Ο εν λόγω τόμος αφορά διηγήματα των μελών τα οποία περιστρέφονται γύρω από πραγματικά κοινωνικά γεγονότα· γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα στην Ελλάδα την περίοδο 1900-1930. Είναι η περίοδος εμφάνισης στο προσκήνιο της πολιτικής ιστορίας του τόπου των εκσυγχρονιστικών συνθημάτων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εν μέσω πολεμικών συρράξεων τόσο των Βαλκανικών Πολέμων όσο και του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η χώρα διευρύνει τα σύνορά της. «Η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» αποκτά σάρκα και οστά για να καταλήξει στην καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμό του ελληνισμού απ' τις πατρογονικές του εστίες σε Μικρά Ασία και Πόντο. Είναι η στιγμή κατά την οποία συγκροτείται η πρώιμη αστική τάξη και διαμορφώνονται τα ανώριμα, ακόμη, χαρακτηριστικά της εργατικής. Η έλευση των προσφύγων και η ανάμειξη των πολιτιστικών πραγματικοτήτων, δημιουργούν νέα αιτήματα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Τα μέλη του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης (υπεύθυνος του τμήματος Πεζογραφίας του οποίου, είναι ο Κωνσταντίνος Λίχνος, ο οποίος συμμετέχει στον τόμο με το διήγημά του το «Στο καπηλειό») επιχείρησαν να αποτυπώσουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της εποχής και να αναδείξουν τις μεταβολές στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πεδίο αναφοράς, λαμβάνοντας υπόψιν τους τις αθέατες όψεις της καθημερινότητας.
Βίντεο της παρουσίασης:
https://www.youtube.com/watch?v=-aLfqccFtlU&t=3614s
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.