Κοινότητα και κάτοικοι Καλάμου: Τελεία και παύλα. Κανένα νέο κλουβί στον νησί μας και στην ευρύτερη περιοχή. Ένα μεγάλο ΟΧΙ στην νέα ΠΟΑΥ - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

27 Οκτωβρίου 2020

Κοινότητα και κάτοικοι Καλάμου: Τελεία και παύλα. Κανένα νέο κλουβί στον νησί μας και στην ευρύτερη περιοχή. Ένα μεγάλο ΟΧΙ στην νέα ΠΟΑΥ


ΨΗΦΙΣΜΑ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΗΣΟΥ ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (Π.Ο.Α.Υ). 

Εμείς οι κάτοικοι του Καλάμου, επανερχόμαστε δυστυχώς, για δεύτερη φορά, μετά από το 18/8/2013 ψήφισμα των κατοίκων Καλάμου - Καστού. Από τότε μέχρι σήμερα έχει «τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι» και οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, (που τότε είχαμε επισημάνει), σήμερα είναι ορατές και στον πιο αδαή, καθώς έχει εξαπλωθεί η «μόλυνση» σε όλη την ευρύτερη περιοχή μας.

Δεν ζητάμε τίποτα άλλο από το αναφαίρετο δικαίωμά μας, να υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας, και το περιβάλλον του.

Η οικονομία μας σαν νησί, βασίζεται κυρίως στον τουρισμό, αλλά και στον πρωτογενή τομέα (επαγγελματίες αλιείς).

Το «κλειστό» δε οικοσύστημα της περιοχής μας (θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα), είναι αρκετά πλούσιο σε πολλά είδη ζωής, που σε άλλες περιοχές έχουν εκλείψει. Αυτό το θαλάσσιο περιβάλλον, με τα δελφίνια του να παίζουν στις θάλασσες μας, τις φώκιες, τις θαλάσσιες χελώνες και τα εναπομείναντα καθαρά (ψάρια) θέλουμε να διαφυλάξουμε.

Ακριβώς, για τους λόγους που προαναφέραμε, η περιοχή μας, παρουσιάζει χρόνο με τον χρόνο σημαντική αύξηση στην προσέλευση τουριστών, οι οποίοι έχουν βρει στον τόπο μας ένα «γνήσιο, φυσικό τοπίο και καθαρές θάλασσες, που τώρα με την επικείμενη, όπως ακούγεται, επέκταση των υδατοκαλλιεργειών κινδυνεύουμε να χάσουμε.

Όπως αρχικά σας αναφέραμε, μετά από χρόνια μέρα με τη μέρα, διαπιστώνουμε όλο και πιο έντονα, την «μόλυνση» που επεκτείνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς στα νερά μας.

Θεωρούμε ότι η «ερημοποίηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, δεν οφείλεται μόνο στην υπεραλίευση και στην μόλυνση από πλαστικά και χημικά, αλλά και στους κλωβούς των υδατοκαλλιεργειών.

Μπορεί ο καθένας πια, και χωρίς να έχει ιδιαίτερες επιστημονικές γνώσεις, να διακρίνει τις επιπτώσεις των υδατοκαλλιεργειών στη θάλασσα και στους οργανισμούς της.

Συγκεκριμένα, παρατηρούμε είδη ψαριών, τα οποία δεν έχουν καμία εμπορική αξία και τα οποία δεν αλιεύονται από τους επαγγελματίες ψαράδες, όπως (ζαργάνες, μουγκριά, γαρίδες της άκρης, χοχλιοί, αχινοί κλπ), να έχουν εξαφανιστεί από τα νερά μας.

Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί, ότι αυτό οφείλεται στην υπερλίπωση, γιατί κανένας δε τα ψαρεύει.

Μια «περίεργη» πρασινάδα εξαπλώνεται. αντικαθιστώντας την πλούσια μέχρι προσφάτως ποσειδωνία των νερών μας.

Αιχμαλωτίζονται στα δίχτυα των επαγγελματιών, ψάρια αφύσικης μορφής τερατογεννήσεις (σάλπες, γόπες, κ.λπ. του κιλού).

Ότι και να μας υποδείξει, ο οποιασδήποτε επιστήμονας, δε θα μπορέσει ποτέ, να μας εξηγήσει, ούτε να μας δικαιολογήσει, τις τερατογεννήσεις αυτές και από ψάρια που τρέφονται έξω από τους κλωβούς,

Τεκμηριωμένα λοιπόν, δεν δεχόμαστε καμιά συζήτηση, για επέκταση των ήδη υπαρχόντων υδατοκαλλιεργειών στο νησί μας και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά απαιτούμε και την αραίωση αν είναι δυνατόν ή ακόμα καλύτερα την επάλειψη των ήδη υπαρχόντων.

Δεν κραυγάζουμε για να κραυγάζουμε, καταλαβαίνουμε ότι οι υδατοκαλλιέργειες, αποτελούν σοβαρό οικονομικό έσοδο για το κράτος μας, όμως όχι σε βάρος του τουρισμού που αποτελεί την «βαριά μας βιομηχανία».

Υπάρχουν απόμακρα, έρημα ξερονήσια και άλλοι προορισμοί της ελληνικής ακτογραμμής, οι οποίοι μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να μην γειτνιάζουν με τουριστικά αναπτυσσόμενες περιοχές.

ΖΗΤΑΜΕ από τον βουλευτή Λευκάδας κ. Καββαδά, από τον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Καλό, από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά, όπως και από κάθε άλλο πολιτικό και θεσμικό πρόσωπο ή φορέα, όπως μας στηρίξουν εμπράκτως στον αγώνα μας. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ. ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΚΛΟΥΒΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ Π.Ο.Α.Υ. 

Κάλαμος 26/10/2020 

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ 
Αθανάσιος Γιαννιώτης 
Παναγιώτα Γραψοπούλου 
Θεώνη Μπουλιέρη 
Πολύτιμος Μπούρης

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ.ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΣΤΗΝΟΝΤΑΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ,ΚΑΝΑΝΕ ΕΡΓΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ (ΑΦΟΥ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ)ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ ΟΥΤΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ.
    ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ Ή ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΜΕ.
    ΓΙΑΤΙ ΑΝ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΑΤΑΣΡΕΦΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ ,Ε ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΛΜΩ ΝΑ ΠΩ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΧΟΥΝΤΑ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΔΡΟΜΟ!ΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ Ο ΑΘΩΟΣ ΑΥΤΟΣ ΤΟΠΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad