Το gov.gr είναι στον "αέρα": Σε μία σελίδα όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

21 Μαρτίου 2020

Το gov.gr είναι στον "αέρα": Σε μία σελίδα όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο


Το λανσάρισμα του gov.gr επρόκειτο να γίνει έως τον Ιούνιο, όμως οι εξελίξεις και οι έκτακτες καταστάσεις που προκάλεσε ο κορονοϊός οδήγησαν στη λειτουργία του νωρίτερα.


Στον διαδικτυακό «αέρα» βρίσκεται από σήμερα το gov.gr, δηλαδή η νέα διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου για τις οποίες οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν από την οθόνη του υπολογιστή τους ή του έξυπνου κινητού τους τηλεφώνου.

Με άλλα λόγια, το gov.gr λειτουργεί περίπου σαν ένα ηλεκτρονικό ΚΕΠ, καθώς οι πολίτες μπορούν μέσω αυτού να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Σε πρώτη φάση, βέβαια, η λειτουργία του είναι δοκιμαστική (beta version) και περιλαμβάνει συγκεκριμένες συναλλαγές, ενώ θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Το λανσάρισμά του επρόκειτο να γίνει έως τον Ιούνιο, όμως οι εξελίξεις και οι έκτακτες καταστάσεις που προκάλεσε ο κορονοϊός οδήγησαν στη λειτουργία του νωρίτερα.

Για παράδειγμα, αυτό που μπορούν να κάνουν άμεσα οι πολίτες από το gov.gr είναι η έκδοση εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων δίχως να χρειάζεται θεώρηση γνησίου υπογραφής από κάποια δημόσια αρχή. Η λειτουργία είναι απλή: μέσα από το gov.gr, παίρνουν ένα μοναδικό barcode το οποίο στη συνέχεια επαληθεύει η υπηρεσία-αποδέκτης της υπεύθυνης δήλωσης ή εξουσιοδότησης, είτε αυτή προσκομιστεί με φυσική παρουσία είτε ηλεκτρονικά.

Απαραίτητη προϋπόθεση σ’ αυτή τη φάση για τις συναλλαγές μέσω του gov.gr είναι η πιστοποίηση μέσω των κωδικών του Taxis, ενώ σε δεύτερη φάση, όταν εκδοθούν οι νέου τύπου ταυτότητες, η πιστοποίηση θα γίνεται με τον μοναδικό αριθμό που θα έχουν αυτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad