Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιστημονική διημερίδα με τίτλο: «Υδατοκαλλιέργειες στις ελληνικές ακτές: Κατάληψη χωρίς όρια;» - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

05 Μαρτίου 2024

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιστημονική διημερίδα με τίτλο: «Υδατοκαλλιέργειες στις ελληνικές ακτές: Κατάληψη χωρίς όρια;»


Ημερομηνία 5 Μαρτίου 2024
Πανελλήνιο Δίκτυο
για την Προστασία του Θαλάσσιου
Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες

Την Παρασκευή 1/3 και το Σάββατο 2/3/2024 πραγματοποιήθηκε η διημερίδα για τις υδατοκαλλιέργειες, με εξαιρετική επιτυχία από άποψη συμμετοχής και ποιότητας.

Την πρώτη μέρα, στην διεπιστημονική ημερίδα, αναπτύχθηκε ένας σοβαρός επιστημονικός και δημοσιογραφικός προβληματισμός, που δημιουργεί προϋποθέσεις μίας ευρύτερης και εναλλακτικής προσέγγισης του προβλήματος των υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, εξαιρετικά κριτική απέναντι στη μέχρι τώρα κυρίαρχη άποψη.

Την δεύτερη μέρα, η συνάντηση των συλλογικοτήτων, παίρνοντας το νήμα από την ημερίδα προχώρησε σε ένα σοβαρό προβληματισμό για το μοντέλο των υδατοκαλλιεργειών, τα προβλήματα και τα αδιέξοδά του.

Κατατέθηκαν σημαντικές τοπικές εμπειρίες από όλη την Ελλάδα, συνέκλιναν θέσεις και έγινε ένας πλούσιος και χειραφετημένος διάλογος.

Αποφασίστηκε από τις συλλογικότητες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και από τις υδατοκαλλιέργειες:

· Η συγκρότηση του πανελλαδικού δικτύου και η διεύρυνσή του.
· Η δημιουργία διαδικτυακού χώρου και ο Πανελλαδικός συντονισμός των δράσεων.

Από το σύνολο των συλλογικοτήτων που συμμετείχαν, εξεδόθη ψήφισμα που ακολουθεί. Θα υπάρξει εντός των επόμενων ημερών εκτενές κείμενο που θα περιλαμβάνει βασικές κατευθύνσεις που συμφωνήθηκαν στην συζήτηση, καθώς και μειοψηφικές προτάσεις και προβληματισμούς.

----------------------------------------------

Ψήφισμα των φορέων και συλλογικοτήτων για τις υδατοκαλλιέργειες, από την διημερίδα της 2/3/2024 με τίτλο: «Υδατοκαλλιέργειες στις ελληνικές ακτές: Κατάληψη χωρίς όρια;».

Οι υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα, από παραγωγική δραστηριότητα που θα μπορούσε να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, μετατρέπεται σε γίγαντα με ‘’πήλινα πόδια’’, με αδρές χρηματοδοτήσεις, αγνοώντας όμως το Περιβάλλον.

Ένα λόμπι - συγκροτημένο στη λογική της έντασης, της ανταγωνιστικότητας και της μεγέθυνσης, αντί της στρατηγικής της συνέργειας στη βιώσιμη ανάπτυξη, απαξιώνει την τοπική αυτοδιοίκηση.

‘’Αυτοδιαχειρίζεται’’ θάλασσες και ακτές και εντείνει την ανασφάλεια και την πίεση στους εργαζόμενους. Οι τοπικές κοινωνίες δεν υπάρχουν στο προσκήνιο.

- Είμαστε ενάντια σ’ αυτό το υπερεντατικό υδροκαλλιεργητικό μοντέλο.
- Είμαστε ενάντια στις διάτρητες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ), που πατάνε σε διάτρητες μελέτες και δεν τηρούν την νομιμότητα.
- Είμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους στις μονάδες.
- Αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα σύγκλησης θέσεων και κοινών δράσεων των συλλογικοτήτων για την προστασία του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος.
- Είμαστε υπέρ της προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος, των ακτών και του πολιτισμού των τοπικών κοινοτήτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad