Παναγιώτης Χολής: Αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού του Δήμου μας - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

15 Σεπτεμβρίου 2023

Παναγιώτης Χολής: Αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού του Δήμου μας

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ
 

- Η σημερινή Δημοτική Αρχή, από την αρχή της θητείας της, έθεσε ως βασικό παράγοντα ανάπτυξης και ισορροπίας των επενδύσεων την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Τ.Π.Σ πρώην Τ.Χ.Σ) καταφέρνοντας να ενταχθεί ο Δήμος μας από τους πρώτους ,στο σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Συγχρόνως έθετε και θέτει θέμα την ύπαρξη χωροταξικών σχεδίων και τον ορθολογικό σχεδιασμό τους με την δεσμευτική άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

- Χωροταξία είναι ο συνολικός σχεδιασμός του χώρου σε επίπεδο υπερτοπικό που λαμβάνει υπόψη όλα τα σημαντικά δεδομένα για το χώρο όπως είναι η εξέλιξη του πληθυσμού και των οικισμών, η διαχείριση των φυσικών πόρων, οι χρήσεις γης, η κατανομή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων κ.α. Ο χωροταξικός σχεδιασμός βασίζεται στο τρίπτυχο: ισορροπία, προστασία και ανάπτυξη.

- Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια θεσμοθετούν χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης, προς πολεοδόμηση εκτάσεις, περιοχές προστασίας και σημεία ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κλπ. που σήμερα είναι πάρα πολύ αναγκαία.

- Κατά την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Τ.Π.Σ), που προβλέπεται να υλοποιηθούν έως το έτος 2026 (λόγω των αυστηρών όρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), απαιτείται πολυεπίπεδη διαβούλευση, κυρίως λόγω των ιδιαίτερα δεσμευτικών συνεπειών που θα έχει ο νέος σχεδιασμός στο μελλοντικό χωρικό, αναπτυξιακό και κατ’ επέκταση αδειοδοτικό πλαίσιο των παραγωγικών δραστηριοτήτων του Δήμου μας.

- Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο δήμος μας, όσο και οι λοιποί φορείς (παραγωγικοί φορείς, κοινωνία των πολιτών, σύλλογοι κοκ.) έχουμε σημαντικό ρόλο στις σχεδιαστικές διεργασίες και στις διαβουλεύσεις που θα γίνουν , και θα πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να συνδράμουμε με ουσιαστικό τρόπο και προτάσεις , όποτε αυτό απαιτηθεί, προκειμένου ο Δήμος μας να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού.

Ο ορθός σχεδιασμός, διασφαλίζει και δίνει αξία στις περιουσίες μας ,δυναμώνει την κοινωνική συνοχή και διευκολύνει την ανάπτυξη του τόπου μας.

-Σχέδια πόλης ,καθορισμός και προστασία της δημοτικής περιουσίας, αξιοποίηση του χώρου, οικονομική ανάπτυξη, είναι το τετράπτυχο της επιτυχίας. .

Τα Τ.Π.Σ και τα σχέδια πόλης, είναι δυο σοβαροί λόγοι που έθεσα υποψηφιότητα και πάνω σε αυτά θα βοηθήσω στην ορθή ολοκλήρωση τους. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad