Σε απόγνωση εκατομμύρια φορολογούμενοι από τους αυξημένους φόρους και τα νέα μέτρα στα εκκαθαριστικά που έρχονται - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

28 Μαΐου 2012

Σε απόγνωση εκατομμύρια φορολογούμενοι από τους αυξημένους φόρους και τα νέα μέτρα στα εκκαθαριστικά που έρχονται

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν φέτος περίπου 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα όταν θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν έως και 6 φορές υψηλότερα ποσά φόρων από αυτά που πλήρωσαν πέρυσι. Όλα αυτά φυσικά τη στιγμή που ήδη έχουν υποστεί απώλειες έως και 30% στα εισοδήματά τους κατά τη διάρκεια του 2011.

Σύμφωνα με παραδείγματα που παραθέτει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, μισθωτοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με μεσαία εισοδήματα θα κληθούν να καταβάλουν φόρους αυξημένους έως και 522%.

Χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι που μέχρι πέρυσι δεν πλήρωναν καθόλου φόρο επειδή τα ετήσια εισοδήματά τους ήταν μικρότερα του παλαιού αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ θα κληθούν φέτος για πρώτη φορά, με τα νέα εκκαθαριστικά, να καταβάλουν τριψήφια ή ακόμη και τετραψήφια ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης!

Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:

* Μείωση του βασικού αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ.

* Δυσμενέστερο σύστημα υπολογισμού της αξίας των αποδείξεων που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο. Για να κατοχυρωθεί το μειωμένο στις 5.000 ευρώ αφορολόγητο όριο πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ του πραγματικού και του τεκμαρτού ετήσιου ατομικού εισοδήματος, όποιο κι αν είναι το ύψος του.

* Μειώσεις έως και 10.000 ευρώ στα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τριτέκνους και πολυτέκνους. Το συνολικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος για κάθε τρίτεκνο φορολογούμενο μειώθηκε από τις 23.500 στις 12.000 ευρώ, ενώ για κάθε φορολογούμενο με 4 τέκνα το συνολικό αφορολόγητο περιορίστηκε από τις 25.000 στις 15.000 ευρώ!

* Αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και Ι.Χ. αυτοκίνητα κατά 33% έως και 70%.

* Περικοπή των εκπτώσεων δαπανών από το φόρο εισοδήματος. Οι ετήσιες δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ και τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας εκπίπτουν πλέον κατά ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος αντί 20% που εξέπιπταν μέχρι πέρυσι.

* Αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα! Ο συντελεστής φόρου στο κλιμάκιο εισοδήματος από τις 5.000 έως τις 12.000 ευρώ ανέρχεται πλέον σε 10%, ενώ μέχρι πέρυσι το τμήμα αυτό του εισοδήματος ήταν αφορολόγητο. Εξάλλου στο κλιμάκιο εισοδήματος από τις 16.000 έως τις 22.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου αυξήθηκε από 24% σε 25%, ενώ στο κλιμάκιο εισοδήματος από τις 26.000 έως τις 32.000 ευρώ ο φόρος αυξήθηκε από 32% σε 35%.

Πόσα θα πληρώσει κάθε οικογένεια

Εξαιτίας των παραπάνω μέτρων, υπολογίζεται ότι φέτος πάνω από 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα επιβαρυνθούν με φόρους εισοδήματος υπεραυξημένους.

Εξαιτίας των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα:

* Οικογενειάρχες με 1 ή 2 παιδιά και εισοδήματα από 12.000 έως 32.000 ευρώ θα υποχρεωθούν να καταβάλουν φόρους αυξημένους κατά 700 έως 1.010 ευρώ.

* Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με μικρομεσαία εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν φόρους αυξημένους κατά 180 έως 2.750 ευρώ!

* Φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα από 5.000 έως 15.000 ευρώ και μέχρι 2 προστατευόμενα τέκνα που ήταν μέχρι πρότινος αφορολόγητα θα κληθούν φέτος να πληρώσουν φόρους από 100 έως 840 ευρώ!

Από την επόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα αρχίσει να στέλνει τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Τα φετινά εκκαθαριστικά θα περιλαμβάνουν, εκτός από το φόρο εισοδήματος, και άλλα 2 «χαράτσια»:

* Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% επί του συνολικού ατομικού -δηλωθέντος ή τεκμαρτού- εισοδήματος του έτους 2011, εφόσον το εισόδημα αυτό υπερέβη τις 12.000 ευρώ.
* Το νέο αυξημένο από 300 σε 400-500 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, εφόσον κατά τη διάρκεια του 2011 ο φορολογούμενος άσκησε ατομικώς επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

πηγή: newsbomb 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad