Τα σχέδια των κκ. Πάγκαλου και Παμπούκη, οι επιφυλάξεις της κυρίας Μπιρμπίλη και οι αποφάσεις του σεΐχη του Κατάρ για την επένδυση στο Πλατυγιάλι - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

13 Φεβρουαρίου 2011

Τα σχέδια των κκ. Πάγκαλου και Παμπούκη, οι επιφυλάξεις της κυρίας Μπιρμπίλη και οι αποφάσεις του σεΐχη του Κατάρ για την επένδυση στο Πλατυγιάλι

Αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης τα σχέδια των κκ. Θ. Πάγκαλου και Χ. Παμπούκη για την «επανεκκίνηση» της επένδυσης στον Αστακό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης...
έχει ξεκινήσει μυστικές επαφές για τη διαμόρφωση ενός ελληνικού σχήματος για την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής και επεξεργασίας φυσικού αερίου στον Αστακό που θα περιλαμβάνει την οικογένεια Βαρδινογιάννη, τον κ. Σπ. Λάτση και όλους τους «μεγάλους της ενέργειας» έτσι ώστε να πειστούν οι Αραβες του Κατάρ ότι η Ελλάδα καταθέτει «σοβαρή πρόταση».


Ωστόσο η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα, τη βιωσιμότητα, ακόμη και τη φιλοσοφία της επένδυσης. Τα πάντα εξαρτώνται, λέει η κ. Μπιρμπίλη, από τις τελικές αποφάσεις του σεΐχη του Κατάρ Χαμάντ ιμπν Τζαμπρ αλ Θάνι, ο οποίος θεωρείται ευπροσήγορος στις επαφέςαλλά εξαιρετικά επιφυλακτικός στη λήψη αποφάσεων.

Οι δαγκάνες του Αστακού

Ο κ. Θ. Πάγκαλος επιχειρεί να «επαναφέρει τον Αστακό στο τραπέζι» αφού στο πρόσφατο ταξίδι του στο εμιράτο, όπου συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλη, διαπίστωσε ότι οι άραβες επενδυτές ενδιαφέρονται αλλά αναμένουν μια «πιο σοβαρή πρόταση» από εκείνη που απέρριψαν τον Σεπτέμβριο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει προχωρήσει σε «διερευνητικές επαφές» με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, τον κ. Σπ. Λάτση και άλλους «μεγάλους της ενέργειας» και έχει εισπράξει την εντύπωση ότι υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον. Βεβαίως, πολλοί αμφιβάλλουν αν οι έλληνες επιχειρηματίες της ενέργειας θα συμφωνήσουν και θα συνεργαστούν τελικώς για τον Αστακό. Τα αίτια της αμφιβολίας σχετίζονται με την οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης καθώς από το 2013 και μετά τα δικαιώματα ρύπων θα επιβαρύνουν τους παραγωγούς, ενώ το Κατάρ διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να προσφέρει το αέριο με σοβαρή έκπτωση επί της διεθνούς τιμής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ουδείς (ούτε η προηγούμενη κοινοπραξία) προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και επικινδυνότητας για τον Αστακό (που επιβάλλεται από την ευρωπαϊκή οδηγία Σεβέζο) καθώς το είδος του αερίου (LΡG) δεν έχει δοκιμαστεί στην Ευρώπη (παρά μόνο στη Μάλτα, σε μικρότερη μονάδα).

Είναι, τέλος, κοινό μυστικό ότι η κυρία Μπιρμπίλη αντιμετωπίζει με βαθύ «πράσινο σκεπτικισμό» τον Αστακό, αφού πέραν του περιβαλλοντικού ρίσκου δεν υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία για εξαγωγή της ενέργειας, ενώ οι θερινές φήμες περί εξαγωγής στην Ιταλία προκάλεσαν θυμηδία σε ιταλούς εμπειρογνώμονες. «Αν η ηλεκτρική ενέργεια προοριζόταν για εμάς, τότε γιατί να κατασκευαζόταν το εργοστάσιο στον Αστακό και όχι στη Σικελία;» ρωτούσαν έλληνες συναδέλφους τους. Αν λοιπόν η παραγόμενη ενέργεια διοχετευθεί στο ελληνικό σύστημα, το οποίο σήμερα παρουσιάζει «υπερεπάρκεια ενέργειας», τότε θα σπρώξει εκτός αγοράς την «πράσινη ενέργεια», κάτι που προσκρούει στον νέο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad