Εκδόσεις «Υψικάμινος»: Ένα νέο εγχείρημα στο χώρο τού βιβλίου - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

04 Απριλίου 2024

Εκδόσεις «Υψικάμινος»: Ένα νέο εγχείρημα στο χώρο τού βιβλίου


Εκδόσεις «Υψικάμινος»: Ένα νέο εγχείρημα στο χώρο τού βιβλίου

Ο τσοπάνος κάθεται και σκαλίζει την γκλίτσα του,
όχι για να την κάνει σταθερότερη, αλλά ομορφότερη.
Τούτο το «περιττό» που προστίθεται στο αναγκαίο, είναι η τέχνη.
Όλοι, ακόμα κι οι πρωτόγονοι, θα ’θελαν τα πράγματα που χρησιμοποιούν,
εκτός από χρήσιμα, να είναι και ωραία.

Βασίλης Ραφαηλίδης


Οι εκδόσεις «Υψικάμινος» τελούν υπό την αιγίδα τού Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος. Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας τού Φιλολογικού Ομίλου θεωρήσαμε ως αναγκαιότητα την ανεξάρτητη διαμόρφωση ενός εκδοτικού εγχειρήματος, με δικά του αξιολογικά κριτήρια ενταγμένα στα δεδομένα τής φιλολογίας, τής λογοτεχνίας και των επιστημονικών αντικειμενικών κριτηρίων τεκμηρίωσης, που θ’ αποτελέσει διακριτό, πυλώνα δημοσίευσης, αξιολόγησης και προβολής στο δημόσιο χώρο έργων ποίησης, πεζογραφίας, θεάτρου, κινηματογράφου, καθώς και επιστημονικών μελετών (με επίκεντρο τη θεωρία τής λογοτεχνίας και των ρευμάτων σκέψης κι έκφρασης), με στόχο τη διαμόρφωση των όρων πρόσληψης μίας νέας λογοτεχνικής παράδοσης.

Η επιλογή τού ονόματος των εκδόσεων προέρχεται από την πρώτη ποιητική συλλογή υπερρεαλιστικής τεχνοτροπίας στην Ελλάδα, αυτή τού Ανδρέα Εμπειρίκου, και αποτελεί έναυσμα για εμάς όπως επιχειρήσουμε τη φιλολογική κατασκευή τής παράδοσης νέου τύπου, όπως υπήρξε και ο αποκλειστικός σκοπός ήδη από την επίσημη ίδρυση του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος.

Αφετηρία τού όλου σκεπτικού υπήρξε η αναγκαιότητα επιστημονικής έρευνας και ανανέωσης των οπτικών ερμηνείας τής ιστορικής εξέλιξης της εγχώριας λογοτεχνίας, από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα, σε άμεση συνάρτηση με τα καλλιτεχνικά κινήματα στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Θέτουμε τη συσσωρευμένη γνώση στο μικροσκόπιο της αναλυτικής εξήγησης των αιτιών που οδήγησαν (κι εξακολουθούν να οδηγούν) στη δημοσίευση και τη συγκρότηση ρευμάτων έκφρασης και σκέψης στον ελλαδικό και μη χώρο. Για να οδηγηθούμε, ωστόσο, σε ένα ορισμένο αποτέλεσμα, οφείλουμε εκ των προτέρων να ορίσουμε τη δική μας οπτική θέασης των πραγμάτων. Η τελευταία περιλαμβάνεται στα πλαίσια του ρεαλισμού και δη του «δομημένου» ρεαλισμού, προέκταση του αντίστοιχου ρεύματος τού 18ου και 19ου αιώνα, υπό την ανανεωτική κατασκευή των σύγχρονων δεδομένων ανάγνωσης τόσο τού λόγου, όσο και τής αισθητικής αυτού.

Το εγχείρημα, συνολικά, επιδιώκει, μέσα από την εκδοτική και τη λογοτεχνική δραστηριότητα, ν’ αναδείξει πτυχές τής πνευματικής παραγωγής, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, στη βάση τής κριτικής αναδόμησης όρων και προϋποθέσεων συγκρότησης του δημόσιου χώρου. Δίνουμε προτεραιότητα στην ποιότητα ενός έργου και αντιστρεφόμαστε την ασυδοσία τού χρήματος που κυριαρχεί στις μέρες μας ως κριτήριο αξιολόγησης για την έκδοση και κυκλοφορία του. Επιχειρούμε όπως αναδιατάξουμε το ρόλο τού πνευματικού δημιουργού, θέτοντας τον ίδιο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με όχημα τη στράτευση στη λογοτεχνία τής ταυτότητας.

Επισκεφτείτε το site των εκδόσεων «Υψικάμινος» στη διεύθυνση: https://ypsikaminos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad