Στην είσοδο του Αστακού η βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης - Εικόνες και βίντεο από το σημείο - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

12 Μαΐου 2020

Στην είσοδο του Αστακού η βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης - Εικόνες και βίντεο από το σημείο


Μεγάλο πρόβλημα έχει για άλλη μια φορά από χτες το μεσημέρι ο Αστακός στην ύδρευση του και όπως πληροφορούμαστε, μέχρι σήμερα το πρωί και όλη ημέρα χτες, δεν μπορούσαν οι τεχνικοί να βρουν που είναι η βλάβη, δεν μπορούσαν να ενημερώσουν, γιατί δεν είχαν κάτι ότι υπάρχει κάπου πρόβλημα και να γίνονται σκέψεις για ποιο λόγο δεν έρχεται νερό στην πόλη του Αστακού ενώ δεν υπάρχει βλάβη, με την πεσμένη στάθμη των πηγών του Αγίου Δημητρίου φέτος, λόγω των λίγων βροχοπτώσεων, να δημιουργεί την υποψία ότι από εκεί έρχεται το πρόβλημα και είναι κάτι που δυστυχώς όσο θα προχωράμε προς το καλοκαίρι, οι πηγές θα πέφτουν και άλλο με το πρόβλημα αυτό να οξύνεται.

Σήμερα το πρωί με ένα ειδικό μηχάνημα, κατάφεραν τελικά να εντοπίσουν την κρυφή βλάβη, στην είσοδο του Αστακού σε μεγάλο βάθος. Είναι σε σιδερένια σωλήνα που έχει σαπίσει από την θάλασσα που μπαίνει στο υπέδαφος στο σημείο, με αποτέλεσμα να χάνει νερό προς την θάλασσα και να μην φαίνεται τίποτα στην επιφάνεια. Μία πολύ δύσκολη βλάβη.

Τώρα στα καθεαυτά, πρόκειται για το γνωστό διαχρονικό πρόβλημα με την ύδρευση του Αστακού, με προέλευση το εξωτερικό δίκτυο το οποίο έχει κατασκευαστεί εδώ και 30 χρόνια περίπου, είναι πάντα παρόν και ταλαιπωρεί τον Αστακό.

Αστακιώτες που γνωρίζουν, μας έχουν μιλήσει γι αυτό το δίκτυο με τα χειρότερα λόγια, για την κακή του κατασκευή, την κακή του συντήρηση, τις ελλείψεις του, τους σε πολύ κακή κατάσταση μεταλλικούς σωλήνες που περνούν κάτω από τα πολλά γεφύρια, το πετρώδες έδαφος πάνω στο οποίο βρίσκεται και το οποίο οδηγεί σε δεκάδες σπασίματα πολύ συχνά, με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει το οδόστρωμα δίπλα στο οποίο παράλληλα οδεύει, με πολλά εμφανή μπαλώματα από τις εργασίες επισκευής του.

Την κατάσταση χειροτερεύουν οι πολλές παράνομες παροχές που υπάρχουν κατά μήκος του κεντρικού αγωγού, οι οποίες είναι ένα πρόβλημα που για να υπάρχει μέχρι σήμερα, πάει να πει ότι υπήρχαν διαχρονικά ευνοϊκές συνθήκες για να αναπτυχθεί και να συντηρηθεί.

Συμμετοχή στο πρόβλημα είχε και το διάτρητο εσωτερικό δίκτυο της πόλης, το οποίο με πρόσφατη εργολαβία αντικαταστάθηκε, όμως πληροφορούμαστε ότι και εκεί έχουμε την παρουσία κάποιων σοβαρών προβλημάτων.

Είναι απορίας άξιο πως με τόσα κοινοτικά πλαίσια στήριξης που πέρασαν, με τα έργα της ύδρευσης να έχουν υψηλή προτεραιότητα και επιλεξιμότητα, ο Αστακός, μία αρκετά μεγάλη κωμόπολη, να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα για πάρα πολλά χρόνια. Τι πήγε τόσο λάθος όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια στην περίπτωση του Αστακού και έχει αυτά τα σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση του;

Πραγματικά όλοι οι οικισμοί στην Ελλάδα, αυτά τα προβλήματα με τα τόσα κοινοτικά χρήματα που έπεσαν, κατά μεγάλο ποσοστό τα έλυσαν και δεν νομίζουμε να υπάρχει αλλού στον Ελλαδικό χώρο, οικισμός στο μέγεθος του Αστακού, με τόσο οξυμένο το πρόβλημα της ύδρευσης.

Τα 5 χρόνια που πέρασαν με την προηγούμενη δημοτική αρχή, το πρόβλημα δεν λύθηκε, όπως και δεν λύθηκε από τους προηγούμενους στα 3,5 χρόνια και ήρθε η ώρα της νέας δημοτικής αρχής, στους λιγότερο από 9 μήνες θητεία, για να το επωμιστεί και αυτή και σίγουρα κανείς νοήμων άνθρωπος δεν περιμένει θαύματα και μαγικά.

Οι πολίτες δικαίως διαμαρτύρονται, γιατί η έλλειψη νερού είναι κάτι που δυσχεραίνει την ζωή τους και δεν βλέπουν παλιά και νέα δημοτική αρχή. Βλέπουν ότι στερούνται ένα αγαθό, το οποίο το ακριβοπληρώνουν οι λίγοι συνεπείς, το οποίο είναι απαραίτητο στην καθημερινή τους ζωή και εμείς στη θέση τους ακριβώς το ίδιο θα κάναμε και κάνουμε όταν κόβεται το νερό.

Μόνιμη λύση για την ύδρευση του Αστακού είναι να γίνουν εκείνες οι πιθανόν συνδυαστικές ενέργειες που θα προτείνουν ειδικοί επί του θέματος, αυτά που δεν έγιναν όλα τα προηγούμενα πολλά χρόνια, όπως φαίνεται εκ του πολύ άσχημου αποτελέσματος.

Πιθανά λοιπόν:

  • Αντικατάσταση ολόκληρου του εξωτερικού δικτύου μήκους 20 χιλιομέτρων περίπου, ώστε επιτέλους ο Αστακός να αποκτήσει ύδρευση, που να ανήκει σε κωμόπολη χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τροφοδότηση από Άγιο Δημήτριο ή και από Αχελώο.
  • Εναλλακτική τροφοδότηση από Καραϊσκάκη ή Βασιλόπουλο.
  • Αφαλάτωση. 

Ότι πουν οι ειδικοί επί του θέματος. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της νέας δημοτικής αρχής και να τον επιδιώξει.

Ενδιάμεσα θα πρέπει με καλή οργάνωση, με υπογραφή σύμβασης με ειδικά συνεργεία υδραυλικών που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, με προμήθειες μέσω διαγωνισμού και στοκάρισμα εξαρτημάτων ύδρευσης με βάση την στατιστική βλαβών παρελθόντων ετών, με κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις (να προστεθούν κάποια απαραίτητα εξαρτήματα), με κάποιες άμεσες ενέργειες (κοπή παράνομων παροχών, πέταγμα παροχών από τον κεντρικό αγωγό, όχι νερό σε μαντριά κ.λπ), με απαρέγκλιτη εφαρμογή του κανονισμού ύδρευσης, να μπορέσει να κρατήσει το δίκτυο στοιχειωδώς λειτουργικό, με όσο το δυνατόν λιγότερες βλάβες και ημέρες διακοπών στο νερό, γιατί με τα πραγματικά δεδομένα, αυτό το δίκτυο δεν γίνεται να μην έχει καθόλου βλάβες και διακοπές νερού και όποιος λέει το αντίθετο, απλά ψεύδεται και πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad