Πλήγμα τα νεκρά όρνια που βρέθηκαν στη Δυτική Ελλάδα - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

15 Ιουνίου 2017

Πλήγμα τα νεκρά όρνια που βρέθηκαν στη Δυτική Ελλάδα

Ο τελευταίος πληθυσμός όρνιων (Gyps fulvus) της Δυτικής Ελλάδας απειλείται με τον πιο εμφατικό τρόπο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τα τρία νεκρά όρνια που ανευρέθησαν στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού πλησίον του φαραγγιού της Κλεισούρας (περιοχή Χρυσοβεργίου) και έμπροσθεν του φαραγγιού του Παλαιορόλακκα – Κρεμαστής έγιναν δυστυχώς εφτά μετά την τελευταία ανεύρεση τεσσάρων ακόμα σε προχωρημένη σήψη από τον θηροφύλακα κ. Αλέξανδρο Φούντα του Κυνηγητικού Συλλόγου Μεσολογγίου στο φαράγγι του Παλαιορόλακα. Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι και τα τέσσερα βρεθήκαν μέσα σε κλειστό τσουβάλι.

Οι απώλειες για αυτό το σπάνιο είδος δεν σταματήσαν μόνο στο Εθνικό Πάρκο αλλά συνεχιστήκαν και εκτός στην υπό ένταξη προστατευόμενης περιοχής στον Φ.Δ/Λ.Μ «Ακαρνανικά όρη» με την ανεύρεση δύο ακόμα όρνιων από εθελοντή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (κ. Νίκο Μπούκα) όπου και εκεί ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, με συντονιστή τον κ. Γιάννη Κασβίκη, ενήργησε άμεσα με την κλήση του Δασαρχείου Αμφιλοχίας, όπου με την συμμετοχή θηροφυλακής και προέδρου κοινότητας Θυρίου προχώρησε η περισυλλογή τους και η απομάκρυνση αυτών και άλλων παρακείμενων νεκρών ζώων (δύο αλεπούδες, μία αγελάδα) από το εν λόγω σημείο. 
Έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο, σε συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και εθελοντών, μία έντονη προσπάθεια αναζήτησης τυχόν δηλητηριασμένων δολωμάτων όπου όπως διαπιστώνεται, αποτελεί το πλέον πιθανό σενάριο αποβίωσης αυτών των ειδών, αναμένοντας φυσικά και τα επίσημα εργαστηριακά αποτελέσματα του Κέντρου Κτηνιατρικού Ιδρυμάτων Αθηνών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου σε συνεργασία με τον Κυνηγητικό Σύλλογο Μεσολογγίου αναλυτική ενημέρωση στα καφενεία των γύρω περιοχών που ευρέθησαν τα νεκρά είδη με στόχο την ενημέρωση των κτηνοτρόφων και λοιπών κατοίκων για την σπουδαιότητα και την αξία αυτού του είδους. Επίσης γίνονται τακτικές περιπολίες προς έλεγχο όλης της περιοχής όπου σε τυχόν παρεκκλίσεις θα υπάρχει η ανάλογη ποινική δίωξη. Η σχετική ενημέρωση προς τους κτηνοτρόφους θα μεταφερθεί επίσης σε Θύριο και Μοναστηράκι (Ακαρνανικά) προς αποσόβηση νέων δυσάρεστων καταστάσεων.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες απώλειες. Καλούμε τους τοπικούς κατοίκους να προστατέψουν οι ίδιοι το περιβάλλον καθώς η φύση είναι δικαίωμα όλων και η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (παράνομη σε κάθε περίπτωση και ποινικά διωκόμενη) θα πρέπει να σταματήσει οριστικά.

Σε περίπτωση εντοπισμού όρνιων ή άλλων νεκρών ζώων ή χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, παρακαλούμε ενημερώστε:
- τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου (Φ.Δ/Λ.Μ) στο τηλ.2632055094 και στο 6972358506 (Απόγ. ώρες – Σαβ/κο).

- ή το οικείο Δασαρχείο Μεσολογγίου ή Αμφιλοχίας στα τηλ. 2631028878 και 2642022220 αντίστοιχα

- ή τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μεσολογγίου στα τηλ. 2631022645 και 6942055259

- ή την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.) στα τηλ. 2108228704 και 2108227937 ή στο 6936615842 (Απόγ. ώρες – Σαβ/κο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad