Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος του 38χρονου ιχθυολόγου - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

06 Απριλίου 2010

Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος του 38χρονου ιχθυολόγου

Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος του 38χρονου ιχθυολόγου από το Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού, ο οποίος εργαζόταν στη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας ΝΗΡΕΑΣ του Αστακού. 

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε  κοντά....
στη νήσο Προβάτι, όπου βρίσκεται η μονάδα, όταν ο νεαρός έπεσε από το σκάφος που μετέφερε το γόνο στις εγκαταστάσεις. 

Πιο συγκεκριμένα το σκάφος μετέφερε μια δεξαμενή με γόνο, πάνω στην οποία βρισκόταν ο ιχθυολόγος κατά τη διαδρομή, προκειμένου να κάνει ελέγχους στο οξυγόνο και στη θερμοκρασία του νερού. Όμως κάποια στιγμή έπεσε από τη δεξαμενή στη θάλασσα, χωρίς να τον αντιληφτεί κανείς και με δεδομένο, όπως λένε οι πληροφορίες, ότι δεν ήξερε κολύμπι, αλλά δεν φορούσε και σωσίβιο, δυστυχώς έχασε τη ζωή του. Όταν το σκάφος έφθασε στον προορισμό του τότε οι υπόλοιποι επιβαίνοντες κατάλαβαν ότι ο νεαρός έλειπε. Αμέσως ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό του, όμως ήταν ήδη αργά.

Το γεγονός ότι δεν φορούσε σωσίβιο δημιουργεί προβληματισμό για το κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας των εργαζομένων και αν διεξάγονται έλεγχοι για το αν πληρούνται αυτοί οι κανόνες στα σκάφη και γενικότερα στις εγκαταστάσεις των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.

Υπάρχει ήδη καταγγελία από το δύτη Γ. Μακρή, προς το λιμεναρχείο Μεσολογγίου, όπου εντοπίζονται τα προβλήματα που αφορούν στην εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας στις καταδύσεις και στα σκάφη. Όπως επισημαίνει ο συγκεκριμένος δύτης στην ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα ΝΗΡΕΑΣ, ο αριθμός των δυτών που εργάζονται εκεί είναι ο μισός από τον απαιτούμενο, με αποτέλεσμα να προκύπτει οικονομικό όφελος για την εταιρία. Όμως αυτό δημιουργεί κινδύνους για τους δύτες, που σύμφωνα με τους κανονισμούς πρέπει να καταδύονται κατά ζευγάρια και όχι ο κάθε ένας μόνος του. Παράλληλα οι περισσότεροι δεν είναι εφοδιασμένοι με τις απαραίτητες άδειες που πιστοποιούν την εκπαίδευση και τις γνώσεις τους, αλλά κάποιες επιχειρήσεις απασχολούν στο συγκεκριμένο τομέα ακόμα και αλλοδαπούς που δεν έχουν τις απαραίτητες άδειες!

Και ενώ όλα αυτά πρέπει να καταγράφονται στο δελτίο εργασίας τους από τους επόπτες δύτες των εταιριών, στη συγκεκριμένη εταιρία φαίνεται να παραλείπουν κάποια πράγματα. Η καταγγελία περιλαμβάνει επισημάνσεις που αφορούν και τα σκάφη που χρησιμοποιούν οι εταιρίες και για το κατά πόσο οι χειριστές τους έχουν την σχετική άδεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μισθός ενός καπετάνιου είναι βάση του νόμου κατά τρεις φορές μεγαλύτερος από εκείνον που παίρνουν κάποιοι εργαζόμενοι που εκτελούν χρέη χειριστή σε πολλά από τα σκάφη των ιχθυοκαλλιεργητικών σταθμών.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η δουλειά του δύτη κυρίως, αλλά και των υπολοίπων εργαζομένων της θάλασσας, είναι από τη φύση της επικίνδυνη, επιβάλλεται η σχολαστική εφαρμογή των κανονισμών ώστε να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές. Είναι θέμα χρόνου, όπως τονίζει ο εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού οργάνου των δυτών Χρ. Λυμπέριος, να θρηνήσουμε θύμα δύτη, καθώς και ο ίδιος συμφωνεί ότι οι κανόνες ασφάλειας δεν ακολουθούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, παρόλο που είναι πολύ αυστηροί, αλλά δεν γίνονται και οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Το λιμεναρχείο που έχει και την ευθύνη της διεξαγωγής των ελέγχων από την πλευρά του υποστηρίζει ότι οι έλεγχοι γίνονται και μάλιστα είναι και συχνοί. Στην ερώτησή μας προς το λιμενάρχη Μεσολογγίου για το αν στη συγκεκριμένη ιχθυομονάδα πληρούνταν οι όροι ασφάλειας των εργαζομένων, απάντησε ότι διενεργείται προανάκριση και από εκεί θα διαφανεί αν υπάρχουν παραλείψεις.

Στην επικοινωνία που είχαμε με το λιμενάρχη, επέμεινε ότι και στη συγκεκριμένη μονάδα είχαν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι, όμως αν υπάρχουν παραλείψεις, στους όρους ασφάλειας, που ξέφυγαν από τον έλεγχο, θα διαπιστωθούν από την προανάκριση που διενεργεί ο λιμενικός σταθμός Αστακού.

Για όλη αυτή την κατάσταση την ευθύνη φέρει το κράτος που έχει αφήσει και τα λιμεναρχεία στην τύχη τους, καθώς γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν στη διάθεσή τους σκάφη, αλλά και αν έχουν συνήθως παρουσιάζουν βλάβες που αργούν κιόλας να αποκατασταθούν λόγω γραφειοκρατίας και έλλειψης χρημάτων.Πηγή - Αιχμή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad