Ο Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

12 Μαρτίου 2023

Ο Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας


Ο Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου τελέσθηκε η Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού το απόγευμα της Κυριακής Β’ Νηστειών, 12 Μαρτίου 2023, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, ο οποίος συνέχισε την ανάπτυξη του θέματος: «Συνοδοιπόροι στο Θείο Πάθος».

Στην Ιερά Ακολουθία συμμετείχε το σύνολο των Ιερέων της Περιφέρειας του Αγρινίου και πλήθος πιστών, ενώ τους ύμνους απέδωσαν χοροί ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ναού κ. Θεοδώρου Αβγούλη και του Λαμπαδαρίου κ. Γεωργίου Γαρουφαλή.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του συνέχισε την ανάλυση των γεγονότων της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, όπως καταγράφονται από τους Ιερούς Ευαγγελιστές. Συγκεκριμένα ανέλυσε θεολογικά όσα διαδραματίστηκαν την Αγία και Μεγάλη Πέμπτη. Περιέγραψε την προετοιμασία του πασχαλίου δείπνου και όσα εκτυλίχθηκαν κατά το τελευταίο αυτό δείπνο του Χριστού με τους Μαθητές Του. Μίλησε για την πλύση των ποδών των μαθητών από τον Διδάσκαλο, που ήταν μια έσχατη πράξη ταπείνωσης. Περιέγραψε τις τρεις προσπάθειες του Χριστού να αποτρέψει τον Ιούδα από την πράξη της προδοσίας, τονίζοντας, ότι το σκοτάδι στο οποίο είχε περιέλθει δεν του επέτρεπε να δει σωστά τα γεγονότα. Τα έργα της αμαρτίας εγκλωβίζουν τον άνθρωπο σε ένα ατελείωτο πνευματικό σκοτάδι, μία αξημέρωτη νύχτα. Μέσα σε αυτό το σκοτάδι ο άνθρωπος καλύπτει τις αμαρτωλές του πράξεις και εγκλωβίζεται σε αυτές.

Περιέγραψε την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, τονίζοντας, ότι η προσφορά του Σώματος και του Αίματος του Χριστού είναι η επισφράγιση της κοινωνίας μαζί Του. Αυτό το Μυστήριο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πνευματικής μας ζωής και του πνευματικού μας αγώνα. Θα πρέπει να φλεγόμαστε από τον πόθο της συμμετοχής μας στην Θεία Ευχαριστία. Αλίμονο αν δεν έχουμε πόθο και σφοδρή επιθυμία να κοινωνούμε συχνά το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, όχι ως επιβράβευση των καλών μας πράξεων ή του ηθικού χαρακτήρα μας, αλλά «εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν καί ζωήν αἰώνιον».

Αναλύοντας τους διαλόγους του Χριστού με τον Απόστολο Πέτρο, όπου διακρίνεται ο παρορμητισμός του μίλησε για τον κίνδυνο που διατρέχει ο πιστός στην πνευματική του ζωή, όταν λειτουργεί παρορμητικά υπεραξιολογώντας τις δυνατότητές του. Στην πνευματική ζωή, όπως πολλές φορές επισημαίνουν οι Πατέρες της Εκκλησίας χρειάζεται προσοχή, διάκριση, μικρά και αργά, αλλά σταθερά βήματα.

Για ό,τι κάνουμε οφείλουμε να ζητάμε την βοήθεια του Θεού τόνισε ο Σεβασμιώτατος∙ οφείλουμε να ζητάμε από τον Θεό να μας δίδει την δική του δύναμη, να ομολογούμε την δική μας αδυναμία και να διορθώνει τα δικά μας λάθη και τις δικές μας ελλείψεις, ανέφερε ολοκληρώνοντας την σημερινή του ομιλία.

Ο Κατανυκτικός Εσπερινός τελέσθηκε στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, με ομιλητή τον πανοσιολογιώτατο ιερομόναχο Βενέδικτο Αγιορείτη (Νέα Σκήτη Αγίου Όρους) και θέμα: «Η Θεοτόκος, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά».

Στην Αμφιλοχία, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, με ομιλητή τον πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Θεόκλητο Ράπτη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως και θέμα: «Κύριε Ιησού Χριστέ φώτισόν μου το σκότος». Στον Αστακό, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, με ομιλητή τον πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Παύλο Ντανά, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως και θέμα: «Ιησού γλυκύτατε Χριστέ». Στην Βόνιτσα, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, με ομιλητή τον πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Σιλουανό Ψιλιά, Αρχιερατικό Επίτροπο Μακρυνείας και θέμα: «Η έννοια της νηστείας, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά» και στο Θέρμο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με ομιλητή τον αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρ. Αθανάσιο Κουλοχέρη, Εφημέριο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου και θέμα: «”Χαλινούς ἀποπτύσας τοὺς πατρικούς” Η απόρριψη των εντολών του Θεού, θεωρητικά και πρακτικά».

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την ομιλία του Σεβασμιωτάτου στον ακόλουθο σύνδεσμο https://drive.google.com/file/d/18Q7WEezVzCjSxXzC2Z3fMMVm7fBqoe6l/view?usp=sharing

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθό σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/TPD893Lz6dhNTThk6

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad