Επένδυση 3 δισ. ευρώ από το Κατάρ στον Αστακό - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

08 Μαρτίου 2010

Επένδυση 3 δισ. ευρώ από το Κατάρ στον Αστακό

Τριπλή επένδυση μεγάλης κλίμακας στον τομέα της ενέργειας από αραβικά κεφάλαια προελεύσεως Κατάρ, μαζί με Ελληνες επιχειρηματίες δρομολογείται στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, και συγκεκριμένα στο λιμανι του Αστακού (ΒΙΠΕ), συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ.

Όπως έγινε χθες γνωστό....

το εμιράτο του Κατάρ προτίθεται να προχωρήσει σε επένδυση ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού.

Η συμφωνία που συνδέεται με σειρά επαφών στο Κατάρ του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη, και νωρίτερα και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον περασμένο Ιανουάριο, αναμένεται να τεθεί άμεσα σε διαδικασία αδειοδοτήσεων, υπό την επίβλεψη της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των αραβικών κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων στο λιμάνι του Αστακού χρονολογείται από το 2008. Τότε στελέχη της αγοράς που εκπροσωπούσαν αραβικά κεφάλαια είχαν ζητήσει από τις ιδιοκτήτριες τράπεζες και την εταιρεία διαχείρισης έκθεση για τις υποδομές και τη λειτουργία της ΝΑΒΙΠΕ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρξε νέα κρούση και ζητήθηκαν εκ νέου επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία των δραστηριοτήτων του λιμένα.

Σημειώνεται πως το μοναδικό ιδιωτικό λιμάνι της χώρας, ενταγμένο ήδη από το καλοκαίρι του 2007 στο Εθνικό Σύστημα Λιμένων και με άδεια εκτελωνισμού, έχει περάσει από τις αρχές του 2008 υπό τον έλεγχο των Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Emporiki Bank, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με την ΑΕΓΕΚ για τη ρύθμιση μέρους των χρεών της. Όπως τότε είχε ανακοινωθεί, η  ΑΕΓΕΚ συμφώνησε για τη μεταβίβαση των εταιρειών Αστακός Τerminal Α.Ε (η ιδιοκτήτρια της ΝΑΒΙΠΕ) και Akarport Α.Ε. (η εταιρεία-διαχειρίστρια), στις πιστώτριες τράπεζες έναντι 125 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. είναι σήμερα η μοναδική στη χώρα βιομηχανική περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί ως Ελεύθερη Ζώνη και διαθέτει λιμενικές εγκαταστάσεις στον κόλπο του Πλατυγιαλίου, 7 χλμ. νότια του Αστακού, οι οποίες κατασκευάστηκαν από την ΕΤΒΑ και αναγνωρίστηκαν ως ελεύθερη ζώνη το 1990. Έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, η εταιρεία-ιδιοκτήτρια πέρασε στον έλεγχο της ΑΕΓΕΚ (και της εταιρείας Μέτων, την οποία αργότερα απορρόφησε) και σήμερα ανήκει σε εταιρεία συμμετοχών των τριών τραπεζών. Ποσοστό διαθέτει και η ΣΥΜΕΤ, εταιρεία συμφερόντων του Β. Κούτση (πρώην προέδρου του ΟΛΠ την περίοδο 1989-1993), που στο παρελθόν κατέθεσε πρόταση –η οποία όμως δεν ευδοκίμησε– για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου.

Η θέση του λιμανιού και της βιομηχανικής περιοχής στο Πλατυγιάλι του Αστακού θεωρείται ως στρατηγικής εμπορικής σημασίας, καθώς βρίσκεται στο μέσον της διαδρομής από τα μεγάλα λιμάνια δυτικής Μεσογείου και της Αδριατικής προς τη Διώρυγα του Σουέζ και τον Εύξεινο Πόντο. Τα τελευταία χρόνια επιδιώχθηκε να αποτελέσει μεγάλη εμπορευματική πύλη στα δυτικά της χώρας, προσφέροντας υπηρεσίες 3PL υψηλού επιπέδου.

Διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, τρεις γερανογέφυρες και μπορεί να εξυπηρετήσει περί το 1 εκατ. κοντέινερ ετησίως. Καλύπτει μια περιοχή 1.830 στρεμμάτων, εκ των οποίων η έκταση του λιμανιού διαμορφώνεται σε 711 στρέμματα κι εκείνη της βιομηχανικής ζώνης σε 623 στρέμματα.

Σήμερα τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου λειτουργεί μόνο στη Ρεβυθούσα, στον κόλπο των Μεγάρων, ενώ συζητείται η κατασκευή ενός ακόμη στην περιοχή της Καβάλας, στις εγκαταστάσεις της ΒΦΛ. Με την υλοποίησή της επένδυσης αυτής η χώρα μας αυξάνει τις πηγές τροφοδοσίας με αέριο, γεγονός που ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, ενώ το Κατάρ αποκτά πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά
.


Μέσω των επενδύσεων αυτών υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν στην περιοχή του Αστακού 1.500 θέσεις μόνιμης απασχόλησης.

Το σκεπτικό της δημιουργίας τερματικού σταθμού LΝG στη Δυτική Ελλάδα, δεν είναι να καλύψει μόνο τις ανάγκες σε υγροποιημένο αέριο του ελληνικού χώρου, αλλά να εξάγει το αραβικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη. Για να γίνει αυτό, το σχέδιο προβλέπει να συνδεθεί ο εν λόγω τερματικός μέσω ενός αγωγού με τον ελληνο-τουρκοιταλικό αγωγό (ΙΤGΙ), ο οποίος αρχικά προοριζόταν να μεταφέρει στις αγορές της Δύσης αέριο της Κασπίας. Στόχος των επενδυτών είναι μέσω του ΙΤGΙ να μεταφέρεται στην Ευρώπη και αέριο του Κατάρ.
Πηγή - Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad