Αντιδράσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία Πιλοτικού Θαλάσσιου Πλωτού Φωτοβολταϊκού Σταθμού εντός του κόλπου του Αστακού - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

09 Σεπτεμβρίου 2022

Αντιδράσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία Πιλοτικού Θαλάσσιου Πλωτού Φωτοβολταϊκού Σταθμού εντός του κόλπου του Αστακού


ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ – ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην εγκατάσταση και λειτουργία Πιλοτικού Θαλάσσιου Πλωτού Φωτοβολταϊκού Σταθμού (ΠΘΠΦΣ) 30.150 τ.μ. εντός του κόλπου του Αστακού, στη θέση Αγ. Νικόλαος, διότι:

1. Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ υλοποιείται η άναρχη εγκατάσταση και λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σε όλη τη χώρα και στην Αιτωλοακαρνανία. Η κυβέρνηση της ΝΔ τρία χρόνια τώρα, μεθοδευμένα όχι μόνο δεν φέρνει προς διαβούλευση και δεν ψηφίζει νέο Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, αλλά ψήφισε πρόσφατα το νομοσχέδιο «Περί εκσυγχρονισμού της αδειοδοτικής διαδικασίας ΑΠΕ –Β΄ Φάση, αδειοδότησης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας, Πλαίσιο Ανάπτυξης και ειδικότερες διατάξεις», μέσω του οποίου επιλέγονται fast track διαδικασίες όπου δεν είναι πλέον υποχρεωτικές η περιβαλλοντική αδειοδότηση, η υποχρέωση λήψης Βεβαίωσης Παραγωγού, η υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας και οι γνωμοδοτήσεις των συναρμοδίων υπηρεσιών, για την εγκατάσταση δέκα ΠΘ.Π.Φ.Σ σε προστατευόμενες περιοχές, για χρονικό ορίζοντα 22 χρόνων. Νομοσχέδιο το οποίο δυστυχώς στηρίχτηκε και από τους τρεις Βουλευτές της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία.

2. Η ανεξέλεγκτη και αδιαφανής τοποθέτηση ΑΠΕ έχει δημιουργήσει συνθήκες κορεσμού στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου και ο νέος Θαλάσσιος Πλωτός Φωτοβολταϊκός Σταθμός τις επιτείνει, τροφοδοτώντας την απολύτως δικαιολογημένη αντίδραση του Δήμου, των φορέων και των πολιτών του Ξηρομέρου. Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφορεί και καταστρατηγεί τη βούληση της τοπικής κοινωνίας του Ξηρομέρου, στο όνομα της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς.

3. Η κατάσταση καθίσταται πλέον περιβαλλοντικά εκρηκτική και άκρως αντιπαραγωγική, μετά τη θεσμοθέτηση της νέας Π.Ο.Α.Υ 22.000 στρεμμάτων, με τα 9.000 στο χερσαίο χώρο για την εξυπηρέτηση των θαλάσσιων εγκαταστάσεων των δέκα νέων παραγωγικών ζωνών ιχθυοκαλλιέργειας στο θαλάσσιο μέτωπο Αστακού – Μύτικα.

4. Η περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου δύναται να αποτελέσει πρότυπο νέων παραγωγικών δυνατοτήτων, τόσο στον πρωτογενή τομέα (κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία), όσο και στον τριτογενή τομέα (τουρισμός), τις οποίες όμως η κυβέρνηση της ΝΔ καταστρέφει συστηματικά.

Η νέα προοδευτική διακυβέρνηση οφείλει να σταματήσει την καταστροφή των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής και να οργανώσει την παραγωγική της ανασυγκρότηση στηριγμένη στην εκφρασμένη βούληση της τοπικής κοινωνίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad