Έβρος: Τουρκικές δυνάμεις εμφανίζονται να έχουν προωθηθεί σε ελληνικό έδαφος - Η θέση του ΥΠΕΘΑ - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

23 Μαΐου 2020

Έβρος: Τουρκικές δυνάμεις εμφανίζονται να έχουν προωθηθεί σε ελληνικό έδαφος - Η θέση του ΥΠΕΘΑ



Θέμα και σε ξένα ΜΜΕ, έχουν γίνει οι νέες τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο, που δεν έμειναν αναπάντητες από την Αθήνα.

Οι τουρκικές δυνάμεις, εμφανίζονται να έχουν προωθηθεί εδώ και μέρες, σε ελληνικό έδαφος στον νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια περιοχή που θέλουν να «γκριζάρουν» οι Τούρκοι εξαιτίας ενός… καιρικού φαινομένου.

Εκεί βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες 35 άτομα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος. Μάλιστα έχουν στρατοπεδεύσει και έχουν σηκώσει μια τουρκική σημαία.

Οι τουρκικές σκοπιμότητες

Η διαφορά δεν είναι νέα και εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.

Τριβές υπήρχαν και στο παρελθόν, ωστόσο, πλέον, στην περιοχή υπάρχει η σταθερή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες και εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο.

Για την ελληνική πλευρά το συγκεκριμένο εμπόδιο πρακτικά δημιουργεί προσκόμματα και στην προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες για επέκταση του φράχτη και στον Νότιο Εβρο, αλλά και για την οχύρωση της περιοχής, ώστε σε περίπτωση επανάληψης ενός σεναρίου όπως αυτό του Μαρτίου, να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες προώθησης νέου κύματος προσφύγων προς την Ελλάδα.

Τα ξένα ΜΜΕ

Ενδιαφέρον έχουν ωστόσο, ορισμένα ξένα ΜΜΕ για το πώς εμφανίζουν αυτή τη διαμάχη και ουσιαστικά ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Daily Mail: Σταθερή παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην ελληνική επικράτεια

Για τουρκικά στρατεύματα που έχουν καταλάβει κομμάτι της ελληνικής γης κάνει λόγο η dailymail.co.uk.

«Περίπου 35 στρατιώτες περπάτησαν στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου στο Μελισσοκομείο» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πια σταθερή παρουσία στην ελληνική επικράτεια και τα στρατεύματα έχουν απορρίψει τα ελληνικά αιτήματα για απόσυρση από την περιοχή».

Όπως αναφέρει το άρθρο η ένταση σημειώθηκε λίγες μόνο εβδομάδες μετά το θερμό επεισόδιο που είχε συμβεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Χιλιάδες σύριοι πρόσφυγες προσπάθησαν χωρίς αποτέλεσμα να περάσουν στην ελληνική πλευρά παρακινούμενοι από τούρκους διακινητές αλλά και μέλη της κυβέρνησης.



Και η SUN, που μιλά για «εισβολή Τούρκων» σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αποτελεί «μελετημένη πρόκληση στο πλαίσιο της αντίδρασης της τουρκικής πλευράς για τη σχεδιαζόμενη επέκταση του φράκτη στο χερσαίο τμήμα των συνόρων».

Εutoday: Τουρκική σημαία πετά πάνω από την Ελλάδα

Για παράνομη καταπάτηση ελληνικού εδάφους κάνει λόγο και το EUtoday.

Αν και όπως τονίζει το δημοσίευμα δεν είναι ακόμα γνωστό ποια δικαιολογία θα προβάλει η τουρκική πλευρά η περιοχή που καταπατείται βρίσκεται στο φράχτη που έχει δημιουργηθεί για την παράνομη εισροή προσφύγων. H παρουσία των ανδρών του τουρκικού στρατού εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο.

Η Τουρκία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ισχυρίζεται ότι η μικρή έκταση που δημιουργείται είναι δική της.

Όπως αναφέρει το Eutoday «Η Ελλάδα έχει καταφέρει να διατηρήσει την ακεραιότητα των συνόρων της ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί ότι είναι έτοιμος να στείλει εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη».

Balkaneu.com: Νέος γύρος αναταραχών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Για κοινό πρόβλημα στα σύνορα κάνει αναφορά η ιστοσελίδα balkaneu.com τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές είναι σε συνεχή επικοινωνία για το ζήτημα.

Το δημοσίευμα επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές που μιλούν για τεχνικό ζήτημα και αναφέρεται στο διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Άγκυρα.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η τουρκική σημαία υψώθηκε στο χώρο, ενώ περισσότεροι από τριάντα Τούρκοι στρατιώτες έχουν κατασκηνώσει εκεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η απάντηση της Αθήνας

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα στην Τουρκία σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Εβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού και κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει διενεργηθεί διάβημα προς την τουρκική πλευρά.

Σημειώνεται ότι αρχικά και ερωτηθείς για το ζήτημα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

ΥΠΕΘΑ: Ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους» καταλήγει η ανακοίνωση.


Με πληροφορίες από tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad