Οδοιπορικό σε περιοχές του Δήμου Ξηρομέρου με αρχαιολογικά ευρήματα - ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

Breaking

ΑΣΤΑΚΟΣ NEWS - Για να τα ξέρετε όλα!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Οδοιπορικό σε περιοχές του Δήμου Ξηρομέρου με αρχαιολογικά ευρήματα


Πριν λίγες ημέρες (και ενώ βρισκόμουν στον Αστακό) είχα ξεκινήσει ένα οδοιπορικό σε περιοχές (δημοτικά διαμερίσματα) του Δήμου Ξηρομέρου στα οποία υπάρχουν και συναντάς ακόμη (ορατά πλέον μερικά) αρχαιολογικά ευρήματα. 

Μπορείς να διασχίσεις μια μεγάλη περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου με αφετηρία τον Αστακό και καταγράφοντας μια διαδρομή περνώντας από Βλυζιανά, Μπαμπίνη, Φυτείες, Αρχοντοχώρι καταλήγεις στην Αλυζίας όπου μπορείς να διακρίνεις σε μεγάλη έκταση τον αρχαίο αυτό πολιτισμό-θησαυρό. 

Στην προηγούμενη ανάρτησή μου αναφέρθηκα (φυσικά περιληπτικά) σε όσα συνάντησα και καταγράφοντας όσα είχα την δυνατότητα να καταγράψω. Όλα αυτά που αποθήκευσα στο αρχείο μου αλλά και πολλά αλλά που δεν είχα τον χρόνο αλλά και την δυνατότητα να τα συναντήσω καταδεικνύουν το πόσο πλούσια σε αρχαιότητες και σε ιστορία είναι αυτή η περιοχή. Κανείς δεν μπορεί να καταγράψει σε μια κόλα χαρτί (κάτι που προσπαθώ να κάνω εγώ) τι μπορεί να υπάρχει. Η μόνη ενδεδειγμένη και λογική λύση, είναι να ασχοληθεί κάποια στιγμή ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΑ και η Αρχαιολογική υπηρεσία αλλά και ο Δήμος Ξηρομέρου. Ένας Δήμος που τα τελευταία 30 χρόνια δεν ασχολήθηκε καθόλου μα καθόλου με τον πλούτο που περικλείει αυτή η περιοχή. Ίσως τα κονδύλια να μην επαρκούσαν για εργολαβίες διότι εκεί θα παρέβαιναν άλλες... δυνάμεις (το κράτος) και δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να δοθούν τα κονδύλια σε φίλους εργολάβους!!!!!!!!!! Θεωρώ ότι έστω και τώρα ο Δήμος Ξηρομέρου (και όχι ο Δήμαρχος!!!!) να αναλάβει δραστηριότητα για την ανάδειξη όλου αυτού είτε θαμμένου είτε σε εμφανή θέση αρχαιολογικού θησαυρού. Ποιος ξέρει τι μπορεί να έρθει μετά από εμπεριστατωμένη και διαρκή ανασκαφή. Ίσως ο Δήμος μας να γίνει top στο χάρτη των ευρημάτων.

Ακολουθώντας λοιπόν ένα πρωινό από την Μέκκα του πολιτισμού του Δήμου Ξηρομέρου, τον Αστακό, την διαδρομή από το περιφερειακό δρόμο προς την περιοχή αρχαία κάστρα με στόχο και σκοπό να καταγράψω με λεπτομέρειες όσα μπορούσα να δω, διότι δυστυχώς οι γνώσεις μου είναι ελλιπείς σε τέτοιου ενδιαφέροντος θέματα, έφθασα σε μια περιοχή όπου ακόμη και οι μη κατέχοντες αρχαιολογία δεν θα μπορούσαν να μην σταματήσουν Αρχαίοι τάφοι οι οποίοι είχαν συληθεί, διακρίνονταν δια γυμνού οφθαλμού!!! Προσπάθησα να διακρίνω αν υπήρχαν και άλλοι στο σημείο αυτό αλλά δεν μπόρεσα να εντοπίσω κάτι (πιθανόν να υπήρχαν πολλοί ακόμη εκεί τριγύρω). Και ενώ συνέχισα το οδοιπορικό, βρέθηκα μπροστά στον ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ τον Θεόδωρο Σαμαντά. Έναν υπάλληλο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, έναν άνθρωπο για όλες τις δουλειές ο οποίος αποβάλλοντας καθημερινά τον κόπο, την κούραση και το άγχος που του προσδίδει αυτή η δουλειά, τριγυρνά καθημερινά σε όλη την περιοχή, τοπική και ευρύτερη, για εντοπισμό αρχαιοκαπήλων αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί αν προκαλέσει βλάβη η απώλεια στον αρχαιολογικό πλούτο. Συνομίλησα μαζί του για το τι θέλω και του ζήτησα να με ενημερώσει για την προϊστορία όλου αυτού το ανεκτίμητου θησαυρού. Μου είπε ότι χρονολογούνται στον 5ο με 4ο αιώνα, αλλά υπάρχουν και κατασκευές Βυζαντινής περιόδου. Η κουβέντα μας ήρθε σε πολλά θέματα τα οποία εν περιλήψει σας μεταφέρω ότι είναι αποκαρδιωτικά για ένα πολίτη του Δήμου μας. 

Μου εξήγησε ότι είναι υποχρεωμένος να τριγυρνά από το πρωί έως το βράδυ (στην βάρδια του, λες και υπάρχουν πολλοί ακόμη) χωρίς να του χορηγούν το αντίτιμο της βενζίνας!!!!! Ανήκουστα, παράλληλα δε και εντυπωσιακά πράγματα αφενός μεν για την πολύ μεγάλη έκταση χιλιομέτρων που έχει στην ευθύνη του, αφετέρου δε τον υποχρεώνουν να πληρώνει ο ίδιος για κάτι που το κράτος αδυνατεί να παραχωρήσει για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων του, της περιουσία του... 

Η συζήτησή μας είχε αρκετό ενδιαφέρον εντοπίζοντας κάποια δείγματα που ήθελα. Προθυμοποιήθηκε να με μεταφέρει με το όχημά του λίγο πιο πάνω διότι ο δρόμος από την αρχή που ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο του Αστακού μέχρι και το σημείο όπου τελειώνει η περιοχή των αρχαίων, μπορεί να χαρακτηρισθεί επιεικέστατα χειρότερος και από κατσικόδρομο (άλλη παράλειψη εδώ των αρχόντων, Δημάρχων και περιφερειαρχών). Αφού ανηφόρισα ένα μεγάλο μέρος στον δρόμο που προανέφερα ο οποίος είχε ανοιχτεί, άγνωστο από ποιον και για ποιο λόγο, έφθασα σε μια μαγευτική περιοχή. Εκεί μπορούσες να αντικρίσεις ακόμη και αυτά που δεν είχες φανταστεί. Φυσικά όλα αυτά παρέμεναν ορατά με γυμνό οφθαλμό μετά από εκατοντάδες χρόνια, διότι κάποια (δεν ξέρω ποιος ακριβώς η ποια ακριβώς και ζητάω συγνώμη αν δεν αναφέρω τον όνομα) υπηρεσία είχε αναλάβει υπό την καθοδήγηση του αρχαιοφύλακα Σαμαντά να καθαρίσει το τόπο από τα πάσης φύσεως χλωρά και ξερά χόρτα που έκρυβαν για χρόνια πολλά αυτά τα εκθέματα. Αφού περάσαν και αυτά από τον φωτογραφικό φακό (ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΕΔΩ για τυχόν παρεξηγήσεις ότι η περιοχή δεν είναι (προ) φυλαγμένη στοιχειωδώς ούτε περιφραγμένη για να προστατεύονται τα μνημεία... Είναι ελεύθερη σε όλους, σε τυχαίους (με πολλές έννοιες η λέξη) περαστικούς έως τους γιδοβοσκούς που συναντάς), συνέχισα με πιο γρήγορο ρυθμό διότι η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα, φθάνοντας και σε άλλες περιοχές όπου μπορούσες να διακρίνεις αρχαίες εκκλησίες αρχαίους τάφους, αρχαία τείχη και πολλά αλλά μνημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος καταλήγοντας σε ένα περιφραγμένο χώρο όπου δεσπόζει το πιο συγκλονιστικό μνημείο. Τα ερείπια αρχαίου ναού με το δάπεδο και τους κίονες. Μνημείο που εκατοντάδες χρόνια έχει μείνει στην αφάνεια. Είναι μεν στοιχειωδώς περιφραγμένο αλλά η πρόσβαση σε κάποιον που έχει βλέψεις ή τάσεις στην αρχαιοκαπηλία δεν είναι καθόλου δύσκολο να περιδιαβεί τον φράχτη!!!! 

Επειδή όμως η εικόνα από όσα αντίκρισα, κατέγραψα και διαπίστωσα, ενδέχεται να πάρει μεγάλες διαστάσεις στον γραπτό λόγο, θα κλείσω εδώ, έχοντας σαν σκεπτικό και δίνοντας αφορμή στους τοπικούς άρχοντες να ξεκινήσουν το συντομότερο ότι περνάει από το χέρι τους να αναδείξουν και να αναδείξουμε αυτόν τον πολιτισμό που τόσο απλόχερα μας έδωσαν σαν κληρονομιά οι πρόγονοί μας. Θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο καλοκαίρι θα αντικρίσουμε όλοι μια διαφορετική εικόνα από την σημερινή.

Συνοδοιπόρος σε όλη αυτή εκστρατεία ήταν και ο αδελφός μου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που το συζήτησα έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για να με ακολουθήσει. Εξ άλλου μια καταγραφή και από δεύτερο μάτι παράλληλα δε και νομικού είναι ότι καλύτερο υπάρχει. 

Ευχαριστώ για την συντροφιά, παράλληλα δε ευχαριστώ και τον Θ. Σαμαντά για όλα όσα μου προσέφερε στα πλαίσια φυσικά των αρμοδιοτήτων του, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει πολλά σε έναν ιδιώτη, οποία σχέση και εάν υπάρχει. Είμαι σίγουρος ότι έχει κάνει πολλές αναφορές για το τι υπάρχει στην περιοχή εκεί!!!!!!!!!!! Φυσικά όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι το κράτος αλλού είναι πρόθυμο να επεμβαίνει και αλλού κωλυσιεργεί.


Φωτορερπορτάζ: Χρήστος Μπόνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad