Να εξαιρεθεί από την ΠΟΑΥ το παράκτιο μέτωπο Αστακός-Μύτικας και η Νήσος Κάλαμος. Είναι πραγματικό, ρεαλιστικό αίτημα και όχι μύθος….. γιατί δεν το κάνουν; - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

09 Φεβρουαρίου 2023

Να εξαιρεθεί από την ΠΟΑΥ το παράκτιο μέτωπο Αστακός-Μύτικας και η Νήσος Κάλαμος. Είναι πραγματικό, ρεαλιστικό αίτημα και όχι μύθος….. γιατί δεν το κάνουν;


*
Του Βασίλη Σούλα.



Στη συγκέντρωση - διαδήλωση της Επιτροπής Αγώνα που έγινε στον Αστακό την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, μου έγινε η τιμή και μου ζητήθηκε από τους συνοδοιπόρους μου στην Επιτροπή Αγώνα, αυτή την φορά να μιλήσω εγώ. Με μεγάλη χαρά δέχτηκα την πρόταση τους.

-----------------------------

Αγαπητοί συμπατριώτες.
Είμαστε όλοι σήμερα εδώ, όχι για να φύγουν οι ιχθυοκαλλιέργειες, όχι για να κλείσουν οι υπάρχουσες μονάδες, όχι για να χάσουν την δουλειά τους συμπατριώτες μας που θρέφουν τις οικογένειες τους, που με αξιοπρέπεια κάνουν μία πολύ δύσκολη δουλειά για να φέρουν στο σπίτι, στην οικογένεια και στα παιδιά τους, ένα μεροκάματο για να ζήσουν. Όλοι όσοι διαδίδουν όλα αυτά, απλά παίζουν ένα άσχημο, αλλά γνωστό από τα παλιά παιχνίδι, να διαιρούν και να βασιλεύουν.
Είμαστε εδώ ανοικτοί στο διάλογο από την αρχή με ένα συγκεκριμένο, καθαρό και ρεαλιστικό στόχο.

Να εξαιρεθεί από την ΠΟΑΥ το παράκτιο μέτωπο Αστακός – Μύτικας και η Νήσος Κάλαμος.

Αυτό δεν το λέμε εμείς, το έχει πει η Ελληνική Πολιτεία και η Νομαρχία Αιτ/νίας ήδη από την δεκαετία του ’90, με τα πορίσματα και τις αποφάσεις τους. Είναι αυτό που όλοι έχετε ακούσει και γνωρίζετε. Συγκέντρωση όλων των ιχθυοκαλλιεργειών σε έναν ενιαίο μεγάλο χώρο προς την ανοικτή θάλασσα εξωτερικά των Εχινάδων, το λεγόμενο ιχθυοκαλλιεργητικό πάρκο.
Αυτό είναι το απλό αίτημα το οποίο έχει τεθεί εξ αρχής. Ένα αίτημα πραγματικό και όχι μύθος, γιατί σε λίγες ημέρες θα ακούσουμε παραπληροφόρηση από την εκδήλωση ενημέρωσης του φορέα διαχείρισης της ΠΟΑΥ ‘’Μύθοι και Πραγματικότητα’’, λες και εμείς είμαστε κυνηγοί των ιχθυοκαλλιεργειών και όσων επιχειρούν σε αυτές.

Το κομμάτι του παράκτιου μετώπου ζητήσαμε να μας αφήσουν, την ανάσα μας δηλαδή όπως είπε και ο δικός μας ποιητής Βαρόπουλος από το Καραϊσκάκη.

Τι εμποδίζει να τα βρούμε με τον φορέα διαχείρισης της ΠΟΑΥ και να πει….. κοιτάξτε παιδιά…. ναι…. αφήνουμε τις ακτές, πάμε προς την ανοικτή θάλασσα. Αφήνουμε τις ακτές να τις αξιοποιήσετε εσείς όπως θέλετε, να αναπτύξετε τον τουρισμό, να μπορεί και η παράκτια αλιεία να ζήσει. Είστε και εσείς άνθρωποι που έχετε τις δουλειές σας. Τι τους εμποδίζει; Ένα κομμάτι από την πίτα να μας αφήσουν ζητάμε. Ένα κομμάτι από μία μεγάλη πίτα.

Αγαπητοί συμπατριώτες.
Διαθέτουμε ένα εκπληκτικό παράκτιο μέτωπο, έχουμε εκπληκτικές θάλασσες, εκπληκτικές ακτές, δύο πανέμορφα νησιά τον Κάλαμο και τον Καστό να ακουμπούν πάνω στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, ένα πλούτο που μπορεί να απογειώσει την περιοχή μας αναπτυξιακά στο μέλλον στο κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού... και για τα επιχειρηματικά συμφέροντα μιας χούφτας ανθρώπων που έχουν δύναμη οικονομική, πολιτική και τοπικών ΜΜΕ επηρεασμού, σβήνουν τις καλύτερες ακτές του νομού από το χάρτη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την ομόφωνη απόφαση του 87/2020 αυτό ζητά, να εξαιρεθεί από την ΠΟΑΥ το παράκτιο μέτωπο Αστακός – Μύτικας και η Νήσος Κάλαμος.

Από το Καλοκαίρι του 2020 έως και σήμερα, η Επιτροπή Αγώνα, μαζί με τον Δήμο Ξηρομέρου και το Δήμαρχο Γιάννη Τριανταφυλλάκη και φυσικά με την στήριξη της κοινωνίας, έπραξαν το σωστό και προσπαθούν να αλλάξουν μία ειλημμένη απόφαση και ένα τελειωμένο σχεδιασμό, που διαμορφώθηκε από το 2015 που κατατέθηκε η μελέτη της ΠΟΑΥ και έληξαν όλα το 2019 που πάρθηκαν όλες οι γνωμοδοτήσεις και οι αδειοδοτήσεις. Δυστυχώς τότε γίνανε πολύ μεγάλα λάθη και υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες, που δεν θα ήθελα εδώ σήμερα να αναφερθώ περισσότερο, δεν είναι της ώρας. Όλοι τα γνωρίζετε.

Όμως ο αγώνας σήμερα συνεχίζεται σε δύο δρόμους.
1. Έχουμε το δρόμο τον δικαστικό, όπου θα υπάρξει προσφυγή του Δήμου, μαζί με φορείς και πολίτες για τις λεπτομέρειες της οποίας θα σας πει στη συνέχεια ο κ. Φραίμης. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα δικαιώσει το αίτημα μας να εξαιρεθεί από την ΠΟΑΥ το παράκτιο μέτωπο Αστακός – Μύτικας και η Νήσος Κάλαμος, γιατί αυτός ο σχεδιασμός είναι μία τρέλα. Κανένας δεν καταστρέφει τον πλούτο που διαθέτει, κανένας δεν καταστρέφει ένα θησαυρό που κρατά στα χέρια του.

2. Έχουμε τον δρόμο της αφύπνισης και του αγώνα της Κοινωνίας. Πρέπει επιτέλους ως Κοινωνία να ξυπνήσουμε και να ενεργοποιηθούμε. Το σπίτι μας καίγεται... και όλες οι κινητοποιήσεις όποτε έχουν υπάρξει, πάντα από κάτω προς τα πάνω ξεκινούσαν.
Ενεργοποιηθείτε συμπατριώτες. Αν εμείς που ζούμε εδώ και αγαπάμε και πονάμε τον τόπο μας, που δακρύζουμε όταν βλέπουμε να του ετοιμάζουν ένα μέλλον βιομηχανικής περιοχής, αν εμείς δεν πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας, θα σβήσει ο τόπος.

Θα κλείσω την ομιλία μου όπως ακριβώς την άρχισα.

Είμαστε όλοι σήμερα εδώ, όχι για να φύγουν οι ιχθυοκαλλιέργειες, όχι για να κλείσουν οι υπάρχουσες μονάδες, όχι για να χάσουν την δουλειά τους συμπατριώτες μας που θρέφουν τις οικογένειες τους, που με αξιοπρέπεια κάνουν μία πολύ δύσκολη δουλειά για να φέρουν στο σπίτι, στην οικογένεια και στα παιδιά τους, ένα μεροκάματο για να ζήσουν.

Είμαστε εδώ ανοικτοί στο διάλογο από την αρχή με ένα συγκεκριμένο και καθαρό στόχο.
Να εξαιρεθεί από την ΠΟΑΥ το παράκτιο μέτωπο Αστακός – Μύτικας και η Νήσος Κάλαμος.
Αν γίνει αυτό κερδίζει η κοινωνία, κερδίζει και ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών. Απλό ερώτημα, πραγματικό και όχι μύθος είναι….. γιατί δεν το κάνουν;


* Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. - Msc στην Διαχείριση Τεχνικών Έργων Ε.Α.Π.
Κάτοικος Μύτικα και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων του Δήμου Ξηρομέρου - Καλάμου και Καστού.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad