Στη νομαρχία προς έγκριση οι περιβαλλοντικοί όροι για την μονάδα φυσικού αερίου στο Πλατυγιάλι - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

30 Μαρτίου 2010

Στη νομαρχία προς έγκριση οι περιβαλλοντικοί όροι για την μονάδα φυσικού αερίου στο Πλατυγιάλι

Προχωράει η επένδυση της εγκατάστασης τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου και της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στο λιμάνι του Αστακού. 

Να υπενθυμίσουμε ότι η ανακοίνωση....

της συμφωνίας με το Εμιράτο του Κατάρ που θα κάνει την επένδυση των 3 δις ευρώ, έγινε πριν από μερικές ημέρες από την κυβέρνηση. Πρόκειται για μια επένδυση που θα ανατρέψει τα δεδομένα του νομού και θα του δώσει την αναπτυξιακή πορεία που έχει στερηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ήδη προχωρούν οι αδειοδοτήσεις της μελέτης και μάλιστα πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απέστειλε τις τροποποιήσεις των περιβαλλοντικών όρων της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. του Πλατυγιαλίου Αστακού, για γνωμοδότηση στο νομαρχιακό συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να συμπεριληφθούν στη μελέτη οι επιπλέον χρήσεις που θα είναι: Ηλεκτροπαραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά από αέρια καύσιμα με μονάδες συνδυασμένου κύκλου υψηλής απόδοσης μέχρι 1.1 Gwe, αποθήκευση και αεριοποίηση υγραερίων, αποθήκευση και αεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου, παραγωγή ελαίων για βιοκαύσιμα, ενώ θα περιλαμβάνονται και συνοδά έργα για τις δραστηριότητες αυτές.

Με απλά λόγια τη συγκεκριμένη στιγμή, η εταιρία ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε. για λογαριασμό της εταιρίας από το Κατάρ που θέλει να κάνει την επένδυση, προωθεί τα γραφειοκρατικά ζητήματα, καθώς ήδη υπήρχε μελέτη περιβαλλοντικών όρων για το λιμάνι, στην οποία όμως πρέπει να προστεθούν κάποιες επιπλέον χρήσεις και βέβαια να αδειοδοτηθούν. Η σειρά των πραγμάτων σε τέτοιες περιπτώσεις είναι: η υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών όρων στο υπουργείο περιβάλλοντος, στη συνέχεια αποστέλλεται στο νομαρχιακό συμβούλιο για γνωμοδότηση και κατόπιν εκδίδεται η ΚΥΑ για την επένδυση.

Έτσι επιβεβαιώνεται αυτό που είχε πει ο νομάρχης Θύμιος Σώκος ότι το Κατάρ είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του πριν από πολύ καιρό και η προετοιμασία είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, αφού φθάνουμε σήμερα, λίγο μετά την ανακοίνωση της επένδυσης, να προχωράει η διαδικασία αδειοδοτήσεων. 'Aρα υπάρχουν και έτοιμες μελέτες πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες να ξεκινήσει το έργο σύντομα, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί άνεργοι που ευελπιστούν σε μια θέση εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την κάλυψη 1500 θέσεων εργασίας στο νομό.

Πρόκειται για μια πραγματικά τεράστια επένδυση στο νομό που από ότι φαίνεται θα γίνει δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό, όχι μόνο γιατί θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας, αλλά και γιατί έχει να κάνει με την πράσινη ενέργεια την οποία θα παράγει.Πηγή - Αιχμή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad