Θωμάς Μπαρμπαρούσης: Ανοίγει ο φάκελος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ξηρομέρου; - Αstakos-News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos-News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

27 Ιουλίου 2023

Θωμάς Μπαρμπαρούσης: Ανοίγει ο φάκελος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ξηρομέρου;


Ανοίγει ο φάκελος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ξηρομέρου
;

Γράφει-Σχολιάζει-Αποκαλύπτει
Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ


Στο στόχαστρο των Αρμοδίων Αρχών βρίσκεται η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ξηρομέρου και δεν αποκλείεται στις αρχές Σεπτεμβρίου να έχουμε σημαντικές εξελίξεις, ως προς την τύχη της. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το όλο θέμα, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκονται έγγραφα, δημοσιεύματα, αλλά και καταγγελίες ανώνυμες, που κάνουν λόγο για διαχείριση, που θα μπορούσε να προκαλέσει την παρέμβαση των εν λόγω Αρχών, ή ακόμη και την παραπομπή του όλου ζητήματος στις εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα, ή όχι των όσων εμπεριέχονται στην έκθεση των ορκωτών λογιστών, ή όσων καταγγέλλονται.

Ένα από τα βασικά ζητήματα, που φαίνεται να δημιουργεί ερωτηματικά, είναι τα έσοδα της Ένωσης, που, σχεδόν στο σύνολό τους, προέρχονται από την παροχή Υπηρεσιών, όπως από τη σύνταξη των αιτήσεων ΟΣΔΕ, ή τα ενοίκια περιουσιακών της στοιχείων και όχι από κάποια άλλη δραστηριότητα. Κάτι, που όπως υποστηρίζουν -όσοι γνωρίζουν τον σύννομο τρόπο λειτουργίας των Ενώσεων- αντίκειται στην κείμενη Νομοθεσία.

Πράγματι, η Ένωση εκμισθώνει περιουσιακά της στοιχεία όπως πχ τις εγκαταστάσεις της στην Τσαπουρνιά στην Εταιρεία AVRAMAR, ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια εκμίσθωνε και τις αποθήκες της στη Μαχαιρά σε ιδιώτη, χωρίς να είναι γνωστό αν -στην τελευταία περίπτωση- υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά και αν τα ποσά της μίσθωσης έχουν συμπεριληφθεί στους ισολογισμούς της, ή είναι αφανή.

Μέλη του Συνεταιρισμού που ερωτήθηκαν σχετικά, δεν έχουν υπόψιν τους κάτι επ' αυτού.

Πέραν των θεμάτων που άπτονται της Διαχείρισης οι Αρμόδιες Αρχές θα διερευνήσουν και την σύνθεση των μελών της Ένωσης καθότι είναι γνωστό ότι συμμετέχουν άτομα, που ουδεμία σχέση έχουν με το γεωργικό, ή αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.

Για το λόγο αυτό θα διερευνηθούν και οι διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν κατά τις τελευταίες εκλογές στην Ένωση και την ανάδειξη της Διοίκησής της.

Οι Αρμόδιες Αρχές συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που θεωρούνται απαραίτητα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την ορθή και νόμιμη, ή μη λειτουργία της Ένωσης. Προφανώς θα ζητηθούν και μαρτυρίες από πρόσωπα, που εμπλέκονται, με τον έναν ή άλλο τρόπο στην υπόθεση. Εφόσον διαπιστωθούν ατασθαλίες ή έκνομες πράξεις, θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες εκ του Νόμου κυρώσεις και διαδικασίες. Σε μια τέτοια περίπτωση το όλο θέμα θα ακολουθήσει την δικαστική πορεία για την απόδοση ευθυνών.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα μιλάμε για πραγματικό άνοιγμα του Ασκού του Αιόλου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Προς το παρόν οι Αρμόδιες Αρχές τηρούν σιγήν ιχθύος και είναι επιφυλακτικές.

Είναι προφανές ότι πριν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες κινήσεις, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι η Ένωση δεν λειτουργεί με σύννομο τρόπο. Οι διάφορες ενδείξεις, είναι απλώς ενδείξεις και αξιολογούνται μόνον όταν επιβεβαιωθούν και τεκμηριωθούν με εμπεριστατωμένο τρόπο.

Τον Σεπτέμβριο, τα πράγματα , σύμφωνα με τις πληροφορίες της Πηγής μου, θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν.

Πάντως, η έρευνα αφορά σε βάθος, τουλάχιστον δεκαετίας και προφανώς τις Διοικήσεις που έχουν θητεύσει σε αυτό το διάστημα.

Αγρότες και Γεωργοί πρώην μέλη του Συνεταιρισμού ζητούν να υπάρξει ένα επίσημο ξεκαθάρισμα, ώστε να γνωρίζουν και οι ίδιοι αν , και τι έχει συμβεί στην Ένωση και κυρίως πως αυτή έφθασε στο σημείο να παραπαίει, ενώ στο παρελθόν, ήκμαζε και είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

Ενδιαφέρονται, επίσης, να πληροφορηθούν με τον πιο επίσημο και υπεύθυνο τρόπο, τι θα απογίνουν τα περιουσιακά στοιχεία της , στη δημιουργία των οποίων οι ίδιοι συνέβαλλαν με κάθε τρόπο. Σε περίπτωση, διάλυσης της Ένωσης, θα διανεμηθούν μεταξύ των 27 μελών της, ή θα αποδοθούν μερίδια και στους παλιότερους συνεταιρισμένους-μετόχους;

Και τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα καθότι στα σημερινά μέλη, υπάρχουν άτομα που ‘’μπήκαν’’ τα τελευταία χρόνια, νόμιμα μεν, αλλά συνέβαλαν στην Ένωση σε μικρότερη αναλογία, από πολλούς παλαιότερους μετόχους, που αναγκάσθηκαν , εκ των πραγμάτων, να την εγκαταλείψουν.

Είναι προφανές ότι ένα ζήτημα τώρα ανοίγει και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει ποια θα είναι η κατάληξή του. Οι Αρχές έχουν πλέον το λόγο και οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, αποδίδοντας τα τω Καίσαρι, στον Καίσαρα και τα τω θεώ, στο Θεό.

Οι καταγγελίες και η έκθεση των ορκωτών Λογιστών μπορεί να σημαίνουν πολλά, μπορεί όμως και τίποτα.

Δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε από το να περιμένουμε τις όποιες εξελίξεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad