Πώς ψηφίζουμε στις τριπλές εκλογές της Κυριακής - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

24 Μαΐου 2014

Πώς ψηφίζουμε στις τριπλές εκλογές της Κυριακής

Ακόμη και σε 3 κάλπες θα κληθούν οι ψηφοφόροι να ρίξουν τους... φακέλους τους αύριο Κυριακή.

Οι περιοχές που έχουν αναδείξει ήδη δημάρχους είναι ελάχιστες, επομένως οι περισσότεροι θα κληθούμε να ψηφίσουμε σε τριπλή εκλογική διαδικασία.

Αρχικά καλούμαστε να ρίξουμε το ψηφοδέλτιο της επιλογής μας στην κάλπη των ευρωεκλογών, στη συνέχεια για τις δημοτικές και τελευταία η κάλπη των περιφερειακών εκλογών.

Για διευκόλυνση των εκλογέων και αποφυγή παρανοήσεων, οι τρεις φάκελοι θα έχουν διαφορετικό χρώμα:
  • λευκό για τις δημοτικές εκλογές,
  • γαλάζιο για τις περιφερειακές και
  • μπεζ για τις ευρωεκλογές.
Στις δημοτικές εκλογές θα σας δοθούν δύο ψηφοδέλτια και δύο για τις περιφερειακές εκλογές, δηλαδή τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών που πέρασαν στον 2ο γύρο.

Τα ψηφοδέλτια θα είναι ίδια με αυτά του πρώτου γύρου.

Όμως αυτή τη φορά ΔΕΝ υπάρχει σταυρός προτίμησης.

Αν κατά λάθος βάλετε σταυρό, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη οι σταυροί προτίμησης.

Τι ισχύει για τους ετεροδημότες

Πιο περίπλοκη είναι η διαδικασία για τους 110.000 εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους είτε μόνον για τις ευρωεκλογές, είτε μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον δήμο προέλευσής τους.

Για παράδειγμα αν κάποιος ζει στην Αθήνα αλλά είναι εγγεγραμμένος στο Ηράκλειο της Κρήτης είτε θα πάει στο Ηράκλειο και θα ψηφίσει μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είτε θα ψηφίσει στην Αθήνα μόνο για τις ευρωεκλογές. Κι αυτό γιατί αφενός όπως είναι γνωστό ο θεσμός του ετεροδημότη δεν υφίσταται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα ταν άλλωστε πρακτικά αδύνατο να στηθούν 325 κάλπες για τους ετεροδημότες σε όλους τους δήμους της χώρας, ενώ αν για παράδειγμα σε έναν δήμο υπήρχε μόνο ένας ετεροδημότης από συγκεκριμένη περιοχή θα παραβιαζόταν η μυστικότητα της ψήφου.

πηγή: news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad