4η Φεβρουαρίου: Ο Δήμος Ξηρομέρου τιμά την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

Post Top Ad


02 Φεβρουαρίου 2021

4η Φεβρουαρίου: Ο Δήμος Ξηρομέρου τιμά την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου


Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), με σύνθημα «I am and I do» δηλαδή «Είμαι και θα το κάνω», έχει σκοπό να εμπνεύσει τη δράση των ατόμων, της υγειονομικής κοινότητας και των Κυβερνήσεων, με το σκεπτικό ότι η υιοθέτηση ενός σωστού τρόπου διαβίωσης, η ενημέρωση, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση μπορούν να σώζουν ζωές.

Με τη λέξη «καρκίνος» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων.

Ο καρκίνος είναι μια νόσος για την οποία έχουν ενοχοποιηθεί γενετικοί, λοιμογόνοι αλλά και διάφοροι περιβαλλοντικοί και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κατανάλωση οινοπνεύματος, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι πιο συχνοί τύποι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στομάχου και του ήπατος.

Ο Εθνικός σχεδιασμός για τον καρκίνο στη χώρα μας έχει τρεις στόχους:

1. Την αποτελεσματικότερη πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου (αφορά κυρίως στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).
2. Τη βελτίωση της αντιμετώπισης του διαγνωσμένου καρκίνου (αφορά κυρίως στις υπηρεσίες Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).
3. Την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση της Πολιτείας στη διαχείριση της νόσου και των συνεπειών της.

Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ένας καρκίνος, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες επιβίωσης. Για ορισμένους τύπους καρκίνου υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και μπορούν να σώσουν τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου είναι μια σημαντική πρωτοβουλία μέσω της οποίας όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο, μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση του καρκίνου σε παγκόσμια κλίμακα.

Φέτος παρά το γεγονός ότι η πρώτη προτεραιότητα της παγκόσμιας κοινότητας είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας covid -19, οι δράσεις όλων μας κατά του καρκίνου, ακόμα και οι πιο μικρές έχουν σημασία και εστιάζουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την πρόληψη.

Τα κεντρικά συνθήματα της Ελληνικης Αντικαρκινικής εταιρείας και της word carner day "Είμαι ... Και Θα..." & "Είμαι... και Θέλω..." αντιπροσωπεύουν όλους όσους στοχεύουν και εργάζονται για έναν κόσμο καλύτερο και απαλλαγμένο από τον καρκίνο, έναν κόσμο που θα δίνει ίσες ευκαιρίες στους ανθρώπους που αγωνίζονται, που επιβιώνουν.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad