Αποχαιρετιστήρια ομιλία του πρώην προέδρου του Δ.Σ. του Δήμου Ξηρομέρου Β. Μουρκούση - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

14 Ιανουαρίου 2013

Αποχαιρετιστήρια ομιλία του πρώην προέδρου του Δ.Σ. του Δήμου Ξηρομέρου Β. Μουρκούση

Συνεδρίαση 29 Δεκεμβρίου 2012

"Θα παρακαλέσω το σώμα να μου επιτρέψει για πέντε λεπτά.

Σήμερα κλείνει ένας κύκλος της διετίας, και κλείνει και ο κύκλος μου σαν Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, γι’ αυτό αισθάνομαι την υποχρέωση και την ανάγκη, να ευχαριστήσω τον κύριο Δήμαρχο...
που με πρότεινε για Πρόεδρο στο Δημοτικό Συμβούλιο, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που και αυτός συμφώνησε και με ψήφισαν, καθώς επίσης θέλω να ευχαριστήσω και τον Μάκη το Βότση που δεν με ψήφισε, αλλά είχε το θάρρος να το πει.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον συνδημότη απ’ την Αλυζία, που το γνωρίζω, που δεν με ψήφισε αλλά δεν το είπε, γιατί περίμενε ότι θα το χρεωνόταν ο Δημήτρης Αρβανίτης, αλλά ο Αρβανίτης έκατσε δίπλα μου και με ψήφισε, και το γνωρίζω, γιατί ήταν πολύ χαρούμενος, ήταν ο μόνος που έφυγε και δεν με συνεχάρην τη μέρα που εξελέγην, γι’ αυτό να είναι καλά.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον κύριο Κατσαούνη, για τη συνεργασία, και τον γραμματέα, τον Γιάννη τον Ζορμπά.

Θέλω να ευχαριστήσω τους γραμματείς του Προεδρείου, τη Ρούλα τη Ραλάτου και τον Γιάννη τον Ζορμπά.

Ο Σωτήρης ο Γερόλυμος, είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, καταρχήν είχαμε τον μεγαλύτερο χρόνο που συνεργαστήκαμε, και ο Σωτήρης ο Γερόλυμος είναι ένας υπάλληλος που ξέρει να διαβάζει, να ερμηνεύει το νόμο σωστά, είναι ευγενής με τους πολίτες στη συναλλαγή, αλλά είναι και ξεροκέφαλος, όταν θέλει να κάνει το σωστό και να του λέω να μην το κάνει ο Σωτήρης θα κάνει αυτό που πρέπει και έτσι πρέπει να είμαστε όλοι, να υπηρετούμε το σωστό.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες που συνεργαστήκαμε άψογα, καθώς και τους ειδικούς συνεργάτες του κυρίου Δημάρχου, τον κύριο Αρβανίτη και την κυρία Γεωργαλή, με το Θανάση, τον πήγανε στον τομέα της οικονομίας και δεν είχαμε συνεργασία, ξέρω όμως ότι είναι άριστος και από τότε που ήταν στην Αλυζία.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την κοινωνία του Αστακού που δεν με γνώριζε γιατί δεν είχα τα προηγούμενα χρόνια ιδιαίτερες σχέσεις για τον σεβασμό και την αγάπη που μου έδειξε στα δύο χρόνια αυτά.

Η διετία αυτή ήταν μία διετία προσαρμογής από ένα καθεστώς σε άλλο, από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη, γι’ αυτό έπρεπε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, τα οποία όμως δεν ήταν όπως μας τα είπανε όταν ξεκίνησε και ψηφίστηκε ο νόμος, γιατί η αναγκαιότητα στην Ελλάδα έγινε τελείως διαφορετική, μπήκαμε στο μνημόνιο, δεν είχαμε την προίκα, δεν είχαμε υπαλλήλους, είχαμε και ανεπάρκειες δικές μας, που δεν μας επέτρεψαν να πάμε κάπως καλύτερα, αλλά εγώ εκτιμώ ότι έχουμε πάει πάρα πολύ καλά, με αυτά τα λίγα στοιχεία που είχαμε.

Εδώ όμως πρέπει να ευχαριστήσω τον προϊστάμενο που βρήκα τον Παντελή Δημητρίου, που στο διάστημα που ήταν προϊστάμενος, και ειδικά στον πρώτο χρόνο, ζήτημα να κοιμότανε πέντε ώρες το 24ωρο, τις άλλες είκοσι ήταν στο Δήμο.

Πριν λοιπόν κατέβω στα κοινά, διάβασα τον Καλλικράτη, ήξερα τι υποχρεώσεις και τι δικαιώματα θα έχω αν εκλεγώ Δημοτικός Σύμβουλος, και τι πρόνοιες και δικαιώματα έχει ο Δήμαρχος, και δεν λέω ότι δεν ήξερα τι λέει ο Καλλικράτης, το ήξερα, και συνειδητά μπήκα στον συνδυασμό αυτό.

Όταν εξελέγη Πρόεδρος με τη ψήφο σας, επί πολλές μέρες διάβαζα τον Καλλικράτη, και έψαχνα να βρω, και κανονισμό δεν είχαμε, πήραμε έναν παλιό κανονισμό του Δήμου Αστακού, τον κανονισμό του 2006, που ήταν ένας άλλος κανονισμός, και με τον Καλλικράτη, προσπαθούσα να λειτουργήσω το Δημοτικό Συμβούλιο. Κάποτε που με ρώτησε ο Πάνος ο Τζαχρήστας: «Πρόεδρε, με ποιο κανονισμό λειτουργείς», του λέω: «Κάνω ένα συνδυασμό με αυτά τα τρία στοιχεία, και μου είπε: «Καλά, εντάξει».

Σε κάποια Συμβούλια, είχαμε κακές στιγμές και ατυχίες, αυτό που πρυτάνευσε σε εμένα και στη λογική μου, ήταν να υπηρετήσω το γενικό συμφέρον και όχι προσωπικούς εγωισμούς. Ένα Συμβούλιο τέτοιο ήταν στις Φυτείες, που έγινε μία άσχημη συνεδρίαση την οποία δε θέλω ούτε να θυμάμαι γιατί μας προσβάλει όλους σαν Δημοτικό Συμβούλιο, ήξερα το γράμμα του νόμου, γιατί τον είχα διαβάσει καλά, και ήξερα λοιπόν ότι μπορούσα να διακόψω το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη, αλλά δεν ήξερα αν θα επανέλθουνε, και εκεί πέρα υπαγόρευε να έχουμε την απόφαση για να τρέξουμε για τις λυκειακές τάξεις των Φυτειών, και εμένα σε εκείνο το Συμβούλιο υπαγόρευε η συνείδησή μου αυτό, να ολοκληρωθεί το Συμβούλιο για να έχουμε την άλλη μέρα την απόφαση να διεκδικήσουμε την υπογραφή της παραμονής των λυκειακών τάξεων.

Πέραν των άλλων, διαβάζοντας διάφορα βιβλία, γιατί δεν έχω ιδιαίτερη πανεπιστημιακή μόρφωση, μόνο κοινωνικά ότι έχω μάθει, είχα διαβάσει πριν από χρόνια, και με είχε συγκινήσει ο λόγος του φιλόσοφου Αγάθωνα, ο οποίος έλεγε για τους αρχόντους «όποιος σε ξένο γάιδαρο καβαλικεύει, γρήγορα ξεκαβαλικεύει», έτσι είναι η εξουσία η πολιτική και η στρατιωτική. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να θυμόμαστε το ρητό του Αγάθωνα για τον άρχοντα:

1) Επί ανθρώπων άρχει

2) Κατά νόμον άρχει

3) Ουκ αεί άρχει.

Όποιοι νομίζουν ότι είναι ισόβιοι ή είναι αναντικατάστατοι, είναι ζωντανοί νεκροί, μόνο οι πεθαμένοι είναι αναντικατάστατοι και ήρωες, όλοι οι ζωντανοί αντικαθίστανται. Ο Χρύσιππος Αθηναίος φιλόσοφος ήταν ένας από τους ιδρυτές της περίφημης Στωικής σχολής, αφού έλεγε διάφορα και συμβούλευε τους Αθηναίους όταν ρωτήθηκε γιατί δε θέλει να ανακατευτεί στην πολιτική απάντησε: «Αν πολιτεύεσαι με άτιμο τρόπο δεν αρέσει στους Θεούς, αν πολιτεύεσαι τίμια, δεν αρέσει στους ανθρώπους». Εγώ διάλεξα το δρόμο να πολιτευτώ τίμια, να μην αρέσω στους ανθρώπους αλλά να είμαι χρήσιμος και εσείς θα το κρίνετε.

Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε, και για τη συνεργασία των δύο χρόνων, τώρα θα πάμε στα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad