ψηφίζωντας ΟΧΙ ή το πιο διπλωματικό ΑΠΩΝ.

Σε αυτό το σημείο παρέλαβε το 2019 η νέα δημοτική αρχή, η οποία αυτή έφερε το θέμα στην επιφάνεια, με δική της εισήγηση ήρθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και πάρθηκε η απόφαση 87/2020 για να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ΠΟΑΥ που περιλάμβανε το παράκτιο μέτωπο, με δική της εισήγηση ήρθε το θέμα στην Επιτροπή Διαβούλευσης και συστάθηκε η Επιτροπή Αγώνα, από ανθρώπους ενεργούς δημότες με αγάπη στο τόπο τους, ανιδιοτελείς και με διάθεση προσφοράς, που έδωσαν και δίνουν ότι μπορούν για 2,5 χρόνια τώρα, μαζί με τον Δήμο Ξηρομέρου, για να ευνοήσουν και να κερδίσουν μια υπόθεση που παραδόθηκε χαμένη.

Προσπάθησαν και προσπαθούν να ακυρώσουν την ήττα που εθελοντικά παρέλαβαν, με τον συγκεκριμένο καταστροφικό για το τόπο μας σχεδιασμό, συλλέγοντας στοιχεία νομικά και επιστημονικά και ενημερώνοντας τους πάντες για το τι είναι αυτό που έρχεται για το τόπο.

Η Επιτροπή Αγώνα, ήταν πάντα ανοικτή στο διάλογο και έκανε διάλογο, με συγκεκριμένη ρεαλιστική πρόταση, εξαιρέστε και αποσύρτε την ΠΟΑΥ από το παράκτιο μέτωπο, που ήταν ένα μέρος του συγκεκριμένου σχεδιασμού και το πρόβλημα θα λυνόταν με ικανοποιημένα και τα δύο μέρη. Και όμως ο φορέας διαχείρισης της ΠΟΑΥ που αποτελείται μόνο από επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας (άλλη μία περιφρόνηση της τοπικής κοινωνίας), με σκληροπυρηνική, αλαζονική, αδιάλακτη και απαξιωτική συμπεριφορά, σε πλήρη αντίθεση με την Επιτροπή Αγώνα, κάτι που είναι χαρακτηριστικό όσων νιώθουν ότι έχουν την πολιτική και την οικονομική δύναμη, δεν έκανε ούτε ένα πόντο πίσω. Ξέρανε ότι αυτό που ήθελαν το είχαν πάρει ήδη από το 2019 και πλέον κανείς δεν μπορούσε να τους σταματήσει.

Σε αυτό το σημείο εντύπωση προκαλεί και ξενίζει, τώρα που η ΠΟΑΥ έγινε νόμος του κράτους, έχουμε εντελώς ξαφνικά από ορισμένους, μετά από παρατεταμένη σιγή ασυρμάτου 2,5 χρόνων, ελάχιστες προφορικές εκφράσεις δήθεν «ενδιαφέροντος», με προτάσεις φωτοβολίδες, χωρίς λογική και μη εφαρμόσιμες, όταν τρέχει η προθεσμία των 60 ημερών κατάθεσης προσφυγής στο ΣτΕ, την οποία θα συνυπογράψουν σίγουρα ο Δήμος Ξηρομέρου, σίγουρα κάποιοι φορείς και σίγουρα πάρα πολλοί ενεργοί πολίτες.

Κλείνοντας θα πούμε ότι πρέπει επιτέλους ως κοινωνία να ξυπνήσουμε και να ενεργοποιηθούμε. Το σπίτι μας καίγεται... και όλες οι κινητοποιήσεις όποτε έχουν υπάρξει, πάντα από κάτω προς τα πάνω ξεκινούσαν.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στην Δικαιοσύνη και στην περίπτωση μας στο ΣτΕ, που είναι το καταφύγιο και το αποκούμπι των πολιτών που αδικούνται, το δίκιο θα επικρατήσει και ότι αυτή η χώρα δεν είναι μπανανία, ούτε αποικία. Τα νομικά και τα επιστημονικά επιχειρήματα υπάρχουν.

Έχουμε ένα εκπλητικό παράκτιο μέτωπο, έχουμε εκπληκτικές θάλασσες, εκπληκτικές ακτές, δύο πανέμορφα νησιά τον Κάλαμο και τον Καστό να ακουμπούν πάνω στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, ένα πλούτο που μπορεί να απογειώσει την περιοχή μας αναπτυξιακά στο μέλλον στο κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού... και για τα επιχειρηματικά συμφέροντα μιας χούφτας ανθρώπων που έχουν δύναμη οικονομική, πολιτική και τοπικών ΜΜΕ επηρεασμού, σβήνουν τις καλύτερες ακτές του νομού από το χάρτη.

Και η ντροπή ντρέπεται... Η τρέλα και η παραφροσύνη έγιναν νόμος του κράτους!


* Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. - Msc στην Διαχείριση Τεχνικών Έργων Ε.Α.Π.

Κάτοικος Μύτικα και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων του Δήμου Ξηρομέρου - Καλάμου και Καστού
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad