Σρέντερ: "Nα ιδρυθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης" - Αstakos-News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos-News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Σρέντερ: "Nα ιδρυθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης"

Yπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής κυβέρνησης, με στόχο την αποφυγή μελλοντικών οικονομικών κρίσεων, τάσσεται ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, προτείνοντας να ιδρυθούν οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel...
ο κ. Σρέντερ εκτιμά ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λάθος που αναμένουν ότι το ευρώ θα οδηγήσει μόνο του την Ένωση.

«Η σημερινή κρίση καθιστά αμείλικτα σαφές ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια κοινή νομισματική ζώνη χωρίς μια κοινή δημοσιονομική, οικονομική και κοινωνική πολιτική», υποστηρίζει, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει «να απαρνηθούμε την εθνική κυριαρχία».

«Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να κάνουμε μια κυβέρνηση η οποία θα εποπτεύεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αυτό σημαίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», αναφέρει.

Ο πρώην καγκελάριος, που είχε τα ηνία της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόταση που υπέβαλαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, να κινηθούν προς μια δημοσιονομική ένωση το 2012.

«Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν στείλει ένα ισχυρό μήνυμα με το σχέδιο για μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση, αν βέβαια το εννοούν σοβαρά και θα έχει και την κατάλληλη αρχή, όπως ένας ευρωπαίος υπουργός οικονομικών», παρατήρησε.

«Αυτός είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός και η προϋπόθεση για τη σωστή χρηματοδότηση, τα ευρωομόλογα», πρόσθεσε.

Ο κ. Σρέντερ κάλεσε τα κράτη μέλη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνάψουν μια νέα συνθήκη που θα αντικαταστήσει εκείνη της Λισαβόνας η οποία σήμερα λειτουργεί ως θεσμικό πλαίσιο της Ένωσης. «Στην κρίση βρίσκεται μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Ο πρώην καγκελάριος, που υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία μόνο όταν ενωθεί πλήρως, έχει από καιρό επισημάνει τη Βρετανία ως ένα εμπόδιο για την περαιτέρω ενοποίηση της Ενωσης.

«Η Μεγάλη Βρετανία προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα. Δεν είναι στο ευρώ, αλλά οι Βρετανοί, θέλουν πάντα να συμμετέχουν όταν πρόκειται για το σχεδιασμό ενός ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου. Και αυτό δεν λειτουργεί», εξήγησε.

πηγή: ΑΜΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad