Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι και τα ποσά ανά γεωγραφική ζώνη - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

19 Οκτωβρίου 2020

Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι και τα ποσά ανά γεωγραφική ζώνη

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται από την περασμένη Πέμπτη στην αγορά ξεκίνησε από τα 77 λεπτά το λίτρο, ωστόσο παρά τη χαμηλή (σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) τιμή η ζήτηση αναμένεται να είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η πλειονότητα των καταναλωτών αποθεματοποίησε πετρέλαιο θέρμανσης την περίοδο του Απριλίου - Μαΐου οπότε - λόγω της πανδημίας - οι διεθνείς και οι λιανικές τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, ακόμη και στα 74 λεπτά το λίτρο.

Πάντως η μέση τιμή του καυσίμου κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου πέρυσι ήταν 1,04 ευρώ, που σημαίνει ότι εφέτος διαμορφώνεται σε επίπεδα 25% χαμηλότερα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών (ΟΒΕ) η τιμή του πετρελαίου κλιμακώνεται μέχρι 0,85 Ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες και την περιοχή παράδοσης.

Η ΟΒΕ συνιστά εξάλλου στους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς και να επιλέξουν τη συμφερότερη τιμή ενώ αν διαπιστώσουν ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με την παράδοση του πετρελαίου, μπορούν να καταφεύγουν στην Προστασία Καταναλωτή στο τηλ. 1520.

Πάντως, οι έμποροι υγρών καυσίμων κρατούν μικρό καλάθι, προεξοφλώντας πως η διαδικασία θα κινηθεί στο «ρελαντί» έως το Δεκέμβριο.

Αυτό αφενός διότι οι θερμοκρασίες διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, αφετέρου διότι λόγω της παράτασης που δόθηκε στην προηγούμενη χειμερινή περίοδο πολλοί καταναλωτές έχουν γεμίσει ήδη από το Μάιο τις δεξαμενές τους, εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές τιμές που ίσχυαν τότε.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως εφέτος εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιδοτηθεί όχι μόνο η αγορά πετρελαίου αλλά και η δαπάνη για φυσικό αέριο και για την αγορά καυσόξυλων.

Ανεξάρτητα το ποια καύσιμα θα καλύπτει το επίδομα θέρμανσης, τα ποσά ανά γεωγραφική ζώνη αναμένεται να είναι τα εξής:

  • Ζώνη Α (Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας) - 250 ευρώ.
  • Ζώνη Β (Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής) - 180 ευρώ.
  • Ζώνη Γ (Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου) -110 ευρώ.
  • Ζώνη Δ (Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων) - 80 ευρώ.

Οι δικαιούχοι

Το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται με τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

- Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

- Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Επέκταση και στο φυσικό αέριο ανακοίνωσε ο Σκυλακάκης

Την ίδια στιγμή, σε βελτιώσεις στο ισχύον καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσής τους κατά τη χειμερινή περίοδο.

Το σκεπτικό του μέτρου αυτού είναι ότι όλο και περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους τα οποία ανάλογα με τα εισοδήμά τους έχουν ανάγκη στήριξης.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών προμηθεύτηκε πετρέλαιο όταν είχαν μειωθεί σημαντικά οι τιμές την περασμένη Ανοιξη. Δεν αναμένεται πάντως να αλλάξουν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad