Τι πρέπει να προσέχετε κατά τη μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο ή το φροντιστήριο - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

12 Σεπτεμβρίου 2016

Τι πρέπει να προσέχετε κατά τη μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο ή το φροντιστήριο

Γράφει ο Τάκης Πουρναράκης

Το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της μεταφοράς των παιδιών από και προς το σχολείο ή το φροντιστήριο. Ένας τομέας όπου γίνονται πολλά λάθη λόγω βιασύνης ή κεκτημένης ταχύτητας.

Αν περπατάμε με το παιδί ως το σχολείο, είναι πολύ σημαντικό να τοποθετούμε πάντα το σώμα μας ανάμεσα στο κατάστρωμα του δρόμου και στο παιδί ώστε να ελέγχουμε τις παρορμήσεις του. Ακολουθούμε ευλαβικά τον ΚΟΚ. Περνάμε πάντα από διασταυρώσεις με προσοχή έχοντας υπόψη μας πως οι αισθήσεις και τα αντανακλαστικά του παιδιού αναπτύσσονται μέχρι να φτάσει στην εφηβεία. Καλό είναι να μεταφέρει την τσάντα του παιδιού ο ενήλικας. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η χρήση ανακλαστικών στοιχείων στα ρούχα ή την τσάντα για τις βραδινές μετακινήσεις ή τις στιγμές περιορισμένης ορατότητας (σ.σ: βροχή, ομίχλη, συννεφιά).

Αν τα παιδιά πάνε με το ποδήλατο στο σχολείο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και στη μεταφορά της σχολικής τσάντας αλλά και στη χρήση του προστατευτικού κράνους. Επίσης πρέπει να συνοδεύονται από κάποιον ενήλικα και να τηρούν τον Κ.Ο.Κ.

Αν τα μεταφέρετε εσείς με το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο να βρίσκονται δεμένα στο πίσω κάθισμα και/ή στα παιδικά τους καθίσματα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα παιδιά του Δημοτικού χρειάζονται παιδικό κάθισμα καθώς ο τύπος 3, φτάνει μέχρι τα 36 κιλά ή τα 12 έτη. Δεν επιτρέπονται βιασύνες, ούτε φωνές, στο δρόμο. Είναι αδιανόητο να μιλάτε στο κινητό κρατώντας το στο χέρι ή να καπνίζετε πρωί – πρωί πηγαίνοντας τα παιδιά σχολείο, ή αντίστοιχα επιστρέφοντας το μεσημέρι. Επίσης το αυτοκίνητο δεν είναι τραπεζαρία για να παίρνουν το πρωινό ή το μεσημεριανό τους γεύμα. Φτάνοντας στον προορισμό μας παρκάρουμε σύννομα χωρίς να ενοχλούμε τα υπόλοιπα διερχόμενα οχήματα. Αποβιβάζουμε τα παιδιά πάντα από την πλευρά του πεζοδρομίου και τα συνοδεύουμε μέχρι το προαύλιο του σχολείου. Το ίδιο και στη φάση της επιβίβασης πάντα από το πεζοδρόμιο και πάντα με το αυτοκίνητο σύννομα σταθμευμένο.

Αν τα παιδιά σας μεταφέρονται από κάποιο άλλο πρόσωπο συγγενικό ή με το σχολικό λεωφορείο, σιγουρευτείτε ότι τηρούνται ευλαβικά όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας. Π.χ. την πρώτη μέρα που θα περάσει το σχολικό δείτε σε τι κατάσταση είναι τα ελαστικά του, αν δουλεύουν οι ζώνες ασφαλείας, ρωτήστε τον οδηγό ποια διαδρομή ακολουθεί και πόση ώρα χρειάζεται για να φτάσει σχολείο και ελέγξτε τη συνέπειά του.

Τέλος μην ξεχνάτε πως αποτελείτε το κυριότερο ζωντανό παράδειγμα για τα παιδιά σας που μιμούνται τις κινήσεις σας. Δώστε λοιπόν τον καλύτερο σας εαυτό γιατί το αξίζουν. Αν π.χ. ένα παιδί προσπαθήσει να περάσει το δρόμο από ένα τυφλό σημείο πιθανότατα θα το κάνει επαναλαμβάνοντας αυτό που είδε από κάποιον μεγάλο. Αν δε φοράει ζώνη είναι γιατί ακολουθεί το παράδειγμα του γονέα του.

Καλή σχολική χρονιά με ασφάλεια στο δρόμο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad