Παλιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου: Σε δημοπρασία ξανά το κατάστημα - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

16 Φεβρουαρίου 2023

Παλιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου: Σε δημοπρασία ξανά το κατάστημα


Έγινε το πρώτο βήμα ώστε να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η αξιοποίηση του χώρου στην παλιά αγορά του Αγρινίου που διαθέτει και βεράντα προς την πλατεία Δημάδη!

Αναρτήθηκε ο διαγωνισμός από το Δήμο Αγρινίου και αναμένεται πλέον να το εξετάσουν οι επιχειρηματίες της περιοχής και αν ενδιαφέρονται να καταθέσουν πρόταση αξιοποίησης. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι και οι πολίτες να γνωρίζουν είναι ότι ο χώρος των 100 τ.μ. δεν θα διαθέτει λάντζα για την παρασκευή ζεστού πιάτου, ωστόσο θα προσφέρει καφέ και ποτό, όπως επίσης και κρύο πιάτο με σαφή αναφορά στα τοπικά προϊόντα, ενώ ο επιχειρηματίας που θα το εκμεταλλεύεται θα μπορεί να διοργανώνει και πολιτιστικές δράσεις!

Η «απουσία» λάντζας για την παρασκευή ζεστού φαγητού οφείλεται στο ότι το κτίριο είναι διατηρητέο και εμπίπτει σε περιορισμούς χρήσης από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Παράλληλα, η πρόθεση της δημοτικής Αρχής είναι να διασφαλίσει εξ’ αρχής την ορθή χρήση του χώρου, σε συνάρτηση με το κτίριο, ενώ πρόθεσή της είναι και η διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων. Ως προς το κρύο πιάτο που θα υπάρχει δυνατότητα να σερβίρεται πρόθεση και επιθυμία της είναι να υπάρχει σαφή αναφορά στα τοπικά προϊόντα.

Πριν δύο χρόνια που είχε επαναληφτεί η διαδικασία δεν «καρποφόρησε», δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες, αλλά τότε ήταν πολύ διαφορετικές και οι συνθήκες, τόσο ως προς τα οικονομικά, όσο και ως προς τον covid κυρίως.

Σήμερα υπάρχει ελπίδα πως η διαδικασία θα «καρποφορήσει» και τα 100 τ.μ. εντός της παλιάς αγοράς θα καταλήξουν σε επιχειρηματία, ο οποίος με τον απαραίτητο σεβασμό προς το χώρο θα αναπτύξει το σημείο και θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία έναν ιδιαίτερο χώρο.


Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου Δημήτρης Τζιώλης μιλώντας στη «Σ» επί του θέματος ανέφερε:

«Ανέβηκε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του χώρου στην παλιά αγορά, που διαθέτει και βεράντα προς την πλατεία Δημάδη. Η πρόθεσή μας είναι γνωστή για την αξιοποίηση, υπήρχε όμως και υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τη χρήση του. Ο στόχος είναι δηλαδή να είναι τέτοιοι οι όροι της διακήρυξης, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του χώρου σε συνάρτηση με το κτίριο. Να διαθέτει έναν πολιτιστικό χαρακτήρα που να «αναφέρεται» και στην παλιά χρήση του κτιρίου, σε συνδυασμό με την προώθηση τοπικών προϊόντων.

Στην πρώτη διακήρυξη που έγινε πριν περίπου 2 χρόνια δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Τώρα το βγάζουμε και πάλι με κάποιους όρους, ώστε να διασφαλιστεί και ο χαρακτήρας του χώρου, να λαμβάνουν δράση και πολιτιστικού χαρακτήρα γεγονότα. Δεν θα είναι καθαρά υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θα προσφέρει καφέ και ποτό, όπως και κρύο πιάτο με σαφή αναφορά στα τοπικά προϊόντα, αλλά θα απαγορεύεται να διαθέτει λάντζα για την παρασκευή ζεστού φαγητού. Επιπλέον, ο επιχειρηματίας που θα το χρησιμοποιήσει θα μπορεί να διοργανώνει και πολιτιστικές δράσεις.

Η περιοχή είναι πλεονεκτική, από μόνη της, έχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ενώ ο χώρος είναι ιδιαίτερος, και διαθέτει και βεράντα προς την πλατεία Δημάδη. Πριν δύο χρόνια ήταν διαφορετικές οι οικονομικές συνθήκες, υπήρχε και ο covid και οι επιχειρηματίες θεώρησαν πως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να ενδιαφερθούν. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και υπάρχει ενδιαφέρον. Τώρα μετά την ανάρτηση της διακήρυξης αναμένουμε τις προσφορές από τους ενδιαφερόμενους και η καλύτερη προσφορά θα αξιολογηθεί και θα υπογραφεί η σύμβαση. Δε νομίζω πως θα υπάρχει καθυστέρηση, θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Δυσκολίες του υπήρχαν λόγω της ιδιαιτερότητας του κτιρίου που είναι διατηρητέο τις έχουμε όλες επιλύσει.

Υπήρχαν κατασκευαστικοί περιορισμοί όσον αφορά τη λειτουργία του με την έννοια ότι θέλει πρόσβαση και τουαλέτα για ΑμεΑ, υπήρχαν αρκετά διαδικαστικά, καθώς το κτίριο είναι πολύ παλιάς κατασκευής και τότε δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις που υπάρχουν σήμερα, αλλά όλα τα ζητήματα αυτά λύθηκαν, ώστε να «ζωντανέψει» και πάλι ο χώρος. Υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες, εκκρεμεί η γνωστή διαδικασία της ανάθεσης, η υποβολή δηλαδή προτάσεων, η αξιολόγηση, ο πιθανός χρόνος ενστάσεων κλπ. Φαντάζομαι, όπως προαναφέραμε, πως δεν θα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση εφόσον δεν τίθεται θέμα με τις ιδιαιτερότητες του κτηρίου, το ότι δηλαδή δεν θα επιτρέπεται η ύπαρξη λάντζας για την παρασκευή ζεστού φαγητού, λόγω του ότι το κτίριο είναι διατηρητέο και αυτό οφείλεται στους περιορισμούς χρήσης από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα "Συνείδηση"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad