Δημόσια γραφή (δημοσιογραφία) - Άρθρο γνώμης: Η υπόθεση της Π.Ο.Α.Υ. είναι πολύ σοβαρή, για να σπεκουλάρουν πάνω της πολιτικές επιδιώξεις, οι κύριοι υπεύθυνοι αυτού που αντιμετωπίζουμε σήμερα. - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad


05 Ιανουαρίου 2023

Δημόσια γραφή (δημοσιογραφία) - Άρθρο γνώμης: Η υπόθεση της Π.Ο.Α.Υ. είναι πολύ σοβαρή, για να σπεκουλάρουν πάνω της πολιτικές επιδιώξεις, οι κύριοι υπεύθυνοι αυτού που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
* Του Βασίλειου Σούλα.Προσωπικά θεωρούμε το θέμα της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, ένα από τα πιο σοβαρά, αν όχι το πιο σοβαρό θέμα που έχει να αντιμετωπίσει η περιοχή μας και θα καθορίσει την φυσιογνωμία του τόπου μας τα επόμενα πολλά χρόνια, σε μία κατάσταση μη αναστρέψιμη.

Ένας συνδυασμός λαθών, παραλείψεων, κάποιων φανερά υπέρ αυτής της ανάπτυξης, αλλά και άγνοιας για να είμαστε δίκαιοι τα πρώτα χρόνια εμφάνισης των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή μας, επέτρεψαν μετά από 35 χρόνια να είμαστε στο σημερινό σημείο, όπου διακυβεύεται ακριβώς αυτό, να μετατραπεί η περιοχή μας σε ένα τόπο, με αποκλειστική αναπτυξιακή κατεύθυνση την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών σε βιομηχανική κλίμακα, εις βάρος κάθε άλλης δραστηριότητας, λέγε με Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.

Ο σχεδιασμός της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας ξεκίνησε το 2015 με την εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε), με το στάδιο της διαβούλευσης να γίνεται τα επόμενα έτη και αρχές του 2019 όλα να έχουν τελειώσει, με το Δήμο Ξηρομέρου απόντα, μιας και το e-mail καλέσματος συμμετοχής του Δήμου Ξηρομέρου, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην εν εξελίξει διαβούλευση, χάθηκε στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο του τέως Δημάρχου, κάτι που φυσικά δεν αποτελεί διαβούλευση, να έρχεται δηλαδή η πρόσκληση σε οποιοδήποτε mail εκτός από το επίσημο του Δήμου Ξηρομέρου και η τοπική κοινωνία του Ξηρομέρου έμεινε στα σκοτάδια για αυτό που σχεδιάζανε κάποιοι για εμάς χωρίς εμάς, οι τοπικές κοινότητες δεν ενημερώθηκαν για να εκφράσουν γνώμη, ούτε τα συλλογικά όργανα του Δήμου Ξηρομέρου, αλλά κυρίως δεν ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία και έτσι η γνώμη της τοπικής κοινωνίας θεωρήθηκε de facto θετική, μέσω της μη γνωμοδότησης!!!

Η νέα Δημοτική Αρχή βρήκε το θέμα τελειωμένο, εκτός διαβούλευσης και χωρίς την δυνατότητα εκκίνησης ενός θεσμικά κατοχυρωμένου διαλόγου, με την Π.Ο.Α.Υ. να έχει λάβει όλες τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις και σε τελικό στάδιο να εκκρεμεί μία γνωμοδότηση του ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α. για να πάει για Προεδρικό Διάταγμα. Δηλαδή παρέλαβε τον Αύγουστο του 2020 στο θέμα μία ήττα, χωρίς αγώνα, ή για να το πούμε πιο κατανοητά και ωμά, παρέλαβε μία ήττα σε ένα αγώνα που κάποιοι έμειναν στα αποδυτήρια εσκεμμένα και δεν βγήκαν ποτέ να παίξουν, ένα αποτέλεσμα αγώνα σικέ, με το αποτέλεσμα προκαθορισμένο και παιγμένο και στο στοίχημα και με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα πολυεθνικών, να περιμένουν την είσπραξη (κοινοτικές επιδοτήσεις).

Η Δημοτική Αρχή αυτό παρέλαβε και επέλεξε μαζί με την Επιτροπή Αγώνα να βγει να αγωνιστεί για το σοβαρό αυτό θέμα, παρότι οι διαιτητές είχαν από καιρού σφυρίξει την λήξη, με ήττα άνευ αγώνα και όλοι είχαν αποχωρήσει και είχαν πάει ήσυχοι στα σπίτια τους.

Με αφετηρία την ομόφωνη απόφαση 87/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου, ο μπροστάρης Δήμαρχος, με τη Δημοτική Αρχή, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα, που αποτελείται από ανθρώπους με διαφορετικές αναφορές όσον αφορά τις θέσεις τους κοινωνικά, μορφωτικά, επαγγελματικά, κομματικά, ιδεολογικά, στα δημοτικά πράγματα, ανέδειξαν το θέμα παντού, σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, σε εφημερίδες, ενημέρωσαν κόμματα, βουλευτές, περιφερειακούς συμβούλους, πολιτικούς αρχηγούς, όμορους Δήμους, την ΚΕΔΕ, την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, έκαναν επισκέψεις στα αρμόδια Υπουργεία και συζητήσεις, ενημερώθηκαν για πρώτη φορά οι πολίτες, προσέλαβαν επιστήμονες, προσέλαβαν δικηγόρο μαζί με τους 2 εξαίρετους συμπατριώτες μας νομικούς, έκαναν εν μέσω covid εκδηλώσεις ενημέρωσης ζωντανές και διαδικτυακές, έφεραν στην περιοχή το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ''Αρχιπέλαγος'', για να διαπιστώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υδατοκαλλιεργειών, πιστοποιημένο φορέα Πανελλαδικά και Διεθνώς αναγνωρισμένο για τη δράση του στη προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, επίσημο σύμβουλο της Ελληνικής Πολιτείας, έκαναν απ' ευθείας διάλογο δύο φορές με τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, παρουσία του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού η μία φορά, όπου δεν έκαναν ούτε ένα βήμα πίσω από τον λαθεμένο σχεδιασμό τους και συνεχίζουν τον αγώνα καλώντας τον κόσμο να ενεργοποιηθεί πιο πολύ και έχοντας ήδη προσφύγει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Επιτροπή ‘’Φύση 2000’’ και φυσικά αν εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα της Π.Ο.Α.Υ θα προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τα ατράνταχτα στοιχεία να είναι όλα έτοιμα στο φάκελο της προσφυγής.
Έκαναν λοιπόν όσα δεν έγιναν ποτέ και εκεί είδαμε όλοι ποιοι στήριξαν και ήταν παρόν και ποιοι άφαντοι εντελώς και δεν έκαναν ούτε το ελάχιστο.

Το τελευταίο καιρό διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μία απροκάλυπτη και με σχεδιασμό προσπάθεια από κάποιους να θολώσουν τα νερά, να παρουσιάσουν ότι όλοι είναι ίδιοι, να πλάσουν φανταστικές ιστορίες για να εξάγουν αυθαίρετα συμπεράσματα, να δηλητηριάσουν την τοπική κοινωνία με ψεύδη και φήμες, λες και δεν ξέρουμε στη μικρή μας κοινωνία πράγματα και καταστάσεις. Επίσης βλέπουμε μία προσπάθεια κύκλων σε ότι στραβό, λάθος και έλλειψη έχει η περιοχή, να μας σερβίρουν σαν επιδόρπιο, ότι εκ της ατόπου επαγωγής πρέπει να δεχθείτε την Π.Ο.Α.Υ.!!!

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και κάποιες επιθέσεις στον Δήμαρχο, που συμμετέχει ανελλιπώς στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Αγώνα από την αρχή μέχρι σήμερα, αλλά και στη δημοτική αρχή, γιατί μάλλον κάποιοι δεν ανέμεναν το θέμα να πάει τόσο μακριά, λόγω των ισχυρών τετελεσμένων που είχαν δημιουργηθεί και για τη θαρραλέα θέση και στάση στο θέμα, υπερασπίζοντας το συλλογικό συμφέρον όλων των πολιτών του Δήμου Ξηρομέρου, να εξαιρεθεί από την ίδρυση ΠΟΑΥ το παράκτιο κομμάτι, ώστε να μην οδηγηθεί ο Δήμος σε μονόπλευρη ανάπτυξη. Αν αυτό το έδιναν οι ιχθυοκαλλιεργητές, σε οποιοδήποτε στάδιο ενός ανεπίσημου διαλόγου, που πάντα υπήρχε και υπάρχει σε εξέλιξη, το θέμα θα είχε λήξει άμεσα.

Παράλληλα με αυτό, πλέον ενοχλεί και η Επιτροπή Αγώνα, της οποίας ορισμένα μέλη που δεν διστάζουν να δημοσιογραφούν (γράφουν δημόσια) με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, δέχονται προσωπικές επιθέσεις, άνθρωποι με κοινωνική παρουσία, με επάγγελμα, με μόρφωση, άνθρωποι σοβαροί και με τη δική τους αξία και διαδρομή ο καθένας, που εθελοντικά προσπαθούν την ήττα άνευ αγώνα που παρέλαβαν, να την μετατρέψουν σε άρση των σοβαρών τετελεσμένων και σε νίκη, σε μία αποστολή πολύ δύσκολη, όπου απέναντι τους έχουν τεράστια συμφέροντα και μία σαφή κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι όλες αυτές οι επιθέσεις και οι πολιτικές σκοπιμότητες, κατά βάθος και για όσους γνωρίζουν και ξέρουν να ψάχνουν πιο επισταμένα τα πράγματα, εκπορεύονται από αυτούς που επέτρεψαν και έδωσαν την αμέριστη στήριξη τους για να φτάσουμε εδώ σήμερα και τώρα έρχονται με απύθμενο θράσος να κουνήσουν και το δάχτυλο, σε αυτούς που τρέχουν όλη μέρα για να ευνοήσουν την υπόθεση, ενώ αυτοί είναι αμέτοχοι σε κάθε ενέργεια και δεν ξεκουνάνε ούτε πόντο. Υποτίμηση της νοημοσύνης μας το λιγότερο.

Προσπαθούν λοιπόν με εσκεμμένη παραπληροφόρηση, με ανύπαρκτα σενάρια, με αντιφατικές γνώμες από καιρού εις καιρού, με υπονοούμενα, με προσωπικούς χαρακτηρισμούς, με ειρωνείες κ.λπ να διαβάλουν μέλη της Επιτροπής Αγώνα, απλούς πολίτες και αιρετούς.

Την ιστορία σε αυτή την υπόθεση την γράφουν οι παρόντες και οι απόντες το πρώτο που πρέπει να πουν και να εξηγήσουν πριν απ' οτιδήποτε άλλο, είναι γιατί είναι απόντες από αυτό το σοβαρό θέμα. Τους απέκλεισε ποτέ κανένας; Ποτέ δεν απέκλεισε κανένας, κανέναν. Η Επιτροπή Αγώνα είναι ανοικτή πάντοτε σε όλους και μπορούν να μάθουν τα πάντα με σωστή απ' ευθείας ενημέρωση.

Κλείνοντας θα τονίσουμε ότι ο δύσκολος αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Δημοτική Αρχή και Επιτροπή Αγώνα πρέπει να οπλιστούν με κουράγιο και δύναμη, να κλείσουν τα αυτιά τους στις αναμενόμενες επιθέσεις και να προχωρήσουν μπροστά. Να κλειδώσουν τη καρδιά και το νου τους σε όσα αναληθή, πονηρά και ψευδή ακούγονται για μετακύληση των ευθυνών, άκουσον άκουσον, προς αυτούς που είναι παρών σήμερα και αγωνίζονται με κάθε μέσο, από αυτούς που δεν είναι πουθενά και που είναι άφαντοι σε όλα. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, γιατί δεν χρωστάνε σε κανέναν τίποτα, γιατί δεν κουλαντρίζονται από κανέναν, γιατί δεν έχουν τίποτα εναντίον του κλάδου των Ιχθυοκαλλιεργειών και πολύ περισσότερο τίποτα προσωπικό, αλλά θα πρέπει να κατανοήσει καλά και ο κλάδος των Ιχθυοκαλλιεργειών, ότι αν δεν εγκαταλείψουν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό της Π.Ο.Α.Υ. για το παράκτιο μέτωπο, πολύ σύντομα θα εμπεδώσουν ότι έχουν μπλέξει πολύ άσχημα.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες πρέπει να τοποθετούνται πιο ανοικτά στη θάλασσα, όπως γίνεται παντού σε όλο τον κόσμο και όχι να καταλαμβάνουν, ακτές, παραλίες και κάθε κόλπο. Πρέπει να αναλάβουν αυτό το επιπλέον κόστος για χάρη του περιβάλλοντος, της ισόρροπης, πολύπλευρης και βιώσιμης ανάπτυξης και εκεί να αναπτυχθούν παράγωντας ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, να κερδίσουν χρήματα, να προσλάβουν και άλλους εργαζόμενους συμπατριώτες μας με καλές αμοιβές, με καλές συνθήκες εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

* Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. - Msc στην Διαχείριση Τεχνικών Έργων Ε.Α.Π.
Κάτοικος Μύτικα και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων του Δήμου Ξηρομέρου - Καλάμου και Καστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad