Δήμος Ξηρομέρου: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (European Immunization Week) - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

27 Απριλίου 2021

Δήμος Ξηρομέρου: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (European Immunization Week)


Ημερομηνία 27.4.2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (European Immunization Week) πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Για την φετινή χρονιά η εβδομάδα που έχει οριστεί είναι 26 Απριλίου με 2 Μαΐου και προτρέπει την Ευρωπαϊκή Κοινότητα να ενώσει να υιοθετήσει το κοινό σύνθημα «Ας προστατευθούμε όλοι μαζί».

Τα εμβόλια ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του 20ου αιώνα και το βασικότερο μέτρο πρόληψης της Δημόσιας Υγείας κατά των λοιμωδών παραγόντων που οδήγησαν στον περιορισμό των νόσων, το περιορισμό των αναπηριών, στην αύξηση του προσδόκιμου της ζωής, και την προστασία της ζωής.

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές» (Protected Together: #Vaccines work).

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλη την υφήλιο προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, ενώ 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία. Επίσης, εκτιμάται ότι μπορούν να αποφευχθούν 1,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Στη χώρα μας, από τον προηγούμενο Οκτώβριο μέχρι σήμερα, 226 άτομα νοσηλεύτηκαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ) με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων μόνο το 44,3% είχε εμβολιαστεί, ενώ καταγράφηκαν 108 θάνατοι από γρίπη. Επίσης, από το 2017 έχουν εκδηλωθεί πάνω από 3.000 κρούσματα ιλαράς. Εξίσου ανησυχητική είναι η καταγραφή, κάθε χρόνο 580 κρουσμάτων φυματίωσης.

Ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αναγνωρίζεται ευρέως ως μια από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας παγκοσμίως. Από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από λοιμώδη νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, γρίπη, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και λοιμώξεις από HPV. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα παγκοσμίως σχεδόν 20 εκατομμύρια μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα παιδιά.

Παράλληλα, όμως, τα κράτη - μέλη τιμούν τους πραγματικούς «Ήρωες των Εμβολίων» (Vaccine Heroes), που συμβάλλουν με πολλαπλούς τρόπους στην ατομική και συλλογική ανοσία. Οι επαγγελματίες υγείας που διενεργούν εμβολιασμούς, οι γονείς που επιλέγουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους με τον εμβολιασμό καθώς και όσοι αναζητούν επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες τις οποίες διαχέουν στο κοινό, προάγουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο τον εμβολιασμό ως ασπίδα προστασίας για την υγεία.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα, τόσο στην κάλυψη του παιδικού όσο και του εφηβικού και του ενήλικου πληθυσμού. Τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ιδιαίτερα, σε αυτή τη χρονική στιγμή, που η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, λόγω της πανδημίας COVID- 19, αναδεικνύεται με τον πιο εμφατικό τρόπο, η αξία των εμβολίων ως ασπίδα ατομικής και συλλογικής προστασίας το βασικότερο μέτρο διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας.

Στη χώρα μας εξελίσσεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα Επιχείρηση "Ελευθερία" που είναι ένα τεράστιο υγειονομικό και εθνικό εγχείρημα. Είναι το μεγαλύτερο υγειονομικό εγχείρημα που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας παγκοσμίως που μοναδικό στόχο έχει τη θωράκιση της υγείας του πληθυσμού και την επιστροφή στην «κανονικότητα της ζωής».

Ο Δήμος μας αναγνωρίζοντας την ανάγκη έγκυρης και επιστημονικής ενημέρωσης των πολιτών /δημοτών για τον εμβολιασμό κατά της covid -19 εκτός από τις ανακοινώσεις και το φυλλάδιο ενημέρωσης των εμβολίων, πραγματοποίησε διαδικτυακές εκδηλώσεις με εγκρίτους επιστήμονες προκειμένου να ενημερωθούν σωστά και να προσέλθουν με ασφάλεια και γνώση στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής μας προκειμένου να εμβολιαστούν και να συμβάλουν με την σειρά τους στο χτίσιμο της συλλογικής –κοινοτικής ανοσίας.

Επιπλέον στοχεύει στην συνέχιση του προγράμματος του ελέγχου της εμβολιαστικής κάλυψης (με την συνεργασία της ΚΕΔΗΞ) σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η ορθή ενημέρωση και διαμόρφωση των σωστών αντιλήψεων των πολιτών σχετικά με τη χρησιμότητα των εμβολίων αποτελεί προτεραιότητα, για την οποία όλοι οι φορείς - δομές υγείας-επαγγελματίες υγείας πρέπει να συνεργασθούν προκειμένου οι προσπάθειες για την πρόληψη των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό να είναι αποτελεσματικές.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad