Δυτική Ελλάδα: Ενίσχυση μέτρων για αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας βοοειδών - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

04 Νοεμβρίου 2015

Δυτική Ελλάδα: Ενίσχυση μέτρων για αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας βοοειδών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενίσχυση μέτρων για αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας βοοειδών – Ενεργοποίηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει ότι, μετά την εμφάνιση του νοσήματος της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (αρχικά στην περιοχή Έβρου και στη συνέχεια στις Π.Ε Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Λήμνου και Χαλκιδικής), και στο πλαίσιο της αναγκαιότητας για αύξηση της επαγρύπνησης, κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση των μέτρων σε όλη την Επικράτεια με ενεργοποίηση του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης.

Ήδη οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν συστήσει Τοπικά Κέντρα Ελέγχου του νοσήματος στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, έργο των οποίων είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία, ώστε σε περίπτωση εμφάνισης του νοσήματος να υπάρξει η πλέον αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Τονίζεται, ότι το νόσημα δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στη Νότια Ελλάδα και οι ανωτέρω ενέργειες είναι καθαρά προληπτικές.

Η Οζώδης Δερματίτιδα είναι μια νόσος των βοοειδών (συμπεριλαμβανομένων ειδών βουβαλιών), υποχρεωτικής δηλώσεως, η οποία οφείλεται σε ιό του γένους Capripoxvirus της οικογένειας των Poxviridae (περιλαμβάνει ιούς της ευλογιάς όπως του προβάτου).

Πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2015, σε δύο εκτροφές αγελαίων βοοειδών με έδρα στο Δέλτα του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία.

Η νόσος μεταδίδεται με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια, εκκρίσεις των ασθενών ζώων (σάλιο, σπέρμα), την τροφή ή το νερό, ζωικά προϊόντα και υποπροϊόντα, οχήματα και είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμφάνιση και σταδιακή αύξηση επώδυνων, σκληρών οζιδίων (έως 5 εκ.) κυρίως σε κεφαλή, αυχένα, μαστό και περίνεο, που στην αρχή γίνονται αντιληπτά έπειτα από ψηλάφηση, δημιουργία ελκών στις δερματικές αλλοιώσεις 1-2 εβδομάδων, διόγκωση λεμφαδένων, οιδήματα (πρηξίματα) στα πόδια και αδυναμία βάδισης, οίδημα στην λαμυρίδα (προγούλι), πνευμονία, μαστίτιδα, ορχίτιδα, τύφλωση.

Οι άμεσες και έμμεσες απώλειες περιλαμβάνουν: απότομη πτώση της παραγωγής γάλακτος, απώλεια βάρους του σώματος, αποβολές, υπογονιμότητα στα θηλυκά ζώα, προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα στους ταύρους, απώλειες χρηματοοικονομικών αποδόσεων λόγω της απαγόρευσης διακίνησης των ζώων και εμπορίας ή εξαγωγής αυτών και των προϊόντων ή υποπροϊόντων τους, υψηλές δαπάνες για τον εμβολιασμό.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι το νόσημα δεν προσβάλει τον άνθρωπο.

Ενημερωτική αφίσα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/booeidi/afisa_ozodh_dermatitida120815.pdf

Η έγκαιρη διάγνωση του νοσήματος και η άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων είναι υψίστης σημασίας για τον περιορισμό πιθανών οικονομικών απωλειών των κτηνοτρόφων. Επομένως, οι κτηνοτρόφοι καλούνται σε περίπτωση εμφάνισης των ανωτέρω συμπτωμάτων στο κοπάδι τους να ενημερώσουν χωρίς χρονοτριβή την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής τους στα παρακάτω τηλέφωνα:

Τμήμα Κτηνιατρικής Αχαΐας: 2613613726, 2613613729
Τμήμα Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας: 2631051638, 2631055182
Τμήμα Κτηνιατρικής Ηλείας: 2621360157


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad