Είναι πολύ ευχάριστη αίσθηση να βλέπεις τους συνανθρώπους σου, να χαμογελούν, να διασκεδάζουν, να δημιουργούν ευχάριστη ατμόσφαιρα και να συμμετέχουν στα δρώμενα του καλοκαιριού ως μια ανοιχτή παρέα και όλα αυτά στο τόπο τους, που είτε ζουν εκεί, είτε επέστρεψαν για να απολαύσουν τις διακοπές τους. Να βλέπεις να ανοίγουν τα σπίτια τους, να συναντούν τους συγχωριανούς τους, να γεμίζουν τα καφενεία και οι πλατείες ,να ακούγονται φωνές στα γήπεδα και στις παιδικές χαρές και τις αλάνες και οι σύλλογοι να πραγματοποιούν τις όποιες εκδηλώσεις τους.
Είναι εξίσου ευχάριστο και ενθαρρυντικό να βλέπεις τους επαγγελματίες κάθε δραστηριότητας και ειδικά τις εστίασης και των τουριστικών καταλυμάτων να νιώθουν ικανοποίηση για την αύξηση της δουλειάς τους, σε βαθμό να μη προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση που επικρατούσε στην περιοχή μας. Να διπλοφουρνίζουν οι φούρνοι, τα κρεοπωλεία και όλα τα εμπορικά να βλέπουν εισπράξεις το βράδυ στο ταμείο τους. Να βλέπεις τους ελεύθερους επαγγελματίες να τρέχουν από ραντεβού σε ραντεβού για να ικανοποιήσουν την πελατεία τους. Να βλέπεις όλους αυτούς να χαμογελούν και να έχουν ανεβασμένη την ψυχολογική τους διάθεση και να δημιουργούν νέες εποχικές θέσεις εργασίας.
Είναι αυτό το κάτι άλλο που τα δημιουργεί όλα αυτά, είναι αυτό το κάτι που έχουν τα μέρη όπως ο Αστακός και ο Μύτικας που με την ενδοχώρα τους, ελπίζουν σε καλύτερες μέρες στο μέλλον εκμεταλλευόμενοι αυτό τι κάτι που κάνει τη διαφορά.
Ποιο είναι όμως αυτό το κάτι και ποιος ευθύνεται γι' αυτό το ευχάριστο γεγονός;
Μα φυσική η ΘΑΛΑΣΣΑ που με μεγάλη γενναιοδωρία η φύση προίκισε την περιοχή μας, με τις Δυτικές ακτές του Νομού και συγκεκριμένα την παραλιακή ζώνη Αστακού - Μύτικα που χωρίς υπερβολή είναι από τις καλύτερες και ομορφότερες της Δυτικής Ελλάδος.
Η Θάλασσα είναι αυτή που ανέπτυξε στο παρελθόν την οικονομία της περιοχής με την παρουσία των επίνειων κέντρων(λιμάνια) μέσω των οποίων γίνονταν η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων και του εμπορίου της περιοχής. Η θάλασσα, επί πολλά χρόνια μέσω της Αλιείας ζούσε αρκετούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες Ψαράδες. Η Θάλασσα είναι αυτή που εδώ και 35 χρόνια φιλοξενεί στην αγκαλιά της την δραστηριότητα των Ιχθυοκαλλιεργειών, παράγοντας τα δικά της προϊόντα και απασχολώντας εκατοντάδες συμπολίτες μας που βρήκαν διέξοδο για εργασία, σε μια περιοχή που το οικονομικό μοντέλο συνεχώς αλλάζει. Η Θάλασσα έκανε γνωστή την περιοχή μας, ως τόπο προορισμού για αναψυχή και παραθερισμό ντόπιων, ξένων και αλλοδαπών συνανθρώπων μας. Μέσω της Θάλασσας ο Αστακός έγινε γνωστός ως ο Πρίγκιπας των δυτικών ακτών και ο Μύτικας ως η Βενετία τις Ελλάδος. Η αρχοντιά του παρελθόντος επιβεβαιώνεται και από την παρουσία πολλών και μοναδικών νεοκλασικών, δείγμα του πλούτου που έφερνε η θάλασσα και το εμπόριο. Η Θάλασσα ήταν και είναι όλα τα παραπάνω.
Η φετινή χρονιά για τον τουρισμό, έδειξε ότι η περιοχή μας μπορεί να περιμένει και να ελπίζει πάρα πολλά από την συγκεκριμένη δραστηριότητα την οποία πρέπει και να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο και να εκμεταλλευτούμε τα φυσικά προτερήματα που προσφέρει σε πολλούς τομείς ο τόπος μας. Δεν είναι δύσκολο αυτό να επιτευχθεί. Κάποιες βάσεις έχουν μπει, αρκετές υποδομές δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται και άλλες βρίσκονται στη διαδικασία μελετών και αδειοδοτήσεων. Αν σε αυτά προσθέσουμε ότι για την περιοχή μας υπήρχε από το παρελθόν ο χαρακτηρισμός για ΠΕ.Ρ.ΠΟ(Περιοχές Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης), Ζ.Ο.Ε (Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου) και Π.Ο.Τ.Α(Περιοχή Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης) και ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει ως στόχο τα δικά της χωροταξικά σχέδια και την τουριστική ανάπτυξη, είναι φανερό ότι η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής είναι σε άμεση προτεραιότητα.
Η κοσμοπλημμύρα που παρατηρήθηκε φέτος είτε από τους ετεροδημότες δεύτερης και τρίτης γενιάς, είτε από παραθεριστές από άλλες περιοχές καταδεικνύει ότι η κατεύθυνση του μέλλοντος είναι ο τουρισμός και η θάλασσα ο μαγνήτης αυτών των κατευθύνσεων.
Η καθημερινή επίσκεψη των λιμανιών, Αστακού και Μύτικα ,Καλάμου και Καστού, τουριστικών σκαφών αλλά και ουκ ολίγων θαλαμηγών, γνωστών και αγνώστων ιδιοκτητών, καταδεικνύει ακόμη ότι η περιοχή μπορεί να ελπίζει ακόμα περισσότερα και από αυτού του είδους τουρισμού.
Το ζήτημα είναι η περιοχή μας να καταστεί πανελλήνιος και διεθνής προορισμός, για τουρισμό, παραθεριστική κατοικία, αναψυχή και θαλάσσιων σπορ, εκκλησιαστικού και φυσιολατρικού τουρισμού κλπ.
Σε αυτή την κατεύθυνση, που είναι ευχή από όλους, χρειάζεται ένα πράγμα μόνο. Να διατηρήσουμε τις θάλασσες μας και τις ακτές μας καθαρές και ελεύθερες από κάθε άλλη δραστηριότητα που θα εμποδίζει την ανωτέρω επενδυτική αξιοποίηση.
Για να συμβεί αυτό, είναι επίσης παραδεκτό από όλους ότι η παράκτια ζώνη Αστακού - Μύτικα δεν πρέπει να αλλάξει χωροταξικό χαρακτήρα.
Αυτό σημαίνει ότι η Π.Ο.Α.Υ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) που προσπαθεί η κυβέρνηση ,με νύχια και με δόντια, να θεσμοθετήσει δεν πρέπει να προχωρήσει στην παράκτια ζώνη Αστακού - Μύτικα.
Η Π.Ο.Α.Υ στην παράκτια ζώνη είναι ο χειρότερος εχθρός που παρουσιάστηκε ποτέ στο τόπο μας και είναι το μέσο να ξεπουληθούν σε απρόσωπα ιδιωτικά συμφέροντα χιλιάδες θαλάσσιες, δημόσιες και δημοτικές χερσαίες στρεμματικές εκτάσεις (θα πρέπει πολιτικά και ίσως ποινικά να ελεγγθεί αυτό) βάζοντας φρένο σε ένα αναπτυξιακό ρεύμα που υπάρχει και ταφόπλακα στην περαιτέρω αξιοποίηση της περιοχής. Βάζοντας φρένο στο χαμόγελο του καλοκαιριού, στη διάθεση των πολιτών, και στα όνειρα των επαγγελματιών που ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Θέλουμε τα χαμόγελα του καλοκαιριού να είναι μόνιμα και παντοτινά. Οι επαγγελματίες να μεγαλώνουν τις επιχειρήσεις τους και να παραχθεί πλούτος για όλους προστατεύοντας και το περιβάλλον. Θέλουμε την ανάπτυξη που προανέφερα και την ανάπτυξη των επαγγελμάτων που απορρέουν από αυτή. Θέλουμε την ελεύθερη επιλογή του επαγγέλματος και της εργασίας.
Η κάθε δραστηριότητα στο χώρο της. Και ο χώρος των ιχθυοκαλλιεργειών είναι μακριά από τις δυτικές ακτές της Αιτωλ/νιας.
ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ!!!! ...για να επανέλθουν τα χαμόγελα και οι ελπίδες παντοτινά. Για να ζήσουν αρμονικά όλες οι οικονομικές δραστηριότητες, για την ευημερία των πολλών και το δικαίωμα στο χαμόγελο όλων των πολιτών.
Σημ. Το τελευταίο μήνα οι πολίτες συνειδητοποιούν τον κίνδυνο και οργανώνονται και μέσα από συνελεύσεις και ομαδικές συζητήσεις καθορίζουν την άμυνα τους για την αποτροπή του παραλογισμού.. . για τα χαμόγελα όλων μας.
Ας είμαστε μαζί τους στην επόμενη συνάντηση των πολιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.