Ψυχρή εισβολή από το Σάββατο - Παγετός και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

10 Φεβρουαρίου 2021

Ψυχρή εισβολή από το Σάββατο - Παγετός και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα


Κακοκαιρία «Μήδεια» ονόμασε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τη ψυχρή εισβολή που θα κάνει την εμφάνιση στη χώρα τα επόμενα εικοσιτετράωρα.


Οπως αναφέρει το meteo.gr σε νέα ενημέρωσή του, τα προγνωστικά στοιχεία των τελευταίων ημερών επιμένουν «για σοβαρή μεταβολή του καιρού από το Σάββατο 13/02, με την κάθοδο των ψυχρών αέριων μαζών στην περιοχή μας να προκαλούν την κακοκαιρία “Μήδεια”. Επίσης, τονίζεται ότι την Πέμπτη 11/02 αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο».

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η κακοκαιρία «Μήδεια» θα φέρει ισχυρά φαινόμενα, ακόμα και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα. Τα 5 κυριότερα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μήδεια», η οποία θα επηρεάσει τη χώρα μας από το Σάββατο 13/02/2021 θα είναι:

  • Σημαντική και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από το Σάββατο 13/02/2021
  • Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο σύνολο της χώρας από την Κυριακή 14/02/2021
  • Παγετός κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια από την Κυριακή 14/02/2021
  • Χιονοπτώσεις σε μεγάλο τμήμα της χώρας και σε χαμηλά υψόμετρα από το Σάββατο 13/02/2021
  • Θυελλώδεις βοριάδες την Κυραική 14/02/2021

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Παγετός και χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα


Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, oι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη την Τετάρτη 10/02 βαθμιαία θα κινηθούν νότια και θα επηρεάσουν την περιοχή μας κυρίως από το Σάββατο 13/02, προκαλώντας την κακοκαιρία «Μήδεια» με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Ενδεικτικός είναι ο χάρτης της θερμοκρασίας στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε υψόμετρο 1500 μέτρων) του αριθμητικού μοντέλου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για την Κυριακή 14/02, με τις ψυχρές αέριες μάζες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας.

Η εκτιμώμενη θερμοκρασία στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε ύψος 1500 μέτρων) για την Τετάρτη 10/02 (πάνω) και την Κυριακή 14/02/2021 (κάτω), όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Το επίπεδο των 850 hPa, χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης των αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα και συνεπώς για τις ψυχρές ή θερμές εισβολές σε μια περιοχή.

Βροχές πριν την κακοκαιρία «Μήδεια»

Πριν όμως την κακοκαιρία «Μήδεια», την Πέμπτη 11/02 αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, όπου βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα κεντρικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο γενικά από δυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο από νότιες διευθύνεις θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στα ανατολικά έως το μεσημέρι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Νεότερα για την κακοκαιρία «Μήδεια», θα δοθούν σε επόμενες ανακοινώσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad