Κώστας Καρούσος: Επισκοπώντας την επικαιρότητα και την προσφορά έργου της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

11 Ιανουαρίου 2020

Κώστας Καρούσος: Επισκοπώντας την επικαιρότητα και την προσφορά έργου της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών


Εκλεκτά μέλη και φίλοι της Ετ.Ε.Λ., Εκδοτικοί Οίκοι, Συνεργάτες και Φορείς Πολιτισμού της Χώρας, απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό για την πολύχρονη συνεργασία μας μέσω των ποικίλων εκδηλώσεων που πραγματώνονται -εντός και εκτός- της ιστορικής αίθουσας της Ετ.Ε.Λ, Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, Αθήνα, ευεργεσία της Μιχαήλας Αβέρωφ [1899-1977] η προτομή της βρίσκεται στην είσοδο της αίθουσας-φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη και επίτ. μέλος της Ετ.Ε.Λ Θεόδωρο Παπαγιάννη. 

Η Ετ.Ε.Λ, από την ίδρυσή της -1934- αποτελεί τον μείζονα φορέα λογοτεχνικής, πολιτιστικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, με περισσότερα από 340 μέλη. Τα προγράμματα του Δ.Σ., εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια και σχεδόν διπλασιάστηκαν οι εκδηλώσεις και η συνολική μας προσφορά πολιτισμού στη χώρα, με πλέον των 130 εκδηλώσεων το 2019. Εξ αυτών οι 70 είναι του προγράμματος και της οργάνωσης του ΔΣ και των μελών και οι 60 και πλέον, με αδελφά σωματεία, πολιτιστικούς φορείς, εκδοτικούς οίκους, εικαστικούς φορείς, θεατρικά σχήματα και φιλοσοφικές συντροφιές, με αφιερώματα όπως, στον Γ. Ρίτσο, Μ.Λουντέμη, Κ.Καρυωτάκη, Κ.Παλαμά, Κ.Βάρναλη, Λ.Πορφύρα, Αλέξ. Παπαδιαμάντη, Ναπολ. Λαπαθιώτη, Ελύτη-Τάσο Λειβαδίτη, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, με βραδιές ποίησης στη Πολωνική ποίηση, στη Ρώσικη Ποίηση [ημερίδα με το Πάντειο Πανεπιστήμιο], στην Επτανησιακή Σχολή Ποίησης- με την Συνομοσπονδία των Επτανησίων, στην Αθηναϊκή Ποίηση, στον Γιάννη Σκαρίμπα [Χαλκίδα],στο Παιδικό βιβλίο, στο Δημοτικό Τραγούδι, στη Μουσικότητα του Ελληνικού Λόγου, στη Γυναικεία Ποίηση [ιδιαίτερα του μεσοπολέμου], στον ποιητή και δημοσιογράφο Γεώργιο Σουρή, Μνήμη στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και του Διστόμου, μνήμη Μιχάλη Σταφυλά, Ελληνική Γλώσσα και Ποίηση, Φιλοσοφία και Αισθητική Καλλιέργεια,Προβολή με Αποκριάτικα Τραγούδια,Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης,Ημέρα στη Γυναίκα, Κύπριοι Αγωνιστές της Ελευθερίας, Ποντιακός Ελληνισμός, προβολή παλαιών και νέων ταινιών με τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Μαραγκό, παρουσίαση των δύο βιβλίων του Αντιπρύτανη του Πανεπ.Πελοποννήσου Γεώργιου Ανδρειωμένου "Γιάννης Ρίτσος-Πρώιμα ποιήματα και πεζά" και "Βιογραφικά στον Ανδρέα Κάλβο" με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατό του, αφιερώματα στα επίτ. μέλη της Ετ.Ε.Λ -γλύπτες- και ομότιμοι καθηγ του ΕΜΠ, Γεώργιο Καλακαλλά και Θεόδωρο Παπαγιάννη, 28η Οκτωβρίου-25η Μαρτίου και Πολυτεχνείου, με εξαιρετικές ακόμη εκδηλώσεις- στον πολυχώρο του Δήμου Ν.Ηρακλείου- Μαρίνου Αντύπα 62-66, [και στον Επικοινωνία 94 EM του Δήμου Ν.Ηρακλείου με ραδιοφωνικούς παραγωγούς τον Βασίλη Νομικό και την Μαντλίν ] ακόμη στο Αίθριο-Πεσμαζόγλου 5 Αθήνα, στο καφέ Αίτιον- Ακρόπολη, στο Αίγιο-Κόρινθο- Ξυλόκαστρο-Καλάβρυτα [Σκεπαστό] με δυναμικό άνοιγμα, με Λογοτεχνικά Σωματεία Νομών Μεσσηνίας- Κορίνθου- Κεφαλλονιάς στη [Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη και στο θέατρο Κέφαλος] -την Ένωση Λογοτεχνών Νότιο-Δυτικής Ελλάδας και με το ΄Ιδρυμα Παλαμά Πάτρα- το Καλλιτεχνικό Σωματείο "Ελευσις και Υδράνη" Αθήνα -τους ομίλους "UNESCO Λόγου-Τεχνών και Επιστημών Ελλάδος" - "UNESCO Πειραιώς και Νήσων".

Με την Συνομοσπονδία της Ηπείρου--χορευτική και χοροδιακή μουσική και τραγούδι...

Τα μέλη μας εκδίδουν πέντε λογοτεχνικά περιοδικά, την "Νέα Σκέψη [ βραβείο Ακαδημίας Αθηνών-Κώστα Ουράνη-ιδρυτής ο Χρήστος Κουλούρης-[ απεβίωσε ]- και την συνεχίζει ο Κώστας Στεφανόπουλος]. ΄΄Τα Αιολικά Γράμματα εκδ. ο Κώστας Βαλέτας. Μέχρι πρότινος και η΄΄Πνευματική Ζωή΄ βραβείο Ακαδημίας Αθηνών- Κώστα Ουράνη-εκδ, ο Μιχάλης Σταφυλάς- [ απεβίωσε ]. Το περιοδικό ΄΄Κελαινώ΄΄ του ομίλου ΄΄Ξάστερον΄΄, εκδ, η Παναγιώτα Χριστοπούλου- Ζαλώνη, οι ΄΄Κορινθιακοί Ορίζοντες΄΄εκδ, η Ελένη Συκά-Κοντόζογλου. και τις ΄΄Αντιστροφές΄΄ εκδ. ο πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του ΔΣ-Αυγερινός Ανδρέου- νομικός.

Η Ετ.Ε.Λ, πραγματοποιεί τους εξής Πανελλήνιους Διαγωνισμούς.

Α΄- του Μάρκου Αυγέρη -ποίηση και πεζό -για τα μέλη της-εναλλάξ. Β΄- Ποίησης μέχρι 35 ετών-ελεύθερο θέμα-αθλοθέτης ο πρώην Πρόεδρος και νυν Αντ/δρος του ΔΣ - Ετ.Ε.Λ -Παύλος Ναθαναήλ -Α΄Β΄Γ΄ βραβεία των 500 -300-200 ευρώ αντίστοιχα, και του ΄΄Αγι Θέρου΄΄Λαογραφίας-αθλοθέτης ο Αυγερινός Ανδρέου πρώην Πρόεδρος και νυν μέλος του ΔΣ--Ετ.Ε.Λ. Στηρίζουμε -ακόμη-κάθε προσπάθεια διοργάνωσης-συμμετοχής και απονομής βραβείων, φορέων και περιοδικών εντός και εκτός της Αττικής.

Ακόμη απονέμεται- από την Εταιρία- το Αργυρούν Μετάλλιο του Γρηγορίου Ξενόπουλου-πρώτου προέδρου της Ετ.Ε.Λ -1934-1937, σε διακεκριμένες προσωπικότητες των Γραμμάτων και της Τέχνης, ήδη έχουν τιμηθεί αρκετοί παράγοντες του λογοτεχνικού και του κοινωνικού μας γίγνεσθαι. Η Ετ.Ε.Λ. εκδίδει κατ΄ έτος ανθολόγιο των μελών της [ Λογοτεχνική Χρονιά ]. Διατηρεί μια αξιολογότατη Βιβλιοθήκη, που φθάνει σήμερα τις 20.000 βιβλία, δωρίζοντας κατά καιρούς δεκάδες κούτες σε βιβλιοθήκες Δήμων-Σχολείων-Νοσοκομείων και Πολιτιστικών φορέων.

Αρκετά μέλη μας, είναι εικαστικοί δημιουργοί, φιλοξενώντας στο χώρο μας ομαδικές εκθέσεις, όπως και μουσικά αφιερώματα-μελοποιημένης ποίησης των μελών μας, συνδυασμένα με προβολές παλαιών και σύγχρονων ταινιών.Δεν απολείπει και η --κατ΄έτος- καθιερωμένη Συνεστίαση-μελών και φίλων της Ετ.Ε.Λ. Δεν απολείπει- κατ΄έτος- και η καθιερωμένη συνεστίαση μελών και φίλων. Έχει-βεβαίως-και την μέγιστη τιμή, της πρότασης, προς την Ακαδημία της Σουηδίας, του Ετήσιου Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας. Παρά τις επίμονες προσπάθειές μας να ανοίξουμε δίαυλο επικοινωνίας με το Υπουργείο Πολιτισμού [ τα προηγούμενα χρόνια ] δεν έγινε αυτό θεμιτό, ώστε να υπάρξει ουσιαστική επικοινωνία με την Ιστορική Ετ.Ε.Λ... και καμία απολύτως στήριξη δεν έχει υπάρξει-πλέον των 10 ετών- έως σήμερα.

Πρωτοστατήσαμε-κατ΄επανάληψη-καλώντας τα Πανελλήνια Λογοτεχνικά Σωματεία, στην αίθουσα της Ετ.Ε.Λ Γενναδίου 8 και Ακαδημίας-7ος όροφος- για την ίδρυση Ομοσπονδίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ελλάδας, αλλά λόγοι ΄΄καταστατικού΄΄, --φιλοδοξιών και άλλων δικαιολογιών...δεν τελεσφόρησε η συνένωση σε ενιαίο φορέα.

Η Ετ.Ε.Λ επιβιώνει με τις εισφορές και την εθελούσια πρακτική και ηθική συνεισφορά των μελών και των φίλων της, και με τις παραχωρήσεις της αίθουσας Γενναδίου 8 και Ακαδημίας 7ος όροφος, σε δεκάδες εκδοτικούς οίκους της χώρας.Την τελευταία 2ετία είχαμε την εξαιρετική τιμή, να μας δωρηθούν από τον Κο Γεώργιο Καλακαλλά -ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ- γλύπτη και επίτιμο μέλος της Εταιρίας, οι ορειχάλκινες προτομές --Γιάννη Ρίτσου--Νικηφότου Βρεττάκου--Κων/νου Καβάφη--Μενέλαου Λουντέμη και Μιχάλη Σταφυλά, όπως και το κεραμικό πρόπλασμα του πρώην προέδρου Ζήση Σκάρου [ 1977-1982 ] που φιλοτέχνησε η ζωγράφος και γλύπτρια Κα Μάγδα Βαμβατήρα- δωρεά του Πολιτ. Συλλόγου Καναλιωτών -Καρδίτσας -της Αθήνας.

Ευχαριστώντας τους -από καρδιάς-για την εξαίρετη προσφορά τους στον πολιτισμό της χώρα μας. Η Ετ.Ε.Λ συνεχίζει με αγωνιώδη προσφορά και περίσκεψη την πολύχρονη πρωτοπορεία της στο λογοτεχνικό-πνευματικό και κοινωνικό μας χώρο, στηρίζοντας το εύρος της επικοινωνίας και της εκφραστικής δύναμης των δημιουργών, της τόσο αμφίσημης και ταραγμένης εποχής μας, για να προσδώσει, τον ανάλογο προβληματισμό, την εμπειρική γνώση, τη στοχαστική ευρύτητα, τη συγκροτημένη σκέψη και την λογοτεχνική και ψυχική υπόκρουση των μελών, των φίλων και των συνεργατών της. Η Ετ.Ε.Λ θα συνεχίσει να αποτελεί τον μείζονα πόλο και φορέα συσπείρωσης-παραγωγής-συνεισφοράς-κοινωνικότητας και πολιτισμού--έργου-φιλίας και πρακτικής- στη χώρα μας. Πρόεδροι της Ετ.Ε.Λ από την ίδρυσή της έως σήμερα.

Γρηγόρης Ξενόπουλος 1934--Μιλτιάδης Μαλακάσης 1937--Μιχαήλ Αργυρόπουλος 1939 --Άγγελος Σικελιανός 1943--Νίκος Καζαντζάκης 1945--Νίκος Βέης 1952--Άγις Θέρος 1957 --Λέων Κουκούλας--1959------ [ Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών κλειστή λόγω δικτατορίας 1967--1974 ]-----Δημήτρης Φωτιάδης 1974--Ζήσης Σκάρος 1977--Θανάσης Νάσιουτζικ 1982--Ηλίας Σιμόπουλος 1984--Τάκης Αδάμος 1989--Γιώργος Καρανικόλας 1991-- Γιάννης Καραβίδας 1992--Βάσος Γεωργίου 1994--Γιώργος Κάρτερ 1996--Παναγιώτης Τσουτάκος 1997--Παύλος Ναθαναήλ 2001--Ελευθερία Τζαβάρα-Αναγνωστάκη 2006 Αυγερινός Ανδρέου 2008--Παύλος Ναθαναήλ 2010--Κώστας Καρούσος 2014.

Σας παραθέτω τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρίας την 29η Ιουνίου 1934...

''Σήμερον την 29 Ιουνίου 1934, παρόντων των κάτωθι μελών της Επιτροπής, προέβημεν εις τον έλεγχον των προσόντων των Ιδρυτών της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, συμφώνως προς το από 19 Μαΐου 1934 πρακτικόν της Γεν. Συνελεύσεως. Μετά την εξέτασιν των στοιχείων, εκρίθησαν ως έχοντες τα προσόντα του σχετικού άρθρου του καταστατικού άπαντες οι ιδρυταί, κατά τον ως Έπεται κατάλογον: Κωστής Παλαμάς, Ν. Καζαντζάκης, Αν. Τραυλαντώνης, Γαλ. Καζαντζάκη, Άγ. Σημηριώτης, Κώστας Ουρανής, Στρ. Μυριβήλης, Αρ. Καμπάνης, Π. Νιρβάνας, Κ. Βάρναλης, Ρήγας Γκόλφης, Λαύρας Πετιμεζάς, Θρ. Καστανάκης, Σωτ. Σκίπης, Καρθαίος, Όμηρος Μπεκές, Β. Δασκαλάκης, Φ. Κόντογλου, Αντ. Γιαλούρης, Άλκης Θρύλος, Ειρήνη Δημητρακοπούλου, Μυρτιώτισσα, Αθηνά Ταρσούλη, Δημ. Βουτυράς, Ν. Ποριώτης, Ηλ. Βουτιερίδης, Γ. Βλαχογιάννης, Ζαχ. Παπαντωνίου, Σπ. Μελάς, Φώτος Πολίτης, Γ. Δροσίνης, Απ. Μαμμέλης, Αγγ. Σικελιανός, Γ. Δελης, Γ. Αθανασιάδης Νόβας, Τ. Μωραϊτίνης, Π. Χορν, Μ. Σιγούρος, Αλ. Πάλλης, Πετρ. Βλαστός, Άγγ. Τερζάκης, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Κ. Μπαστιάς, Στ. Δάφνης, Αιμ. Δάφνη, Κ. Εμμανουήλ, Κ. Παράσχος, Μ. Αυγέρης, Έλλη Δασκαλάκη, Αν. Δρίβας, Μελής Νικολαΐδης, Γ. Κ Σταμπολής, Αθ. Σαραντίδη, Ν. Μπουφίδης, Γιώργος Ροντάκης, Στρατής Δούκας, Χρ. Λεβάντας, Πέτρος Χάρης, Λιλ. Νάκου, Ηλίας Βενέζης, Κώστας Αθανασιάδης, Τάκης Μπαρλάς, Γ. Οικονομίδης, Τέλλος Άγρας. Β. Φρέρης, Θρ. Σταύρου, Γ. Θεοτοκάς, Τάκης Παπατσώνης, Λ. Καρζής, Στ. Σπεράντζας, Μ. Στασινόπουλος, Ιουλία Περσάκη, Μ. Κουντουράς, Λιλή Ίακωβίδη, Λ. Κουκούλας. Έφ' ώ υπογράφομεν το παρόν Γρ. Ξενόπουλος, Ι. Γρυπάρης, Μιχ.Αργυρόπουλος, Μ. Τσιριμώκος, Απ. Μελαχρινός''

ΕΥΧΟΜΕΝΟΣ, από βάθους καρδίας, πάντα Υγεία - Αισιοδοξία - Δημιουργία και κάθε καλό στο έργο σας, στη ζωή σας, στα λογοτεχνικά και στα κοινωνικά μας πράγματα.

ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ - ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ - πρόεδρος Ετ.Ε.Λ
ΑΘΗΝΑ 28/12/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad