Ενημερωτική εκδήλωση για την Π.Ο.Α.Υ: «Συγκινητική και συνάμα δυναμική ήταν η προσέλευση των ετεροδημοτών» - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

15 Μαρτίου 2022

Ενημερωτική εκδήλωση για την Π.Ο.Α.Υ: «Συγκινητική και συνάμα δυναμική ήταν η προσέλευση των ετεροδημοτών»


15/3/2022

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΟΥ - ΚΑΣΤΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ
ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημερωτική εκδήλωση για την Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ., ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.

"Όταν το κεντρικό κράτος με τις αποφάσεις του πνίγει το μέλλον των κοινωνιών, οι κοινωνίες αντιδρούν και κάνουν τις ανατροπές".

Συγκινητική και συνάμα δυναμική ήταν η προσέλευση των ετεροδημοτών του Δήμου μας, στην ενημερωτική εκδήλωση για την Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας, που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα, το Δήμο Ξηρομέρου με την υποστήριξη της ΠΑΝΣΥ και της ΟΠΣΥΞ την Κυριακή 13/03/22 στο ξενοδοχείο DIVANI ΚΑΡΑΒΕΛ στην Αθήνα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχoς Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για απόσυρση της Π.Ο.Α.Υ. και για δημιουργία νέας, που δεν θα συμπεριλαμβάνει τη παράκτια ζώνη από Αστακό - Μύτικα - Κάλαμο.

Παρουσιάστηκαν με σαφή και κατανοητό τρόπο όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν τον απαράδεκτο, αυθαίρετο, πρόχειρο και αντιεπιστημονικό σχεδιασμό της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) η οποία παραβιάζει κατάφωρα την νομοθεσία.

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Παναγιώτης Χολής και Θανάσης Γιαννιώτης παρουσίασαν αναλυτικά το ιστορικό των ιχθυοκαλλιεργειών καθώς και τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα η Επιτροπή Αγώνα για την αποτροπή θεσμοθέτησης της Π.Ο.Α.Υ.

H Διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούντου Θαλάσσιας Προστασίας ‘’Αρχιπέλαγος’’ Αναστασία Μήλιου, παρουσίασε τα αποτελέσματα των σημειακών ερευνών καθώς και βίντεο που καταδεικνύουν την τεράστια επιβάρυνση του βυθού, την καταστροφή των λιβαδιών Ποσειδωνίας και την απώλεια της βιοποικιλότητας, από την μακρόχρονη παρουσία των Ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή.

Οι νομικοί συνεργάτες του Δήμου Ξηρομέρου και της Επιτροπής Αγώνα, Ανθή Γιαννούλου και Βασίλειος Δωροβίνης, αφού παρουσίασαν το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΠΟΑΥ, ανέπτυξαν και τα επιχειρήματα που καταδεικνύουν ότι η εν λόγω μελέτη παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία. Πολλά από αυτά τα στοιχεία θα κατατεθούν στην προσφυγή που θα καταθέσουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Τα τεχνικά και περιβαλλοντικά ελλείμματα της Σ.Μ.Π.Ε παρουσιάστηκαν από την Τεχνική Σύμβουλο Ευστρατία Καμπούρη πρώην Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, η οποία ανέδειξε και τις παραβάσεις από την πλευρά της διοίκησης.

Σχετικά με τις αποκλίσεις από τον ορθό χωροταξικό σχεδιασμό της Π.Ο.Α.Υ. και την χρήση της χωροταξίας κατά το δοκούν, το θέμα ανέπτυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΘΕΩΡΗΜΑ ΑΕ Νικηφόρος Μπαλατσινός.

Ο Αλέξανδρος Φραίμης Δικηγόρος και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, ανέπτυξε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει υποστεί ο αστικός ιστός του Αστακού και του Μύτικα, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν επέλθει στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου από την πολυετή λειτουργία των μονάδων. Η αξία της γης μειώθηκε δραματικά από την πολυετή παρουσία των υφιστάμενων ιχθυοκαλλιεργειών, ενώ η πιθανή ίδρυση της εν λόγω ΠΟΑΥ θα συμπαρασύρει προς το χειρότερο και την ύπαρξη της ιδιοκτησίας.

Αναφέρθηκε με ακρίβεια στοιχείων, στην υπανάπτυξη που έχει υποστεί τα τελευταία 30 χρόνια η περιοχή του Δήμου, με αποκορύφωμα την φυγή όλων των δημοσίων και κοινωφελών υπηρεσιών, των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και του πληθυσμού του.

Ο πρώην Πρόεδρος Εφετών Αλέξανδρος Σάββας στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι τόσο η ΠΟΑΥ όσο και η ΣΜΠΕ που τη συνοδεύει πάσχουν σε πολλά σημεία, έχουν πολλά σφάλματα και παραλείψεις, ενώ παρέθεσε συνολικά 14 περιπτώσεις που στηρίζουν λόγους ακυρότητας της ΠΟΑΥ και της ΣΜΠΕ στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Ιδιαίτερη τιμή για τον αγώνα μας ήταν η παρουσία στην εκδήλωση μας, του Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος στην παρέμβασή του υποστήριξε ανοιχτά τα δίκαια αιτήματά μας.

Από τους Βουλευτές του Νομού μας βροντερό παρόν με δυναμική τοποθέτηση στήριξης των δικαίων αιτημάτων μας, έδωσε μόνο ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε, συντοπίτης μας Νίκος Παπαναστάσης, ο οποίος στην ομιλία του, αφενός στήριξε τα δίκαια αιτήματα μας αλλά εξήρε και τη δυναμικότητα τις επιτροπής και την αποφασιστικότητα του Δημάρχου μας. Επανέλαβε ότι το Κ.Κ.Ε θα βρίσκεται δίπλα στους αγώνες της κοινωνίας κάθε στιγμή.

Έκπληξη προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η απουσία των υπολοίπων έξι βουλευτών Αιτ/νίας και του ενός Λευκάδας, αν και είχαν προσκληθεί. Ο καθένας με τις επιλογές του...

Ανοιχτή στήριξη στον αγώνα μας στην παρέμβασή του έδωσε και ο συντοπίτης μας πρώην Υπουργός και Βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης εκπροσωπώντας την Λαϊκή Ενότητα.

Η παρουσία του Δημάρχου Πόρου και μέλος του Πανελλήνιου συντονιστικού των Δήμων που θίγονται από τις ιχθυοκαλλιέργειες Γιάννη Δημητριάδη ήταν καταλυτική, αναφέροντας και το πόσο υποκριτικά συμπεριφέρονται κάποιοι θεσμικοί φορείς, επιλέγοντας να μη προχωρούν σε πράξη τα λεγόμενα τους, κρατώντας πάντα αποστάσεις από το δίκαιο και το παράλογο. Κάλεσε τους πολίτες των περιοχών που θίγονται από τους σχεδιασμούς των Π.Ο.Α.Υ ,να τις ακυρώσουν στην πράξη. Ο Πόρος ως γνωστόν έχει το ίδιο πρόβλημα με εμάς και συνεργαζόμαστε στον κοινό αγώνα για τη σωτηρία των περιοχών μας.

Στην εκδήλωση, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στον αγώνα μας, τόσο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, όσο και ο Δήμαρχος Αγρινίου κος Γιώργος Παπαναστασίου.

Τοποθετήσεις έγιναν ακόμη από τον πρώην Δήμαρχο Αστακού Παναγιώτη Στάικο, δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αναζωογόνηση Ξηρομέρου» στο Δήμο και μέλος της επιτροπής αγώνα και από τον Τάκη Κομπλίτση δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο μας.

Επιστολές συμπαράστασης στον αγώνα μας απέστειλαν: ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Κατερίνης και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Κ.Ε.Δ.Ε Κώστας Κουκοδήμος, η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, η πρώην Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Μαρία Tριανταφύλλου και ο πρώην Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, η συμπατριώτισσά μας Σαββούλα Κούγγελη, ο Αποστόλης Κομπλίτσης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μπαμπινιωτών ‘’Χριστόδουλος Παμπλέκης’’.

Ο Νίκος Ζαρκαδούλας, μέλος της επιτροπής αγώνα, ήρθε αποκλειστικά για την εκδήλωση μας από την Πολωνία όπου εργάζεται και την ίδια μέρα έφυγε ξανά για την Πολωνία. Συγκινητική η παρουσία του, που δείχνει την αγάπη του για την γενέτειρα. Ο Νίκος μίλησε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και τη μετανάστευσης των παιδιών μας στο εξωτερικό.

Την συμπαράσταση στον αγώνα μας εξέφρασε με τοποθέτηση του και ο πρώην δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής, ο οποίος ήρθε από τη Λευκάδα αποκλειστικά για την εκδήλωση μας. Ανέφερε ότι το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με την Π.Ο.Α.Υ θα ακουμπήσει μελλοντικά και την ευρύτερη περιοχή της Λευκάδας.

Ιδιαίτερη παρέμβαση έγινε από την επιχειρηματία Ελένη Καρκάση και το γιο της Αλέξανδρο, που επενδύουν στην περιοχή του Μύτικα, με την κατασκευή και λειτουργία από φέτος ενός 4τράστερου Ξενοδοχείου. Αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματα της περιοχής στο συγκεκριμένο κλάδο ανάπτυξης καθώς και στις δυνατότητες επέκτασης των δραστηριοτήτων και σε άλλες μορφές τουρισμού, όπως ο καταδυτικός, ιστιοπλοϊκός, ο θρησκευτικός κ.α, μέσα από τις οποίες θα δημιουργηθούν πολλές μικρές επιχειρηματικές δραστηριότητες δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

Τον επιχειρηματικό όμιλο "Πυθαγόρας Σαμαράς" εκπροσώπησε η Ευσταθία Π. Σαμαρά, με τους νομικούς συμβούλους του ομίλου.

Μήνυμα υποστήριξης του αγώνα μας απέστειλε μέσω του δικηγόρου του Βασίλης Δωροβίνη, ο εφοπλιστής με καταγωγή από τον Κάλαμο Δημήτρης (Μίμης) Γιαννιώτης.

Έτσι με εμφατικό τρόπο από όλους τους ομιλητές τονίστηκε, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε την ίδρυση μιας Π.Ο.Α.Υ που θα περιλαμβάνει την θαλάσσια περιοχή από Αστακό έως Μύτικα και Κάλαμο, αφού η περιοχή αυτή προορίζεται από τον Δήμο στην κατεύθυνση της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Απεναντίας πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποκατασταθεί η καταστροφή της Ποσειδωνίας και της βιοποιλότητας.

Τέλος η παρουσία των συνδημοτών και των φίλων μας, επικαιροποίησε το δίκαιο αίτημα του Δήμου Ξηρομέρου και της Επιτροπής Αγώνα για την απόσυρση του διοικητικού φακέλου της Σ.Μ.Π.Ε από την διαδικασία θεσμοθέτησης της Π.Ο.Α.Υ., με αίτημα την δημιουργία από την πλευρά της πολιτείας μιας νέας ΣΜΠΕ, που τον πρώτο λόγο θα έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι της περιοχής.

Ελπίζουμε τα μηνύματα που στάλθηκαν από την εκδήλωση να τα επεξεργαστούν σοβαρά οι υπουργοί που υπογράφουν το προεδρικό διάταγμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας μας.

Στην εκδήλωση εκτός των πολυάριθμων συνδημοτών και φίλων παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι κομμάτων, Δήμων και άλλων θεσμικών φορέων.

Ο αναπληρωτής τομέα περιβάλλοντος του ΚΙΝΑΛ και δημοτικός Σύμβουλος Αμφιλοχίας, Νίκος Χούτας.

Ο Αιδεσιμολογιότατος πατέρας Βασίλειος Πόπης.
Ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ξηρομέρου, Βασίλης Πολύζος.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΞ, Λευτέρης Μάντζαρης.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λευτέρης Κατσαούνης και Γιάννης Ζορμπάς, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων: Μύτικα Δημήτρης Φάρος, Αστακού Αρετή Γριτσίπη, Σκουρτούς Στάμος Τζογάνης, Αγραμπέλου Δήμος Τάγκας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λευκάδας, Περδικάρης Θανάσης και Σέρβος Κώστας, η Μαρία Σρέτσκοβιτς, Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών της ΚΕΔΕ, το μέλος της Κ.Ε. του ΜΕΡΑ25 Χρύσα Νούλα.

Ο Νώντας Λαμπρακάκης πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων, ο Βασίλης Μουρκούσης πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου, ο Νίκος Μήτσης πρώην Πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ και συγγραφέας, ο Πρόεδρος της ΟΣΥΤ, Δημήτρης Χριστόπουλος, ο Χρήστος Λαυρέτζος και ο Δημήτρης Μασκλαβάνος από την ΟΣΥΒΑ, η Αθηνά Μπούρχα και ο Φώτης Νικολές από την ΟΠΣΥΞ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων Ταξιάρχης Σάββας, από το Σύλλογο Μπαμπίνης «ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΜΠΛΕΚΗΣ» η Πρόεδρος Ντίνα Σταμουλακάτου, ο Αντιπρόεδρος Αποστόλης Κομπλίτσης και τα μέλη Βλάσης Χρυσικός και Αποστόλης Κομπλίτσης, ο Πρόεδρος Συλλόγου Εμπεσσού Βασίλης Πατσαούρας, ο Πρόεδρος Συλλόγου Χαλκιοπουλιωτών Βαγγέλης Τσούνης, από τον Σύλλογο Μαχαιράς, ο Πρόεδρος Γρηγόρης Τσίντζος και η Πηνελόπη Γκούμα, από το Σύλλογο Παπαδαταίων ο Γραμματέας Γιώργος Χαραλάμπους, ο Αλέξης Κατσιγιάννης και ο Στάθης Στεργίου, από το Σύλλογο Βελανιδιάς ο Γραμματέας Σταύρος Τσίντζος, ο Παναγιώτης Ζαχάκης και Τάκος Πολύδωρας αντιπροσωπία του Συλλόγου Αστακιωτών, το Σύλλογο Απανταχού Χοβολιωτών εκπροσώπησε ο γιατρός Δημήτρης Γουλές, μέλη συλλόγων και φορέων κ.ά

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΟΥ - ΚΑΣΤΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ
ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

(κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)





































































1 σχόλιο:

  1. Η σύσταση της Επιτροπής Αγώνα έγινε κατόπιν συλλογικών αποφάσεων,
    του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ξηρομέρου με ομόφωνη απόφαση τον Αυγουστο του 2020, αποφάσεις των Κοινοτήτων Καλαμου-Καστού Λευκάδας και αποφάσεις πάρα πολλών κοινωνικών θεσμοθετημένων συλλογικοτήτων της περιοχής μας και με αποκλειστικό σκοπό την παρουσίαση του λογικού αιτηματος της τοπικής μας κοινωνίας στους αρμόδιους και συναρμόδιους φορείς της πολιτείας μας, για καλύτερη χωροθετηση απο την προτεινόμενη χωροθέτηση της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων κ' Αιτωλ/νίας, για πολύμορφη και ισορροπη οικονομική αναπτυξη και για την περιοχής μας.
    Επομένως η προτάση για σύσταση άλλης Επιτροπής; του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του δήμου μας: << Αναζωογόνηση Ξηρομέρου >> είναι πρόταση δικαιωματική, αλλά είναι πρόταση αντίθετη με τις αρχικές αποφασεις όλων των δημοτικώνν και κοινωνικών συλλογικοτήτων της περιοχής μας.
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι/Ξηρομέρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad