Η ιστορία της Φανουρόπιτας - Η κλασική συνταγή με τα 9 υλικά - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

25 Αυγούστου 2023

Η ιστορία της Φανουρόπιτας - Η κλασική συνταγή με τα 9 υλικά


Η φανουρόπιτα ή αλλιώς πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στις 26 Αυγούστου, μία ημέρα πριν από την 27η που τιμάται ο Άγιος Φανούριος. Οι νοικοκυρές συνηθίζουν να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία.

Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.

Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9.

Η κλασική συνταγή με τα 9 υλικά:

Υλικά

1 ποτήρι λάδι
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
1 ποτήρι σταφίδες μαύρες
1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
1/2 ποτήρι σταφίδες ξανθές

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά (εκτός από τα καρύδια και τις σταφίδες) σε μια λεκανίτσα με το σύρμα ή στο μίξερ.

Μετά προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.

Βάζουμε στο κέντρο ένα μαχαιράκι – πρέπει να βγει στεγνό. Όταν κρυώσει, μπορούμε να πασπαλίσουμε ζάχαρη άχνη και κανέλα.

 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad