Παναγιώτης Στάϊκος: Νερό και υπευθυνότητα - Απάντηση στον Π. Χολή - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

05 Σεπτεμβρίου 2013

Παναγιώτης Στάϊκος: Νερό και υπευθυνότητα - Απάντηση στον Π. Χολή

Αγαπητέ κύριε Χολή, όταν μιλάμε για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι το νερό (δείτε εδώ), καλό θα είναι να είμαστε καλά ενημερωμένοι και σε πολιτικό, αλλά και σε επιστημονικό επίπεδο.

Η πραγματική αλήθεια λοιπόν για την ύδρευση του Αστακού από τις πηγές του Αγίου Δημητρίου είναι η εξής: Το 1983 η ΕΤΒΑ κατασκεύασε έναν αγωγό Φ 500 με αμιαντοσωλήνες και μεταλλικά τμήματα στα σημεία που υπήρχαν γεφύρια από τις πηγές του Αγίου Δημητρίου μέχρι το Πλατυγιάλι. Εμείς όταν ήμουν Πρόεδρος της κοινότητας Αστακού κατασκευάσαμε τον αγωγό από τα Λιβαναίϊκα Αλώνια μέχρι τον Αστακό με πλαστικούς σωλήνες από PVC Φ 315 ,επίσης κατασκευάσαμε δεξαμενή με δύο ανεξάρτητα διαμερίσματά χωρητικότητας 2.000 κυβικών μέτρων. Τα προβλήματα δεν δημιουργούνται από τα τμήματα του αμιάντου, αφού σε αυτά δεν έχει γίνει ούτε μία ζημιά, αλλά από τα μεταλλικά τα οποία σαπίζουν στο Λεσίνι και από τους πλαστικούς σωλήνες PVC, οι οποίοι σπάνε συχνά.

Εδώ θέλω να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι δεν υπάρχει στον κόσμο ούτε μια αξιόλογη επιστημονική μελέτη που να δείχνει ότι ο αμίαντος δημιουργεί πρόβλημα στο πεπτικό σύστημα ύστερα από πόση νερού. Ο αμίαντος δημιουργεί πρόβλημα στα πνευμόνια όταν εισπνέεται, γιατί οι μικροίνες του συσσωρεύονται στις κυψελίδες δημιουργούν θυσάνους, οι οποίοι δημιουργούν μία πνευμονοπάθεια που ονομάζεται αμιάντωση,που ένα ποσοστό κάποιων από αυτούς μπορεί να πάθει καρκίνο πνεύμονα. Ο αμίαντος ήταν πρόβλημα όταν οι τοίχοι είχαν αμίαντο, οι σκεπές, οι πλάκες των φούρνων, τα τακάκια από τα δισκόφρενα των αυτοκινήτων. Τα άλλα είναι απλά παραμύθια.

Εμείς όμως πριν παραδώσουμε το 2010 κατασκευάσαμε μελέτη, για Αντικατάσταση όλου του αγωγού, μεταλλικού, αμιάντινου, η πλαστικού PVC, με αγωγό από πολυαιθυλένιο (όπως στα Βλυζιανά), το οποίο είναι αθάνατο, με τεύχη δημοπράτησης προϋπολογισμού 7.000.000 ΕΥΡΩ και περιβαλλοντολογικές αδειοδοτήσεις. Δηλαδή το έργο ήταν πανέτοιμο για δημοπράτηση. Δυστυχώς την εποχή εκείνη δεν είχαν τέτοια ποσά στο ΕΣΠΑ ή αλλού για αντικατάσταση δικτύων.

Εγώ εύχομαι να ανοίξει σύντομα το νέο ΕΣΠΑ και να δημοπρατηθεί το έργο της αντικατάστασης του δικτύου από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι τον Αστακό.

Επίσης σας γνωρίζω ότι είχαμε ώριμες μελέτες με τις περιβαλλοντικές τους αδειοδοτήσεις, για την ύδρευση της Μπαμπίνης και της Χρυσοβίτσας, από τις γεωτρήσεις των Βλυζιανών.

Θα πρέπει λοιπόν για ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα όπως είναι το νερό της ύδρευσης, να δείχνουμε όλοι μας την μέγιστη σοβαρότητα, ευαισθησία και υπευθυνότητα.

Αστακός 5/9/2013

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Dr ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΪΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad