57 Ενορίες χωρίς Εφημέριο στην Αιτωλοακαρνανία - 5 κενά στον Αστακό - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

29 Απριλίου 2023

57 Ενορίες χωρίς Εφημέριο στην Αιτωλοακαρνανία - 5 κενά στον Αστακό


57 Ενορίες χωρίς Εφημέριο
Μηνιαία Σύναξη Αρχιερατικών Επιτρόπων

Την τακτική μηνιαία συνάντηση με τους δέκα Αρχιερατικούς Επιτρόπους της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας είχε το απόγευμα της Πέμπτης 27 Απριλίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ Δαμασκηνός.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος συμμετείχαν επίσης ο Πρωτοσύγκελλος αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφος.

Το βασικό θέμα που απασχόλησε τη σύναξη ήταν η αξιολόγηση και η καταγραφή των εφημεριακών κενών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όπως έχουν διαμορφωθεί έως σήμερα.

Στην Ιερά Μητρόπολη μας υπηρετούν 172 κληρικοί, εκ των οποίων οι 162 μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, οι 9 από το Ίδρυμα Ενισχύσεως Εφημεριακού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως και ο 1 υπηρετεί ως εθελοντής κληρικός.

Τα Εφημεριακά κενά της Ιεράς Μητροπόλεως ανέρχονται σε 57 και κατανέμονται ως εξής: 
6 στην Αρχιερατική Περιφέρεια Μεσολογγίου, 6 στην Αρχιερατική Περιφέρεια Αγρινίου, 4 στην Αρχιερατική Περιφέρεια Αμφιλοχίας, 5 στην Αρχιερατική Περιφέρεια Αστακού, 2 στην Αρχιερατική Περιφέρεια Βονίτσης, 9 στην Αρχιερατική Περιφέρεια Ινάχου, 4 στην Αρχιερατική Περιφέρεια Κατούνας, 4 στην Αρχιερατική Περιφέρεια Μακρυνείας, 3 στην Αρχιερατική Περιφέρεια Παραβόλας και 14 στην Αρχιερατική Περιφέρεια Θέρμου. Στα ανωτέρω θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι 12 Γυναικείες Ιερές Μονές που λειτουργούν κάθε Κυριακή και μεγάλη εορτή και στις οποίες αποστέλλεται κληρικός, με τη μέριμνα των κατά τόπους Αρχιερατικών Επιτρόπων.

Αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

1. Να επαναλειτουργήσει ο τομέας των υποψηφίων κληρικών.

2. Να στηριχθεί, έτι περισσότερο, το Ίδρυμα Ενισχύσεως του Εφημεριακού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο εξασφαλίζει την μισθοδοσία με τον κατώτατο μισθό και την ασφαλιστική κάλυψη των μη μισθοδοτούμενων από το Ελληνικό Δημόσιο Κληρικών.

3. Να ενημερωθεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας, μέσω των ιερέων, για τα εφημεριακά κενά και για τον νέο θεσμό των εθελοντών κληρικών.

4. Ανατέθηκε στον αρχιμ. Σιλουανό Ψιλιά ο Τομέας Επιμορφώσεως των νέων, μη πτυχιούχων κληρικών, μέσω του οποίου θα παρέχεται η δυνατότητα ταχύρρυθμης επιμόρφωσης σε θεολογικά, ποιμαντικά, λατρευτικά, διοικητικά, κ.α. θέματα.

Επίσης καταρτίσθηκε το Πρόγραμμα των Ιερών Πανηγύρεων της θερινής περιόδου έως 14 Σεπτεμβρίου και των Παρακλήσεων του Δεκαπενταυγούστου και ρυθμίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις των Α’ Χριστοφορείων 2023, προς τιμήν του πολιούχου του Αγρινίου, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad