Tο σχέδιο του εμίρη για το "Κάπρι του Ιονίου" - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

12 Μαΐου 2014

Tο σχέδιο του εμίρη για το "Κάπρι του Ιονίου"

Ενας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, ένα σημείο αναφοράς στον διεθνή πολιτιστικό χάρτη και μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα, παίρνει «σάρκα και οστά» στο νησί Οξυά το οποίο βρίσκεται στο Ιόνιο πέλαγος.

Το επενδυτικό σχέδιο του εμίρη του Κατάρ, ο οποίος είχε αγοράσει πέρσι το νησί έναντι 5,6 εκατ. ευρώ, είναι έτοιμο και ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες για την πυροπροστασία με τη διάνοιξη ζωνών.

Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα το πλάνο ανάπτυξης και αξιοποίησης της Οξυάς, το οποίο εκπονήθηκε από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο aa Associates/Στέλιος Αγιοστρατίτης & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Μηχανικοί Ε.Π.Ε. Σε συνεργασία και με άλλα ελληνικά μελετητικά γραφεία ετοιμάστηκε η μελέτη της μεγάλης αυτής επένδυσης, η οποία, όταν θα ολοκληρωθεί, θα βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τουριστικό και πολιτιστικό χάρτη καθώς θα πρόκειται για ένα μοναδικό θέρετρο το οποίο θα αλλάξει τα δεδομένα όχι μόνο της περιοχής αλλά και όλης της χώρας.

Πολυτελή ξενοδοχεία, bungalows, δύο τουριστικά χωριά, συγκρότημα καταστημάτων, οικισμός καλλιτεχνών, μαρίνες, πλωτές αποβάθρες, ελικοδρόμια, προβλήτες προσέγγισης υδροπλάνων, χώροι άθλησης, γκαλερί, πάρκα τέχνης, μουσεία περιλαμβάνονται στο master plan.
 
Απεικόνιση της περιοχής του Club Restaurant του Κέντρου Υποδοχής της κεντρικής μαρίνας και του ξενοδοχείου μπουτίκ.

Το concept design παρουσιάστηκε στην Ντόχα του Κατάρ στον ισχυρό άνδρα και σύμβουλο σε θέματα επενδύσεων του εμίρη, παρουσία των εκπροσώπων της ιδιοκτήτριας εταιρείας PIMARA Α.Ε., η οποία εκπροσωπεί τη βασιλική οικογένεια. Στη συνέχεια, η ελληνική ομάδα μελετητών παρουσίασε το «Oxia Art Island» τόσο στον πρώην εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Hamd bin Khalifa al Thani όσο και στον διάδοχό του και σημερινό εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Tamim bin Hamad al Thani. Ο ηλικίας μόλις 34 ετών σεΐχης διαδέχθηκε τον πατέρα του στον βασιλικό θρόνο πέρυσι τον Ιούνιο και από την πρώτη στιγμή «αγκάλιασε» το project στην Οξυά δίνοντας εντολή να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με τους μελετητές, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης η περιβαλλοντική μελέτη η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς το νησί υπόκειται σε καθεστώς Natura και θα πρέπει να υπάρξουν προβλέψεις και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Παράλληλα, θα πρέπει να ενταχθεί το project σε αδειοδότηση Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και σε διαδικασία Fast Truck. Ωστόσο, εκτιμούν ότι μόλις αρχίσουν τα έργα για την κατασκευή του Oxia art island σε 2 με 3 χρόνια θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους διάσημους, κι όχι μόνο, επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο.Κόστος και θέσεις εργασίας

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης είναι περίπου 250 με 300 εκατ. ευρώ και προβλέπεται ότι θα προσφέρει περίπου 700 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο αιχμής της κατασκευής και περίπου 200-250 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας του νησιού σε εργαζόμενους από τις γύρω περιοχές αλλά και από την Ιθάκη και την Κεφαλονιά.

Η ανάπτυξη προτείνεται να γίνει κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της Οξυάς, η οποία έχει χαμηλό υψόμετρο, ενώ ένα μεγάλο μέρος στα βόρεια του νησιού είναι ανεκμετάλλευτο. Στο masterplan δημιουργούνται περιοχές με διαφορετικές δραστηριότητες όπως χωριά με διαφορετικούς τύπους κατοικιών, χώρους φιλοξενίας και αναψυχής, πολιτιστικούς χώρους και παράκτια ζώνη με θαλάσσιες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με το Σχέδιο Γενικής Διάταξης, προβλέπεται η ανάπτυξη των εξής εγκαταστάσεων:
 
Ο οικισμός των καλλιτεχνών.

Κτίριο Υποδοχής, Διοίκησης και Μουσείο. Το κτίριο βρίσκεται πίσω από τη χερσόνησο με το εστιατόριο, αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και περιλαμβάνει, εκτός από τους χώρους εξυπηρέτησης και υποδοχής του κοινού, το Μουσείο - Πολυχώρο Τέχνης & Πολιτισμού καθώς και τα γραφεία της Διοίκησης.

Ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων. Θα αποτελείται από το κεντρικό κτίριο, το οποίο κατέχει δεσπόζουσα θέση στην κορυφή του λόφου και επεκτείνεται σε τρεις ορόφους και από τα bungalows, που είναι σχεδιασμένα κατά μήκος του λόφου, ανατολικά και δυτικά, και έχουν διαφορετικά μεγέθη.Το ξενοδοχείο μπουτίκ. Εκτείνεται βορειοδυτικά, με υπέροχη θέα προς το Ιόνιο και τη χερσόνησο όπου υπάρχει το εστιατόριο και η μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών. Αποτελείται από το κεντρικό κτίριο το οποίο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα και περιλαμβάνει εστιατόριο, καφετέρια, αίθουσα πρωινού, πισίνα και τις συνοδευτικές εγκαταστάσεις. Νοτιοανατολικά του κεντρικού κτιρίου υπάρχουν 24 σουίτες τριών διαφορετικών τύπων.

Χωριό «Καλυψώ». Εκτείνεται αμφιθεατρικά, νοτιοδυτικά του πεντάστερου ξενοδοχείου και αποτελείται από διάφορους τύπους κατοικιών. Ολες οι κατοικίες είναι διαμορφωμένες σε ένα ή δύο επίπεδα και περιλαμβάνουν από 1 έως 5 υπνοδωμάτια αναλόγως του τύπου, ιδιόκτητη πισίνα και αναπτύσσονται γραμμικά κατά μήκος της πλαγιάς με θέα το Ιόνιο ή την Αιτωλοακαρνανία.Το ελληνικό art island στη γειτονία των Κροίσων

Χωριό «Δάφνη». Εκτείνεται αμφιθεατρικά σε υψηλότερη πλαγιά από το χωριό «Καλυψώ» και αποτελείται από διαφορετικούς τύπους κατοικιών σε ένα ή δύο επίπεδα με ιδιόκτητη πισίνα και όλα με θέα στο Ιόνιο.

Παραθαλάσσια bungalows. Θα κατασκευαστούν νοτιοανατολικά του χωριού «Δάφνη» σε έναν «λαιμό» που σχηματίζει το νησί και κατά μήκος φυσικών όρμων.

Θεματικά εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες διαφορετικού ύφους με πανοραμική θέα. Στην κορυφή της μικρής χερσονήσου δίπλα στη μαρίνα τοποθετείται σε δεσπόζουσα θέση το Club Εστιατόριο.
 
Αποψη κατοικίας 375 τ.μ. Ολα τα σπίτια θα είναι αυτόνομα και με μοναδική θέα το Ιόνιο.

Το Αμφιθέατρο. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, βόρεια του χωριού «Δάφνη» και θα αποτελέσει το πολιτιστικό κέντρο, το σημείο αναφοράς του Art Island.

Η «Αγορά». Είναι ένα συγκρότημα καταστημάτων κατά μήκος της παράκτιας ζώνης της μαρίνας. Στόχος να δημιουργηθούν κτίρια με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Ιονίων νήσων τα οποία θα εξυπηρετούν όχι μόνο τους παραθεριστές του νησιού αλλά και τους επισκέπτες.
Απεικόνιση οδού που οδηγεί προς την κεντρική αγορά - μαρίνα.

Κτίρια διαμονής προσωπικού. Δημιουργούνται κοιτώνες, κουζίνα, εστιατόριο, χώροι αναψυχής για όλο το προσωπικό, ενώ εκεί θα στεγάζονται και τα γραφεία διοίκησης.

Ο οικισμός των καλλιτεχνών. Τοποθετείται βόρεια του ξενοδοχείου Boutique και θα παρέχει καταλύματα στους καλλιτέχνες αλλά και ειδικά εργαστήρια (art studios) για την εντόπια δημιουργία και έκθεση των έργων στο νησί.

Μαρίνες, πλωτές αποβάθρες και ελικοδρόμια. Προβλήτες προσέγγισης υδροπλάνων θα εξυπηρετούν την πρόσβαση στο νησί ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με τα γύρω λιμάνια.

Χώροι άθλησης και αναψυχής. Γήπεδα τένις, παιδικές χαρές θα εκτείνονται μεταξύ των χωριών ώστε να είναι προσβάσιμοι σε όλους τους κατοίκους.

Επίσης στο νησί θα υπάρχουν γκαλερί, μουσείο και πάρκα τέχνης και άλλες εγκαταστάσεις οι οποίες θα υποστηρίζουν τα καλλιτεχνικά δρώμενα του νησιού, όπως φιλοξενία έργων καλλιτεχνών διεθνούς ακτινοβολίας και ενδιαφέροντος, περιοδικών και θεματικών εκθέσεων, φεστιβάλ, φιλανθρωπικών εκδηλώσεων. Ολες οι πολιτιστικές εγκαταστάσεις του νησιού θα ενταχθούν σε διεθνή και εθνικά τουριστικά δίκτυα με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση και ανάδειξή τους.

«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΝΗΣΙ

Σεβασμός στο περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής

Ενα τέτοιο νησί τέχνης πολιτισμού και φιλοξενίας με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Μόνο το art island στην Ιαπωνία, το Naoshima, φιλοξενεί έργα αξιόλογων καλλιτεχνών αλλά δεν διαθέτει τις εγκαταστάσεις που προβλέπονται στην Οξυά. Βασικός στόχος των επενδυτών είναι να αναδειχθούν τα φυσικά χαρακτηριστικά του παράκτιου και ορεινού περιβάλλοντος του νησιού και να διατηρηθεί η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Με απόλυτο σεβασμό στις πολιτιστικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες της περιοχής θα μεταμορφωθεί ένα ακατοίκητο νησί σε τουριστικό προορισμό διεθνούς εμβέλειας. Αλλωστε, η Οξυά βρίσκεται στη λεγόμενη «γειτονιά των Κροίσων» καθώς είναι σε μικρή απόσταση από τον Σκορπιό του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, το Μεγανήσι στο οποίο προωθείται η κατασκευή πολυτελών σπιτιών από την οικογένεια Ρότσιλντ καθώς και σειρά άλλων επενδυτικών σχεδίων που βρίσκονται στα σκαριά σε διάφορα νησιά.

Ολες οι μετακινήσεις στην Οξυά θα γίνονται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα φιλικά προς το περιβάλλον ενώ θα υπάρχουν και ποδηλατόδρομοι. Το σχέδιο ανάπτυξης έχει διατηρήσει αρκετούς ανοικτούς χώρους για το κοινό, χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας καθώς και αθλητικών δραστηριοτήτων.

Η διάταξη των σπιτιών διασφαλίζει μεγάλες βεράντες με απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα, ενώ είναι απολύτως ανεξάρτητα με ιδιωτικούς κήπους και πισίνα. Με στόχο την ήπια τουριστική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος θα δημιουργηθούν παρατηρητήριο οικολογικού ενδιαφέροντος, καταγραφής της χλωρίδας και πανίδας καθώς και διοργάνωση οικολογικών επισκέψεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Παράλληλα θα οργανώνονται από τον φορέα που θα δημιουργηθεί, εκθέσεις, εκδηλώσεις και ερευνητικά προγράμματα για την ανάδειξη των προβλημάτων του περιβάλλοντος.

Η ασφάλεια

Θα υπάρχει πλωτή μονάδα πρώτων βοηθειών, πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο και φαρμακείο που θα εξυπηρετεί όλη την περιοχή. Οι βοηθητικές εγκαταστάσεις του νησιού περιλαμβάνουν ηλεκτρικούς υποσταθμούς και γεννήτριες, γεωθερμικές εγκαταστάσεις για ψύξη και θέρμανση, μονάδα αφαλάτωσης και δίκτυο παροχής νερού, μονάδες διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων, δεξαμενές νερού, τηλεπικοινωνίες, κεντρικές αποθήκες κ.λπ.

Οπως τονίζουν οι μελετητές του έργου, στην προώθηση της σημαντικής αυτής επένδυσης έχουν βρει συμπαραστάτες τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Τουρισμού καθώς και την τοπική κοινωνία η οποία έχει αγκαλιάσει την πρόταση αξιοποίησης της Οξυάς. 
 
πηγή: ethnos (Βασίλης Σ. Κανέλλης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad