Δράσεις ευαισθητοποίησης για την αναπηρία σε Αγρίνιο & Μεσολόγγι - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

17 Δεκεμβρίου 2017

Δράσεις ευαισθητοποίησης για την αναπηρία σε Αγρίνιο & Μεσολόγγι

Το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι επισκέφθηκε ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, 29χρονος δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς, στο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων για την αναπηρία!

Το απόγευμα της Πέμπτης 7/12, ο κ. Αυγουλάς συναντήθηκε στο Μεσολόγγι με τους κ. Γιάννη Σταύρου – Υπεύθυνο του Γραφείου ΑμεΑ Δήμου Μεσολογγίου, κ. Ρεπάσο Γεράσιμο – Επιστημονικό Υπεύθυνο Γραφείου Κοινωνικής διακονίας Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας, και κ. Μάκη Κουτσαγγελή – Υπεύθυνο γραφείου εθελοντισμού του δήμου Μεσολογγίου.

Τη συνάντηση απασχόλησαν τρόποι καταγραφής, κινητοποίησης και ολόπλευρης υποστήριξης των ΑμεΑ και των οικογενειών τους στο Δήμο Μεσολογγίου, ενώ σχεδιάστηκαν σεμινάρια εκπαίδευσης εθελοντών, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις εξοικείωσης των μαθητών με την αναπηρία, οι οποίες θα λάβουν χώρα στα μέσα του ερχόμενου Φλεβάρη.

Το πρωί της Παρασκευής 8/12, έλαβε χώρα στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, βιωματική ομιλία του κ. Αυγουλά σε μαθητές και δασκάλους, για την καθημερινότητα ενός νέου με προβλήματα όρασης.

Τα παιδιά άγγιξαν τα ανάγλυφα γράμματα των τυφλών, γνώρισαν το λευκό μπαστούνι και το σκύλο οδηγό που βοηθούν στη μετακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης, ενώ μέσα από τις ερωτήσεις τους κατάλαβαν πώς ένας τυφλός χρησιμοποιεί το Computer του, πώς ξεχωρίζει τα χρήματα, τι σημαίνουν γι’αυτόν τα χρώματα, αν βλέπει όνειρα κ.α.

Παράλληλα, μικροί και μεγάλοι έμαθαν τις σωστές τεχνικές συνοδείας ενός τυφλού από βλέποντα οδηγό και τις δοκίμασαν φορώντας μάσκα και κλείνοντας για λίγο τα μάτια τους, ώστε να δουν τα πράγματα αλλιώς!

Την πρωτοβουλία της εκπαιδευτικής δράσης είχαν οι δάσκαλοι και ο Διευθυντής του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου κ. Βασίλης Τηγάνης, από κοινού με το Σύλλογο Γονέων του Σχολείου.

Οι κοινωνικές δράσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 9/12, με την κεντρική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αγρινίου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου «Κοσμάς ο Αιτωλός» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου στην Π. Δημοτική Αγορά με θέμα «Εξοικείωση με τη Διαφορετικότητα: ανοιχτός ενημερωτικός διάλογος από άτομα με αναπηρία». Το θέμα αποτελεί μέρος του Προγράμματος του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ), που είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Στην κεντρική εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για το κοινωνικό και αυτοδιοικητικό έργο του φίλου του Βαγγέλη Αυγουλά, αλλά και για τη συμπαράσταση που δέχθηκε από εκείνον στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες,

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Αγρινίου κα Μαρία Παπαγεωργίου, ο κος Δεληγιάννης Νικόλαος δ/ντής ειδικού σχολείου, ο κος Μαστρογιάννης Αλέξης σχολικός σύμβουλος, ο κος Γούναρης Απόστολος πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, ο κος Παπαχρήστος Ηλίας πρόεδρος στο σύλλογο εκπ/κών Π.Ε. Αγρινίου – Θέρμου, ο γνωστός εκπαιδευτικός γιια τις δράσεις του στην Ειδική Αγωγή στο νομό κ. Γεώργιος Βουγιουκλίδης, καθώς και το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου που εθελοντικά επιμελήθηκε και το συμβολικό κέρασμα στο τέλος της βραδιάς!

«Σκοπός των δράσεων μας ήταν μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου ενημέρωσης και αφύπνισης, να αλλάξει το βλέμμα των ακροατών ως προς την διαφορετικότητα και να τους εισαγάγει στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας, αφού ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα άτομο με αναπηρία δεν είναι τόσο η διαφορετικότητα αυτή καθ’ εαυτή, όσο η αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι του. Οι διακρίσεις στηρίζονται σε βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις. Η έλλειψη της καθημερινής επαφής, της απαραίτητης γνώσης και το αίσθημα της άγνοιας είναι εκείνα που συχνά αποτελούν την αιτία διαμόρφωσης αρνητικών στάσεων και άκαμπτων αντιλήψεων σχετικά με την εικόνα της αναπηρίας. Πέρα από την εξοικείωση με την αναπηρία, είναι ένα μάθημα ζωής που διαμορφώνει ένα καινούργιο κώδικα επικοινωνίας, χτίζοντας μέσα από την βιωματική διαδικασία, σχέσεις κατανόησης, σεβασμού και αποδοχής, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει την έννοια του κοινωνικού συνόλου, της συντροφικότητας και της συνείδησης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγουλάς, στο τέλος της 3ήμερης επίσκεψής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad