Ε.Λ.Φ.Ε. Αιτωλ/νίας: Αίτημα χρονικής μετατόπισης της ημερομηνίας λήξης των φορολογικών δηλώσεων 2022 για τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

17 Ιουλίου 2023

Ε.Λ.Φ.Ε. Αιτωλ/νίας: Αίτημα χρονικής μετατόπισης της ημερομηνίας λήξης των φορολογικών δηλώσεων 2022 για τις 30 Σεπτεμβρίου 2023


Παραλήπτες: Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας
Κοινοποίηση: Επαγγελματικοί φορείς Αιτωλ-νιας , 10ο Περιφερειακό τμήμα Ο.Ε.Ε.


Για άλλη μια χρονιά βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να αιτούμαστε την μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων. Είναι αδύνατον έως 31 Ιουλίου να υποβληθεί το υπόλοιπο 25% των δηλώσεων φυσικών προσώπων όπως και το 40% των δηλώσεων των επιχειρήσεων.
 
Οι λόγοι που οδήγησαν και φέτος σε αυτή την κατάσταση είναι γνωστοί από τις προηγούμενες χρονιές και δυστυχώς επαναλαμβάνονται ως μια κακή συνήθεια:

Α. Η εφαρμογή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων άνοιξε 31 Μαρτίου, με τις οδηγίες υποβολής να βγαίνουν τον Απρίλιο. Η αντίστοιχη εφαρμογή για τις εταιρείες άνοιξε 18 Μαΐου.
Β. Φέτος για πρώτη χρονιά συνδέθηκε το έντυπο Ε2 (στο οποίο υποβάλλονται τα εισοδήματα των ακινήτων) με τα μισθωτήρια που υπάρχουν στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ με αποτέλεσμα να απαιτείται από τους λογιστές πολύ περισσότερος χρόνος για την συμφωνία τους και την ανάγκη έξτρα υποβολών λύσης των συμφωνητικών που ήδη είχαν λήξη.
Γ. Επίσης φέτος για πρώτη χρονιά εφαρμόζεται η διασταύρωση των myDATA με τις δηλώσεις των επιχειρήσεων. Η διαδικασία αυτή απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για διασταυρώσεις και συμφωνίες.
Δ. Οι φορείς του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων για άλλη μια χρονιά άργησαν να διαβιβάσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών για μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους.
Ε. Για την υποβολή των δηλώσεων που αφορούν επιχειρήσεις αναμέναμε ενημέρωση από την ΑΑΔΕ για όσες επιχειρήσεις εξαιρούνται από το Τέλος Επιτηδεύματος, η οποία ενημέρωση ήρθε για τις μεν ατομικές επιχειρήσεις αρχές Ιουνίου για δε τα νομικά πρόσωπα στις 7 Ιουλίου.

Εκτός των ανωτέρω προβλημάτων που αφορούν άμεσα τις δηλώσεις υπάρχουν επίσης και οι λοιπές δηλωτικές υποχρεώσεις του Ιουλίου (ΦΠΑ, ΑΠΔ, Μισθοδοσίες κλπ), ίσως ο πιο φορτωμένος μήνας του έτους.
 
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, οι εργαζόμενοι όλων των επιχειρήσεων πρέπει να λαμβάνουν υποχρεωτικά δύο εβδομάδες άδεια το καλοκαίρι, δεν εξαιρούνται από αυτό το μέτρο οι εργαζόμενοι στα λογιστικά γραφεία. Ο μήνας Αύγουστος είναι ο μόνος μήνας που θα μπορούσαν να πάρουν την άδεια που δικαιούνται, πως θα γίνει όμως αυτό όταν θα υπάρχει η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων εντός του Αυγούστου;
 
Για τους λόγους αυτούς αιτούμαστε τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας εμπρόθεσμης υποβολής των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 για όλους τους υπόχρεους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) έως την 30η Σεπτεμβρίου 2023.* Επισυνάπτεται η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΦΕΕ) από 14 Ιουλίου που ήδη έχει σταλεί προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Υ.Γ.: Επειδή ήδη ακούσαμε (από κύκλους του Υπουργείου) ως πρόβλημα στην επιμήκυνση του χρόνου λήξης των δηλώσεων, ότι έτσι θα καθυστερήσει η καταβολή του Market Pass, να ενημερώσουμε ότι δεν βλέπουμε κάποιο πρόβλημα στην διαδικασία. Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν την δήλωση του 2022 εντός του πλαισίου που θα οριστεί θα το λάβουν κανονικά, οι υπόλοιποι που θα καθυστερήσουν στην υποβολή θα το λάβουν καθυστερημένα. Δεν βλέπουμε πως συνδυάζεται το ένα με το άλλο. Το ίδιο θέμα είχαμε πριν δύο χρόνια, με το πρόβλημα τότε να ονομάζεται ΕΝΦΙΑ, αλλά από ότι τελικά βλέπουμε μια χαρά εκδίδεται το ΕΝΦΙΑ πριν τις δηλώσεις πλέον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad