Θωμάς Μπαρμπαρούσης: S.O.S εκπέμπει το Βελανιδοδάσος - Αδίστακτοι οι λαθρο-υλοτόμοι - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

20 Αυγούστου 2023

Θωμάς Μπαρμπαρούσης: S.O.S εκπέμπει το Βελανιδοδάσος - Αδίστακτοι οι λαθρο-υλοτόμοι


Γράφει-Σχολιάζει-Αποκαλύπτει
ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ


Η απραξία των υπεύθυνων Αρχών έχει αποθρασύνει, τα τελευταία χρόνια, τους λαθρο- υλοτόμους, τους αδίστακτους καταστροφείς ενός από τα καλύτερα και σπάνια βελανιδοδάση της Ευρώπης.

Οι λαθρο-υλοτόμοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο ακόμα και αν εξαφανίσουν μεγάλο αριθμό δέντρων και για το λόγο αυτό δρούνε με θρασύτατο και προκλητικό τρόπο, αποκομίζοντας σοβαρά έσοδα από την υλοτομία.

Και ενώ οι πάντες γνωρίζουν τα πάντα, όλοι ''ποιούν την νήσσαν'', κωφεύουν και παριστάνουν τους ανήξερους....


Κι όμως εάν υπήρχε η βούληση, οι γνωστοί καταστροφείς του Δάσους θα είχαν την τύχη, που τους αξίζει.

Μπαίνοντας ο Σεπτέμβρης τα ξυλοκοπτικά μηχανάκια θα αναστατώσουν με τον δαιμονιώδη θόρυβό τους, και φέτος -όπως κάθε χρόνο- τα χωριά πέριξ του βελανιδοδάσους.

Κι όμως οι Αρμόδιοι φαίνεται ότι έχουν χάσει την ακοή τους....

Το υπεύθυνο Δασαρχείο Αμφιλοχίας έχει αποδείξει στην πράξη ότι δεν μπορεί να προστατεύσει το βελανιδοδάσος και δεν καταφέρνει να εντοπίσει και συλλάβει με τη βοήθεια της αστυνομίας τους λαθρο-υλοτόμους. Κάθε φορά επικαλείται, για την αναποτελεσματικότητά του, έλλειψη προσωπικού και μέσων.

Ούτε η αστυνομία εντοπίζει τους δράστες, αν και θα μπορούσε πολύ εύκολα να το πράξει στήνοντας ''καρτέρι'' στα γνωστά και λίγα περάσματα των λαθρο-υλοτόμων, οι οποίοι χρησιμοποιώντας κάθε είδους όχημα μεταφέρουν την '' πραμάτια τους'' στα χωριά, προς πώληση.

Ο Δήμος αρκείται σε ανακοινώσεις και διαπιστώσεις του προβλήματος, αλλά πέραν αυτού, ουδέν.

Οι ''φίλοι του βελανιδοδάσους'' κάνουν ότι μπορούν, αλλά δεν διαθέτουν μέσα και εξουσία και κατά συνέπεια η αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένη και εξαντλείται στις ανακοινώσεις και καταγγελίες. χωρίς καμία πρακτική αξία.

Είναι απορίας άξιο και αναρωτιέται κάθε καλόπιστος, γιατί διαιωνίζεται αυτή η απαράδεκτη και καταστροφική κατάσταση.

Είναι επίσης, προφανές ότι στην προκείμενη περίπτωση ''αν δεν σπάσουν αυγά ομελέτα δεν πρόκειται να γίνει ''......

Λαθρο-υλοτόμοι και δάσος ανέγγιχτο είναι έννοιες, που δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

Και επειδή το Δάσος είναι κοινοκτημοσύνη όλων μας-και όχι ιδιοκτησία των παράνομων ξυλοκόπων- και η προστασία του αφορά το κοινωνικό σύνολο και όχι τους εμπόρους καυσόξυλων, θα πρέπει άμεσα και δια παντός να λυθεί το μείζον αυτό πρόβλημα, που χρόνο με τον χρόνο παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι αν το Δασαρχείο και η Αστυνομία ανταποκριθούν στο καθήκον τους το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί άμεσα και αποτελεσματικά.

Ορισμένα μπλόκα της αστυνομίας και κάποια χρήση drones από το Δασαρχείο ή ακόμα και από τους Συλλόγους Προστασίας του βελανιδοδάσους και κάποιες περιπολίες θα ''πιάσουν στα πράσα '' τους αδίστακτους υλοτόμους.

Η κατάσχεση των μέσων που χρησιμοποιούν και οι ποινές, που θα υποστούν από την Δικαιοσύνη θα αποθαρρύνουν κάθε επίδοξο λαθρο-υλοτόμο.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά χρειάζεται απόφαση και θέληση για την προστασία ενός από τα καλύτερα δάση της Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Δήμος και Περιφέρεια ας σταθούν αρωγοί στις Αρμόδιες Αρχές στη δύσκολη αυτή προσπάθειά τους.

Αλτρουισμός δεν είναι η ανοχή σε κάποιους αδίστακτους να καταστρέφουν τα πάντα, ακόμα και την ίδια τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών και εγγονιών μας.

Σε αυτόν το τόπο ορισμένα πράγματα έχουν παρεξηγηθεί και για το λόγο αυτό πληρώνουμε όλοι το τίμημα και μαζί με εμάς, '' την πληρώνει'' και το Δάσος, που έπρεπε να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad