Στα 0,98 ευρώ το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

09 Οκτωβρίου 2017

Στα 0,98 ευρώ το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Στα 0,98 ευρώ το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η μέση τιμή εκκίνησης του πετρελαίου. Στα ίδια ύψη με την τιμή του Απριλίου. Οι δυσκολίες των νοικοκυριών και η κυριαρχία του φυσικού αερίου.

Ακριβότερο κατά περίπου 6% σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να πωληθεί φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, με τις καταναλώσεις να κυμαίνονται για μία ακόμη χρονιά σε χαμηλά επίπεδα.

Οι πρώτες φθινοπωρινές μέρες, με την πτώση της θερμοκρασίας, ωθούν χιλιάδες νοικοκυριά στη διερεύνηση του κόστους της θέρμανσης τους με πετρέλαιο, αλλά τα μαντάτα... δεν είναι ευχάριστα. Οι πρώτες ενδείξεις και οι υπολογισμοί με βάση τα σημερινά δεδομένα δείχνουν την τιμή του πετρελαίου να διαμορφώνεται στο 0,98 ευρώ το λίτρο, δηλαδή μία ανάσα πριν το 1 ευρώ το λίτρο.

Πέρυσι τον Οκτώβριο (15 του μηνός) που ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου, η μέση τιμή είχε μετρηθεί στο 0,927 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 6%. Στο τέλος της περσινής χειμερινής σεζόν (Απρίλιο), το πετρέλαιο θέρμανσης έκλεισε με μέση τιμή στα 0,974 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή οι φετινές τιμές παραμένουν σχεδόν στα ίδια υψηλά επίπεδα με εκείνα της λήξης της περσινής περιόδου διάθεσης του καυσίμου.

Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης και φέτος θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και οι ακριβείς υπολογισμοί για το ύψος της τιμής του καυσίμου δεν μπορούν ακόμη να γίνουν, αν και η απόκλιση από το 0,98 ευρώ το λίτρο δεν αναμένεται να είναι μεγάλη.

Πάντως, τα νοικοκυριά και φέτος θα δυσκολευτούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης λόγω των μεγάλων ποσών που καλούνται να καταβάλλουν για να αγοράσουν ποσότητες π.χ. της τάξης των 500 έως 1.000 λίτρων.

Επιπλέον, οι αυξημένοι φόροι αλλά και ο καθιερωμένος ΕΝΦΙΑ που είναι υποχρεωμένες οι οικογένειες να πληρώσουν δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Εξάλλου, φέτος αναμένεται να περικοπεί και το επίδομα θέρμανσης σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.

Κατόπιν τούτων, πρατηριούχοι και εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών δεν προσδοκούν και φέτος αυξημένες παραγγελίες. Πάντως η αγορά των υγρών καυσίμων και συγκεκριμένα του πετρελαίου θέρμανσης έχουν έναν ακόμη ισχυρό αντίπαλο να αντιμετωπίσουν. Το φυσικό αέριο, το οποίο διεισδύει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία όλο και περισσότερο.

Το φυσικό αέριο πάνω-κάτω κυμαίνεται σε τιμές χαμηλότερες από 30% έως 40%σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, οπότε και συμφέρει η χρήση τους, για όσους βέβαια βρίσκονται σε δίκτυο διανομής.

Η ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε και λόγω του προγράμματος επιδότησης που έτρεχε το προηγούμενο διάστημα η Εταιρία Διανομής Αερίου Αττικής, με αποτέλεσμα 17.500 νοικοκυριά να έχουν υπογράψει σύμβαση με την ΕΔΑ.

Η ΕΔΑ Αττικής αναμένεται να ανακοινώσει και νέο αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης για εγκατάσταση και σύνδεση στο φυσικό αέριο, ενώ αντίστοιχο ετοιμάζει και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad