«Ξηρόμερο. Δύναμη Ελπίδας. Ανατροπή Τώρα»: Οι θέσεις μας για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο βιορευστά στο Δήμο Ξηρομέρου - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

16 Απριλίου 2019

«Ξηρόμερο. Δύναμη Ελπίδας. Ανατροπή Τώρα»: Οι θέσεις μας για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο βιορευστά στο Δήμο Ξηρομέρου


Δελτίο τύπου 

Οι θέσεις μας για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο βιορευστά, που κάποιοι προωθούν για την ενδοχώρα του Δήμου Ξηρομέρου.

Σαν δημοτική παράταξη που διεκδικούμε να έχουμε από την 26η Μαΐου, την ευθύνη διοίκησης του Δήμου Ξηρομέρου με την θέληση των πολιτών, παίρνουμε καθαρή θέση για το θέμα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο βιορευστά, που κάποιοι προωθούν για την ενδοχώρα του Δήμου Ξηρομέρου.

Η εγκατάσταση τριών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από καύση βιορευστών στην ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε. Φυτειών, όπως και κάθε άλλης τέτοιας μονάδας στην ενδοχώρα του Δήμου Ξηρομέρου, μας βρίσκει αντίθετους διότι:

1. Η ενδοχώρα του Δήμου Ξηρομέρου έχει χαρακτηριστικά αγροκτηνοτροφικής ζώνης, που ήδη αποδίδει κάποιο υπολογίσιμο εισόδημα και σίγουρα μπορεί να αποδώσει ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Δεν είναι προς των συμφέρον των τοπικών κοινωνιών να αλλάξει αυτός ο χαρακτήρας.

2. Οι συγκεκριμένες μονάδες δεν προσφέρουν τίποτα από άποψη δημιουργίας θέσεων εργασίας και εισοδήματος των τοπικών κοινωνιών.

3. Υπάρχουν υπαρκτοί κίνδυνοι ρύπανσης του πλούσιου υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής από τα απόβλητα και εν γένει ρύπανσης, που θα επηρεάσει το μοναδικής ομορφιάς Βελανιδοδάσος που βρίσκεται στην περιοχή και εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000, καθώς και την πληθώρα πολιτιστικών, ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων.

Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής γι αυτές τις υποθέσεις είναι τεράστια, μιας και με την στάση της επέτρεψε να φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο.

Μέχρι τώρα δια της σιωπής, στήριζε τον κάθε φορά ιδιώτη επενδυτή που αποφασίζει με προσωπικά κριτήρια να επενδύσει οπουδήποτε, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη του άλλα κριτήρια δημοσίου συμφέροντος.

Ποτέ δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το συγκεκριμένο θέμα, φροντίζοντας επιμελώς να μην έρθει καν για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ποτέ δεν πήρε θέση και μόνο τώρα προεκλογικά και με μικροπολιτική στόχευση, δείχνει όψιμο ενδιαφέρον, εμπαίζοντας και κοροϊδεύοντας τους πολίτες.

Οι δικές μας προτάσεις είναι:

1. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάκληση των αδειοδοτήσεων των τριών μονάδων στις Φυτείες και δηλώνουμε διαθέσιμοι για ενεργή συμμετοχή σε μελλοντικές κινητοποιήσεις, για επίτευξη του σκοπού της ανάκλησης των αδειοδοτήσεων.

2. Να ξεκινήσει η διαδικασία ώστε ο Δήμος Ξηρομέρου να αποκτήσει τοπικό χωροταξικό σχέδιο (παλιό ΣΧΟΑΠ), που θα προβλέπει ποιά χρήση επιτρέπεται και που στα όρια του Δήμου. Η σημερινή δημοτική αρχή το υποσχέθηκε προεκλογικά, αλλά 5 χρόνια τώρα δεν έχει πράξει το παραμικρό προς αυτή την κατεύθυνση και ούτε πρόκειται να πράξει.

3. Αυτού του είδους οι επενδύσεις να κατευθυνθούν προς το Πλατυγιάλι, το οποίο είναι ο ενδεδειγμένος χώρος για αυτού του είδους τις δραστηριότητες, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το χωροταξικό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad