Ο εμίρης του Κατάρ «φλερτάρει» τον Σκορπιό; - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

06 Σεπτεμβρίου 2011

Ο εμίρης του Κατάρ «φλερτάρει» τον Σκορπιό;

Ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί, μαζί με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών σεΐχη Χαμάντ Μπιν Τζάσεμ Μπιν Τζαμπρ Αλ Θανί, βρίσκεται από εχθές Δευτέρα (5 Σεπτεμβρίου) στην Ελλάδα.

Ο εμίρης του Κατάρ, μαζί με τη συνοδεία του, προσγειώθηκε στην Κέρκυρα και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε μια πολυτελή θαλαμηγό και αναχώρησε για κρουαζιέρα στο Ιόνιο.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμίρης ενδιαφέρεται για την απόκτηση μικρών νησιών του Ιόνιου, εκ των οποίων το ένα είναι ο Σκορπιός και το δεύτερο βρίσκεται 3 μίλια νοτιότερα.

Εκτός από την συμμετοχή του στη νέα υπερ –τράπεζα που θα προκύψει από τη σύμπραξη των Alpha Bank και Euro bank το Κατάρ έχει βρεθεί στο προσκήνιο των ελληνικών επενδυτικών εξελίξεων ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο με αφορμή την υπογραφή μνημονίου για επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στη χώρα μας.

Παράλληλα, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό, για το οποίο όμως η κυβέρνηση θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό προς τα τέλη του έτους, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Το ενδιαφέρον του εμιράτου εστιάστηκε σε επένδυση μαμούθ στον τομέα της ενέργειας στον Αστακό, η οποία όμως δεν προχώρησε, όπως είχε συμβεί και πριν από τρία χρόνια με την υπόθεση της συμμετοχής του Κατάρ στην Ολυμπιακή.

Εξάλλου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό, για το οποίο όμως η κυβέρνηση θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό προς τα τέλη του έτους, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Ποιος είναι ο Αλ Θανί

Απόφοιτος της Βρετανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας Sandhurst ο Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί, ανέβηκε στον θρόνο του πριγκιπάτου στις 26 Ιουνίου 1995, ανατρέποντας αναίμακτα αλλά αποφασιστικά τον πατέρα του, ο οποίος βρισκόταν τις ημέρες εκείνες για διακοπές στη Γενεύη.
Πριν από ενάμιση χρόνο εξέπληξε αγορές και επενδυτές όταν εξαγόρασε το πολυκατάστημα Χάροντς στην καρδιά του Λονδίνου, προσφέροντας 2,2 δισ. δολάρια στον Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ.

Με αυτό τον τρόπο έχει διευρύνει το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο στη βρετανική πρωτεύουσα, στο οποίο περιλαμβάνονται ακόμη συμμετοχές στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, στην τράπεζα Barclays, στα σούπερ μάρκετ Sainsbury, στα ακίνητα Canary Wharf. Πρόσφατα διέρρευσε η πληροφορία, η οποία ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί, ότι ο εμίρης ενδιαφέρεται και για την απόκτηση των Marks & Spencer.

Εκτός από την Ευρώπη, ο εμίρης του κρατιδίου με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο αψηφώντας τη διεθνή κρίση έχει στρέψει την προσοχή του και σε αναδυόμενες αγορές και επενδύει, μεταξύ των άλλων, σε Κίνα, Βραζιλία, Ινδία.

Αξιοποιώντας την Qatar Ιnvestment Αuthority (QΙΑ), που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο με υπό διαχείριση κεφάλαια τα οποία υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 60 δισ. ευρώ, ο εμίρης έχει αποκτήσει σημαντικές συμμετοχές στη Volkswagen και την Porsche, στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse, στη Miramax Films.

Παράλληλα σκοπεύει να ανεβάσει τον πήχυ των επενδύσεών του στα 130 δισ. ευρώ, μόνο εντός των συνόρων του Κατάρ. Τράπεζες, ακίνητα, τουρισμός, υποδομές και ενέργεια βρίσκονται υψηλά στην επενδυτική ατζέντα του εμίρη. Διαθέτει και επιχορηγεί άλλωστε το ισχυρότερο δορυφορικό κανάλι της περιοχής, το Αl Jazeera, το οποίο εκπέμπει και στα αγγλικά.

πηγή: in

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad